Pretraga

Maturantima je težak, ali izgleda da ni HRT-u ne ide pravopis: Svoje ime pišu krivo

Piše li se ‘ekosustav’ zajedno ili s crticom (a piše se sastavljeno), mučilo je u ponedjeljak skoro 20.000 maturanta koji su pisali višu razinu mature iz Hrvatskog. A da je Hrvatski pravopis kompliciran, potvrđuje i primjer HRT-a. Javna televizija, naime, svoje ime piše pravopisno krivo. Hrvatski pravopis navodi da se piše Hrvatska radio-televizija, dok oni svoje ime redovito pišu bez spojnice.

screenshot: HRT

Maturanti se možda ne bi previše trebali zamarati pravopisnim pitanjima jer detalje iz pravopisa očito ne znaju ni na javnoj televiziji.

HRT svoje ime gotovo uvijek piše kao ‘Hrvatska radiotelevizija’.

Službeni logotip HRT-a

Ekosavjetnik ili eko-savjetnik: Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik odgovorio na pitanje koje je namučilo maturante

Međutim, to je pravopisno krivo. Jer, ‘Hrvatski pravopis’ Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u potpoglavlju 5.1.3. Pisanje sa spojnicom ističe da se ‘radio-televizija’ piše sa spojnicom.

Sa spojnicom se, prema pravopisu, naime, pišu dvije sastavnice od kojih se prva ne sklanja, svaka ima svoj naglasak, a spojnica zamjenjuje veznik.

Pravopis navodi niz takvih primjeradan-noć, džin-tonik, džus-votka, križić-kružić, par-nepar, pismo-glava, propan-butan, radio-televizija, rum-kola, suknja-hlače, svjetlo-sjena, šah-mat.

Da stvar bude zanimljivija, Institutov ‘Hrvatski pravopis’ u svom Rječniku izričito, i to čak na više primjera, navodi da se baš ‘Hrvatska radio-televizija’ piše sa spojnicom. Na HRT-u to očito ne znaju pa drugu riječ svojega naziva pišu sastavljeno.

screenshot: Rječnik // Hrvatski pravopis (online izdanje)

Ministarstvo obrazovanja loše bi prošlo na maturi: Krivo koriste pravilo koje su učenici jučer morali znati

No ne zna to izgleda ni zakonodavac. U Narodnim novinama objavljen je Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, ali i niz njegovih izmjena od kojih je posljednja bila 2017. Hrvatski sabor je, dakle, također donio pravopisno krive zakone.

Da na HRT-u kojim slučajem svoje ime žele pravopisno točno, kršili bi zakon.

Zamislite ipak da se na maturi našlo pitanje piše li se ‘Hrvatska radio televizija’, Hrvatska radio-televizija’ ili ‘Hrvatska radiotelevizija’. Pa tko bi znao točan odgovor?!

Podsjetimo, maturante je u ponedjeljak zbunilo kako se piše ‘ekosavjetnik’, a prefiks ‘eko’ krivo upotrebljava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

 

Maturantima je težak, ali izgleda da ni HRT-u ne ide pravopis: Svoje ime pišu krivo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap