Pretraga

Membrain: Najveći projekt u povijesti zagrebačkog Sveučilišta plasirao se u finale međunarodnog natjecanja u Parizu

A- A+

Sveučilište u Zagrebu ove se godine po prvi puta prijavilo na međunarodno natjecanje Solar Decathlon Europe. Oko 80 studenata s 11 fakulteta te 28 profesora mentora radi na projektu Membrain – samoodrživoj montažnoj kuću kojom su se plasirali u daljnji krug natjecanja. Nakon izložbe u Parizu krajem lipnja, pametna kuća će se smjestiti na kampus Borongaj gdje će služiti za edukativne, znanstvene, promotine te informativne svrhe.

Foto: Facebook

Samoodrživa montažna kuća na kojoj radi 80-ak studenata te 28 profesora mentora – Membrain najveći je projekt u povijesti zagrebačkog Sveučilišta kojim su se plasirali u finale natjecanja Solar Decathlon Europe 2014. Nakon dvotjedne izložbe u Parizu, pametna kuća će se vratiti na kampus Borongaj, a finale natjecanja očekuje nas krajem lipnja.

Izdvojeni članak

Video: Studenti uredili prvu ‘pametnu’ sobu u domu na Savi

Zagrebački studenti s Membrainom se plasirali u finale SDE-a

Sveučilište u Zagrebu po prvi put se ove godine prijavilo na spomenuto međunarodno natjecanje, a zagrebački studenti imaju dobre šanse za pobjedom. Zadatak natjecanja je izgradnja samoodržive kuće, no sami detalji kuće nisu specificirani, izuzev uvjeta da mora biti kuća za stanovanje.

Ideju za naziv projekta sudionici su pronašli u stanici koja se sastoji od jezgre i membrane, u kojoj membrana propušta korisne stvari i ispušta štetne. A kako je na takvom principu zamišljena i samoodrživa kuća, naziv Membrain bio je i više nego primjeren. – Mozak cijele kuće prebacili smo u membranu i po tome je projekt dobio naziv Membrain, izjavio je za TV Student voditelj projekta Ivan Ivić.

Pametna kuća bit će izgrađena od prirodno obnovljivih materijala, a Ivić ističe kako će nosiva konstrukcija biti kompletno izgrađena od drveta. Na krovu će se nalaziti fotonaponska harmonika koja će se moći skupljati i rastezati ovisno o godišnjem dobu.

Izdvojeni članak

Najveća investicija u Hrvatskoj: Kampus Borongaj će biti gotov za četiri godine


Membrain će sadržavati i 3D printer

Studenti dolaze s 11 različitih fakulteta, bilo tehničkih ili društvenih, a jedini uvjet za sudjelovanje je želja za timskim radom i visoka motiviranost. Unutar Membrain kuće nalazit će se i još jedna korisna stvar – sve popularniji 3D printer.

Pametna kuća će biti na kampusu Borongaj

Matija Pajić voditelj tima za arhitekturu, objašnjava kako pametne kuće bolje mogu upravljati energijom i uvelike smanjiti potrošnju same energije svake kuće. Osim što će smanjiti troškove režija, sami stanari neće morati voditi brigu oko pojedinih kućanskih poslova.

Kuća će brinuti o postavljanju perilice za rublja ili suđa kada je najbolje da radi, pa se osoba neće morati navečer sjetiti kada je jeftina struja da istu uključi. Kako Pajić objašnjava, korisnik će zadati kući zadatak da opere posuđe ili rublje, nakon čega će ona uključiti perilice u onom trenutku kad je najpogodnije.

Nakon finala, to jest dvotjedne izložbe u Parizu, pametna montažna kuća vratit će se u Zagreb na kampus Borongaj gdje će služit će za prezentacije, info centar, nastavu i slično.

Projekt Membrain from TV Student FPZG on Vimeo.

Copy link
Powered by Social Snap