Pretraga

Mijenja se pravilnik o dodjeli STEM stipendije: Još jedna skupina studenata neće je moći primati

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja mijenja pravilnik o dodjeli STEM stipendije studentima donesen prošle godine. Većina promjena u pravilniku, koji se sada usklađuje s novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, odnosi se na terminologiju. No ima i par novosti – jasno je propisano da redoviti studenti koji su u radnom odnosu ili obavljaju djelatnost samostalnog obrta nemaju pravo na stipendiju. Detaljizirani su i uvjeti dodjele stipendije studentima STEM nastavničkih programa.

euri u novčaniku

Foto: srednja.hr

Trenutno važeći pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na studentske STEM stipendije donesen je uoči prošle akademske godine. No, Ministarstvo ga ponovno mijenja, a čitav nacrt novog pravilnika ovih je dana izašao u e-Savjetovanje. Uglavnom je riječ o izmjeni terminologije, jer se novi pravilnik usklađuje s nedavno donesenim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Studenti koji rade za stalno ne mogu primati STEM stipendiju

Uz to, u pravilnik je dodana i jedna nova skupina studenata koja ne može dobivati državnu STEM stipendiju. To su redoviti studenti koji su u radnom odnosu ili obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja. Naime, novi Zakon omogućio je redovnim studentima da se zaposle za stalno, putem redovitog ugovora o radu, no u tom slučaju gube neka prava. Među njima je i ovo na stipendiju. Napomenimo kako se to odnosi samo na redovne studente koji su zaposleni putem ugovora o radu, a ne na one koji rade na studentski ugovor posredstvom studentskih servisa.

Studenti koji tijekom primanja STEM stipendije zasnuju redoviti radni odnos, o tome u roku od 15 dana moraju izvijestiti Ministarstvo. Obustavit će im se daljnja isplata rata stipendije te će student biti obvezan vratiti do tada uplaćeni iznos stipendije.

Osim ove skupine studenata, kao i do sada, pravo na STEM stipendiju nemaju studenti koji upišu mirovanje obveza i prava, imaju stečenu kvalifikaciju iste razine visokog obrazovanja te su u akademskoj godini dodjele stipendija ponovno upisali istu godinu studija.

STEM stipendija i dalje će se dodjeljivati studentima koji prvi put upisuju prvu godinu studija na prijediplomskom, integriranom prijediplomskom i diplomskom i stručnom kratkom studiju, onima koji prvi put upisuju prvu godinu studija na diplomskoj razini te prvi put upisuju višu godinu studija. Za STEM nastavničke studije iznos stipendije je 600 eura, a za ostale STEM studijske programe ona je 300 eura mjesečno, dakle ista kao i prošle godine.

Izdvojeni članak
studentice u redu u menzi

Pozor, studenti: Od 1. ožujka u jednom slučaju gubite studentska prava

Detaljno propisani uvjeti za studente nastavničkih STEM studija

No, novi pravilnik nešto detaljnije propisuje uvjete za studente nastavničkih studijskih programa, a koji su prošle godine bili definirani samo ugovorom. Naime, korisnik državne stipendije za STEM nastavničke studije bit će obvezan obavijestiti Ministarstvo o završetku studija u roku od 15 dana od dana završetka studija.

Također, od sada se i pravilnikom propisuje da su korisnici u toj kategoriji nakon završenog diplomskog ili integriranog prijediplomskog i diplomskog studija dužni prihvatiti ponudu za sklapanje radnog odnosa učitelja odnosno nastavnika na (ne)određeno vrijeme, u punom ili nepunom radnom vremenu, u osnovnim ili srednjim školama na području županije prebivališta. I to u najmanjem trajanju onoliko godina koliko su primali stipendiju, ali ne manje od godinu dana.

Ako u roku od tri mjeseca od dostavljanja obavijesti o završetku studija korisnik stipendije ne dobije ponudu za radni odnos, prestaje mu poviše navedena obveza. No, ako korisnik odbije ponudu za sklapanje radnog odnosa u školi na području županije, smatra se da nije ispunio prihvaćenu obvezu i dužan je Ministarstvu izvršiti povrat cjelokupnog iznosa stipendije, propisuje novi pravilnik.

Javna rasprava oko novog pravilnika o STEM stipendiji otvorena je do 18. svibnja, a svoj komentar možete ostaviti ovdje.


KAKO SE UKLJUČITI U JAVNO SAVJETOVANJE?

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to mogu činiti u ime institucija. Detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno, možete pronaći ovdje.


 

Copy link
Powered by Social Snap