Pretraga

Mijenja se pravilnik o titulama nakon faksa: Ako se lažno predstavite, ide kazna do 2.000 eura

Svatko tko se pogrešno ili lažno predstavi u pogledu svoje akademske titule i zvanja dobit će novčanu kaznu i do 2.000 eura, a kažnjeni će biti fakulteti i dekani koji izdaju diplome s neispravnim titulama. Propisi su to iz nacrta novog Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo u javno savjetovanje.

studenti na promociji

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine planira donijeti i Zakon o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju. Nacrt propisa upravo je pušten u javno savjetovanje, koje će trajati do 15. travnja, a jedan od glavnih ciljeva donošenja ovih propisa je usklađivanje s propisima u europskom prostoru obrazovanja.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

AZVO priznao 1.088 diploma spornih fakseva iz BiH i Srbije: ‘Ako se potvrdi da su krivotvorene, poduzet ćemo radnje’

Usklađujemo propise s EU

To se, u prvom redu, odnosi na titulu stručni specijalist koju su dobivali nakon završetka diplomskog stručnog studija. Izmjenama temeljnih propisa i stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju koncem 2022., ta je titula promijenjena u – magistar struke.

Studenti stručnih studija uspjeli su se izboriti za svoja prava, a prijedlog novog Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju, praktički, predstavlja usklađivanje u tom pogledu. Odstupanja koja su postojala, navode iz Ministarstva u objašnjenju izmjena, predstavljala su otežavajuću okolnost kod priznavanja hrvatskih diploma u drugim državama članicama EU.

Dodatnim usklađivanjem kvalifikacija, navode iz Ministarstva, postići će bolju povezanost i komplementarnog domaćeg visokog školstva sa sustavima u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Agencija za znanost i visoko obrazovanje bit će nadležna za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stječu završetkom pojedinih studija. To će učiniti na zajednički prijedlog Rektorskog zbora i Zbora veleučilišta.

Za lažno predstavljanje kazna i do 2.000 eura

Posebno zanimljive odredbe dolaze u pogledu kazni. Svi oni koji se pogrešno, odnosno lažno predstavljaju u odnosu na stečene titule, platit će kaznu. Predviđeni su iznosi od 50 pa do čak 2.000 eura.

Faksevi koji se usude izdati svjedodžbe, uvjerenje, diplome ili dopunske isprave s lažnim ili pogrešnim titulama, također će biti novčano kažnjeni, i to kaznom od 700 do 7.000 eura. Čelnik visokog učilišta koje je izdalo takav dokument – dekan ili rektor – također će biti kažnjen, i to novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Diplome pojedinih naših učitelja su iz BiH, neke nisu provjerene: MZO nema podatak tko je završio koji faks

Kako se uključiti u javno savjetovanje?

Javno savjetovanje oko nacrta Zakona o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju otvoreno je do 15. travnja, a očekuje se da će objave izvješća o provedenom savjetovanju biti 29. travnja. I vi možete ostaviti svoje komentare u javnom savjetovanju novih propisa o akademskim titulama.

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to će, kao i prijašnjih godina, činiti u ime institucija, a postoje i detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno.

studenti na promociji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap