Pretraga

Mijenja se pravilnik o studentskoj prehrani: MZO kaže da je većina studenata spremna platiti više za zdravija jela

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) osnovalo je nedavno Povjerenstvo čija je zadaća raspraviti i utvrditi kriterije za ostvarivanje prava redovitih studenata na troškove prehrane te pripremiti izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani. Jedna od važnijih izmjena koja se predlaže je odvajanje tzv. ‘Kuharice’ od normativnoga dijela Pravilnika (koji propisuje uvjete i način ostvarivanja prava) kako bi se mogle uvoditi promjene u ponudu studentskih restorana jednostavnije i brže. Zato je provedeno i istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata prehranom u menzama, a iz MZO-a kažu kako ono pokazuje da je 76% studenata spremno platiti više za zdravija jela.

foto: Tea Ovničević | srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je među studentima provelo istraživanje koje će biti dodatna podloga pri izmjeni Pravilnika o studentskoj prehrani i unaprjeđenju studentskoga standarda. jedna od najvažnijih izmjena odnosi se na ponudu jela u menzama, a tom je prilikom uspostavljena i suradnja Ministarstva s chefom Matom Jankovićem sudjelovao u pripremi spomenutog upitnik, a kojim je Ministarstvo željelo doznati više o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskom prehranom u menzama.

Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana. Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70% su studenti preddiplomskog, a 30% diplomskog studija. 64% ispitanika su studentice, a 36% studenti.

Naš najpoznatiji chef surađuje s Ministarstvom oko unaprjeđenja studentske prehrane

Studenti su zadovoljni cijenom u menzama, ali su spremni platiti više za zdravija jela. Iz Ministarstva su u priopćenju za medije izdvojili nekoliko najvažnijih rezultata istraživanja:

  • 77% studenata koristi uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće, dok samo 7% tu uslugu ne koristi gotovo nikad. (N = 7.384)
  • Studentima je u prehrani najvažniji okus, zatim slijedi okruženje i kontrola tjelesne težine, a cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. (N = 8.291)
  • 67% studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. (N = 7.384)
  • Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86%), zatim povrću i voću (78%), slijede salate (59%), tjestenina (56%), žitarice (32%), riba (24%). (N = 7.384)
  • Studenti su općenito zadovoljni cijenom (49%) i osobljem u studentskim restoranima (45%), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća. (N = 6.077)
  • Više od 80% ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno. (N= 7.384)
  • 76% studenata spremno je platiti više za ‘zdraviji’ meni. (N = 7.384)

– Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Mijenja se pravilnik o studentskoj prehrani: MZO kaže da je većina studenata spremna platiti više za zdravija jela
Share via
Copy link
Powered by Social Snap