Pretraga

Minimalna studentska satnica od 1. siječnja raste na 23,43 kn?

A- A+

Vlada je danas donijela odluku o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj. S obzirom na odredbe Zakona o obavljanju studentskih poslova time bi od 1. siječnja 2019. morala porasti i minimalna studentska satnica. Istovremeno, a zbog Zakona o poticanju zapošljavanja, očekuje se i rast mjesečne naknade za korisnike mjere stručno osposobljavanje.

Foto: srednja.hr

– Minimalna plaća povećava se s 2.751 na 3.000 neto, odnosno s 3.439 na 3.750 bruto, kazao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Minimalac će porasti od 1. siječnja 2019. godine.

Nova minimalna satnica 23,43 kn?

Izdvojeni članak

Raspisala oglas s nezakonitom satnicom pa studentima poručila: ‘Nitko vas ne tjera da radite’

Kako je minimalna studentska satnica Zakonom o obavljanju studentskih poslova usklađena s minimalnom bruto plaćom, za očekivati je da će od siječnja 2019. porasti i studentski minimalac.

– Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160, stoji u Zakonu o obavljanju studentskih poslova.

Kada se nova bruto plaća od 3.750 kuna podijeli sa 160, minimalna studentska satnica za 2019. trebala bi iznositi 23,43 kn. Napomenimo ovom prilikom da kada se trenutna minimalna bruto plaća podijeli sa 160 dolazimo do satnice od 21,49 kn, ali u odlukom ministrice Blaženke Divjak ona je zaokružena na 21,50 kn.

Sukladno spomenutom Zakonu, ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade u roku od 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće.

U Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslali smo službeni upit o tome koliko će točno u 2019. iznositi minimalna studentska satnica. Pisani odgovor do zaključenja teksta nismo dobili, a na telefonske pozive u odnosima s javnošću ne odgovaraju.

Očekuje se i porast naknade za stručno osposobljavanje

Izdvojeni članak

Znanstvenici s Ekonomskog instituta dokazali da je stručno osposobljavanje mladima donijelo više štete nego koristi

Zbog povećanja minimalne plaće, očekuje se i porast naknade polaznicima stručnog osposobljavanja. Podsjetimo, naknada za SOR zadnji je put povećana početkom 2018. godine, također kada je povišena minimalna plaća.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju.

U skladu s ovom zakonskom odredbom očekuje se kako će od 1. siječnja naknada na SOR-u iznositi također 3.000 kn.

Od Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nadležno za pitanja stručnog osposobljavanja zatražili smo službenu potvrde o povećanju naknade, a o pristiglom ćemo odgovoru čitatelje obavijestiti u najkraćem roku.