Pretraga

Ministar Božinović odgovorio mogu li studenti dobiti propusnicu za povratak u mjesto studiranja

A- A+

U 14 sati održana je još jedna konferencija za medije Kriznog stožera civilne zaštite. Do sada je u Hrvatskoj potvrđeno 1.079 slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna od mjera sprječavanja širenja zaraze je zabrana napuštanja mjesta prebivališta, za što je potrebna propusnica. Ministar Davor Božinović danas se osvrnuo na pitanje mogu li propusnicu dobiti studenti koji se žele vratiti u mjesta studiranja.

Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

Ovih dana više je upita studenata oko toga mogu li dobiti propusnice za povratak u mjesto studiranja. To pitanje novinari su danas postavili ministru Davoru Božinoviću na redovitoj konferenciji Kriznog stožera civilne zaštite.

– Koliko je meni poznato, nastava na fakultetima se ne odvija. Ukoliko postoji nekakav žuran i nužan razlog da se putuje, uvijek postoji mogućnost preko Stožera civilne zaštite da se objasni razlog i da se dobije propusnica, istaknuo je ovog petka ministar Božinović.

Izdvojeni članak

Krizni stožer uputio ozbiljno upozorenje mladima zbog nepromišljenog čina: ‘To nije prihvatljivo ponašanje’

Ipak, napominje kako propusnice nisu uvedene da bi se povećao broj putovanja, nego da se nužnim strukama omogući izuzetak iz odredbe o zabrani napuštanja mjesta prebivališta.

– Sve su to mjere zbog koji se mi u konačnici još uvijek držimo linearnih povećanja broja novozaraženih u Hrvatskoj. Kad bi sada liberalizirali, a nemojte misliti da itko od nas uživa u ovome, ali kada bismo to liberalizirali, sigurno nam brojke ne bi bile ovakve. Cijelo vrijeme imamo izbor i mislim da je izbor jasan, a to je zaštita života i zaštita zdravlja, očuvanje zdravstvenog sustava održivim kako bi mogao pružiti pomoć ljudima kojima je u tom trenutku najpotrebnija, rekao je Božinović.

Dodaje, potrebno je osvijestiti činjenicu da su s jedne strane život i zdravlje na prvom mjestu, a da putuju samo oni koji trebaju putovati.

– Do danas smo izdali više od 192.000 propusnica, ako nastavimo tim tempom, epidemiološke mjere gube smisao. Zato je jasno da se shvati da ako netko radi u istom mjestu, ne treba mu propusnica. Da firme daju propusnice onima koji moraju negdje otići, jer ne može biti situacija da u nekoj firmi svi moraju dobiti propusnicu, tada se gubi smisao. (…) Pozivam sve da dobro razmisle u interesu ne samo svoje firme, nego u interesu zdravlja obitelji, nacije, da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis i da daju samo na ono razdoblje kad treba da taj djelatnik napusti prebivalište, rekao je Božinović.

U ovim trenucima, ministar Božinović uživo odgovara na pitanja građana putem Facebooka:

Današnju konferenciju Kriznog stožera pogledajte u videu:

Ministar Božinović odgovorio mogu li studenti dobiti propusnicu za povratak u mjesto studiranja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap