Pretraga

Ministar Fuchs otkrio hoće li fakulteti prijeći na online nastavu i objavio broj zaraženih studenata

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs prezentirao je najnovije podatke o broju zaraženih studenata i nastavnika na javnim hrvatskim sveučilištima. Ustanovio je da situacija za sada nije dramatična pa se neće odmah generalno uvesti online nastava, no ako ipak dođe do takve odluke, sveučilišta i fakulteti su, kazao je, spremni prijeći na daljinu u roku od 24 sata.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Na današnjoj presici Stožera civilne zaštite medijima se obratio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je prezentirao podatke o zaraženima na hrvatskim sveučilištima te odgovorio na pitanje – hoće li visoko školstvo prijeći na online nastavu?

BROJ ZARAŽENIH PO SVEUČILIŠTIMA

Sveučilište u Puli ima 5 pozitivnih nastavnika, studenti su online. Sveučilište u Dubrovniku ima jednog pozitivnog studenta i jednog pozitivnog nastavnika, u Osijeku 67 studenata i 14 zaposlenih je pozitivno. Sveučilište Sjever ima 20 pozitivnih studenata i niti jednog zaraženog djelatnika. Sveučilište u Zagrebu ima 235 pozitivnih studenata i 90 zaposlenih. Split ima 30 studenata zaraženih.

Fakulteti su spremni za online nastavu

Fuchs je istaknuo kako se sustav priprema, a važna je stvar da su sva sveučilišta spremna u kratkom roku prijeći na online nastavu.

– U suradnji sa Stožerom i u razgovorima već ranije mi uvijek sustav koji je prilično velik pokušavamo pripremati na vrijeme i u stalnoj smo komunikaciji sa svim institucijama, od osnovnih škola do visokoškolskih institucija. Moram odmah reći da i po zadnjim, jutrošnjim podacima sa hrvatskih sveučilišta, stanje je među studentskom populacijom i jednako tako među zaposlenima relativno dobro, ali u slučaju bilo kakvog zahtjeva za prelazak kompletan na online nastavu, sva sveučilišta, odgovorno tvrdim, i svi fakulteti su spremni prijeći na online nastavu u roku od 24 sata. Sve platforme su priređene i sustav funkcionira, rekao je Fuchs.

Dodao je kako u nekim studijima, poput medicine, veterine, stomatologije i nekih tehničkih fakulteta dolazi do komplikacija kada se organzira online nastava. Konkteksta radi, podsjetimo da je zagrebačka Medicina skoro u potpunosti prešla online (jedino su kliničke vježbe u bolnicama), FOI je u potpunosti online, Građevina, TTF i Kineziološki fakultet također.

Izdvojeni članak

Razmatraju se nove mjere: Plenković najavio konzultacije s Fuchsom oko online nastave na fakultetima

Ako studenti odu doma, mogli bi zaraziti ukućane

Kada promatramo sveukupnu situaciju, navodi dalje minsitar, treba dobro procijeniti hoće li generalno uvođenje online nastave polučiti učinke, a to je u prvom redu smanjenje pritiska na zdravstveni sustav.

– Trebamo svakako imati na umu da u svim tim sveučilišnim gradovima i centrima ne studiraju samo studenti iz tih gradova pa naravno da u slučaju prelaska na online nastavu može se očekivati da bi nekih 20.000 studenata sa zagrebačkog sveučilišta svih godina najvjerojatnije otišlo kući u svoja rodna mjesta iz kojih su došli. Dakle, tu isto komponentu treba uzeti u obzir, u smislu možebitnog miješanja i širenja eventualne zaraze, istaknuo je ministar.

Dodao je i da za sada situacije na fakultetima nisu dramatične, no ako netko procijeni treba prijeći na online nastavu, to se može obaviti u vrlo kratko vrijeme. U školama je, istaknuo je na kraju, situacija još i stabilnija nego u visokom školstvu.

Radovan Fuchs
Share via
Copy link
Powered by Social Snap