Pretraga

Ministarstvo donijelo i službenu odluku, dio studenata i učenika ne mora plaćati dom do ljeta

A- A+

Ministar Radovan Fuchs na jednoj je od sjednica Vlade najavio, a zagrebački Studentski centar o tome je i obavijestio studente, kako će za dio njih studentski domovi od siječnja biti besplatni. Riječ je ne samo o studentima i učenicima koji dolaze s područja Sisačko-moslavačke županije, nego i onima iz drugih mjesta u kojima je zbog potresa proglašena elementarna nepogoda.

Foto: Dominik Smolak

Snažan potres s epicentrom u Petrinji pogodio je središnju Hrvatsku potkraj prosinca. Elementarna nepogoda proglašena je u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i u nekim drugim mjestima, poput Općine Tuhelj u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se također osjećaju posljedice tog jakog potresa.

Osim za studente i učenike s područja Sisačko-moslavačke, kako je bilo najavljeno, Ministarstvo će pokriti troškove stanarine u domovima za sve koji dolaze iz mjesta u kojima je proglašena elementarna nepogoda, stoji u danas objavljenom dokumentu odluke. Nova informacija je i da će Ministarstvo preuzeti obvezu plaćanja tih troškova do kraja nastave u ljetnom semestru.

– Ministarstvo će u razdoblju od 1. siječnja do 15. srpnja 2021. u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim i učeničkim domovima redovitih studenata koji su ostvarili pravo na subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2020./2021., a koji imaju prebivalište na području gradova i općina koje su ili će proglasiti elementarnu nepogodu na temelju Odluke Vlade RH o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom, stoji u dopuni Odluke o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u ovoj akademskoj godini.

Izdvojeni članak
petrinja potres

Pitali smo sveučilišta hoće li studente s područja pogođenih potresom osloboditi plaćanja školarine

Inače, prema prvotnoj Odluci za ovu godinu, a isto je bilo i prethodnih, Ministarstvo smještaj u učeničkim i studentskim domovima subvencionira s 200 kuna po studentu. Ostatak do pune, ekonomske cijene smještaja, plaćaju sami studenti i učenici. Taj ostatak od više stotina kuna, dakle, od siječnja pokriva Ministarstvo.

Podsjetimo i kako je ministar Fuchs svim visokim učilištima poslao dopis u kojem je preporučio da se studenti s područja pogođenih potresom oslobode plaćanja troškova studiranja, odnosno školarine. Koja su javna sveučilišta pristala na to, možete vidjeti ovdje.

Prvi paviljon Save (Foto: Dominik Smolak)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap