Pretraga

Ministarstvo donijelo odluku: Dio studenata preko ljeta može besplatno živjeti u domu

A- A+

Studenti koji imaju potrebu ostati u mjestu studiranja u ljetnim mjesecima u pojedinim gradovima, primjerice Zagrebu, mogu boraviti u studentskom domu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku da je ljetni smještaj u domovima besplatan za studente koji dolaze iz triju županija pogođenih potresom, a čiji je dom razoren u tim potresima.

učenički dom

Foto: Nguyen Dang Hoang Nhu, Unsplash

Iako je od razornog potresa u Zagrebu prošlo više od dvije godine i godinu i pol od onoga na petrinjskom području, domovi mnogih obitelji još uvijek nisu obnovljeni.

Studentima kojima je dom stradao u potresu Ministarstvo znanosti i obrazovanja u potpunosti financira smještaj u domu kroz akademsku godinu, a financirat će ga i ovo ljeto, u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza.

– U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim domovima studenata kojima je u akademskoj godini 2021./2022. u natječajnom postupku ili na temelju posebnih odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja dodijeljeno pravo na subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima, a koji imaju prebivalište na području gradova i općina Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i koji mogu studentskome centru dokazati da su im nekretnine na adresi njihova prebivališta oštećene u potresu označene kategorijom N1, N2 — Neuporabljivo, stoji u odluci Ministarstva.

Izdvojeni članak
sveučilište u puli

Pitali smo studentske centre planiraju li poskupiti ljetni smještaj, evo što su rekli

Podsjetimo, neki studentski centri studentima nude mogućnost ljetnog smještaja u domu, ali po većoj cijeni od uobičajene jer u ljetnom periodu nema subvencije. Tako je primjerice ljetni smještaj u Zagrebu organiziran u Studentskom domu Stjepan Radić i studenti ga ove godine plaćaju 900 kuna, odnosno 20 po danu ako im je faks produljio obveze iza 15. srpnja.

Inače, SC Zagreb javlja i d je naredna subota radna za sve studentske domove SC-a u Zagrebu od 7:30 do 14 sati, upravo kako bi se olakšalo studentima da isele iz studentskih domova i presele u kapacitete predviđene za ljetni smještaj.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap