Pretraga

Ministarstvo je već raspisalo natječaj za jednu državnu stipendiju, studenti mogu dobiti do 2.700 kn

A- A+

Krenula je nova akademska godina, a s njom se otvaraju brojni natječaji za stipendije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje više državnih stipendija, a jedna od njih je i stipendija za studente pripadnike romske nacionalne manjine. I za ovu stipendiju iznos je značajno uvećan –  do sada je iznosila 1.300 kuna mjesečno. Od ove godine iznos za studente koji nisu ponavljali godinu je 2.700 kuna, a za ponavljače ona iznosi 2.200 kuna.

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih je dana otvorilo natječaj za dodjelu državne stipendije studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Do sada je ova stipendija iznosila 1.300 kuna mjesečno i dodjeljivala se za deset mjeseci akademske godine, a od ove godine ona iznosi 2.700,00 kuna (358,35 eura) mjesečno za studente koji redovito upisuju višu godinu studija.

Iznos državne stipendije za studente koji ne upisuju višu godinu, odnosno imaju zaostajanje/ponavljanje godine studija je 2.200,00 kuna (291,99 eura).

Prijave do 1. studenog

Kao i prethodnih godina, državne stipendije studentima pripadnicima romske nacionalne manjine će se isplaćivati za razdoblje od listopada 2022. do srpnja 2023. godine, dakle u deset mjesečnih rata, što je jedna više u odnosu na ostale stipendije MZO-a.

Prijave na natječaj podnose se od 3. listopada do 1. studenoga 2022. godine, uključujući i taj dan, a kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum poštanskoga pečata na poslanoj prijavi.

U opće uvjete koje studenti moraju zadovoljiti ulazi onaj da su  hrvatski državljani ili da su državljani zemalja članica Europske unije s prijavljenim boravkom u RH koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u Republici Hrvatskoj i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, što se dokazuje domovnicom, preslikom boravišne iskaznice ili odgovarajućom potvrdom koju izdaje nadležna policijska uprava. Studenti koji se prijavljuju na ovaj natječaj moraju imati i status studenta sveučilišnoga, stručnoga ili poslijediplomskoga studija na visokom učilištu u RH, što se dokazuje obrascem za prijavu koji ovjerava visoko učilište. Prijavitelji na natječaj moraju imati i dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini (rodni list ili ispis iz popisa birača) te ne smiju primati drugu stipendiju iz javnih izvora.

Na natječaj se ne mogu prijaviti studenti koji su treći put u statusu studenta upisali istu godinu studija na istoj razini studija, ne računajući godine mirovanja, zatim oni koji imaju upisano mirovanje u ovoj godini te studenti koji ne izvršavaju studijske obveze sukladno propisima visokog učilišta.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb raspisao je natječaj za 695 stipendija: Studentima 3.800, učenicima 2.700 kuna mjesečno

Kako se vrši prijava?

Obrazac za prijavu stipendije preuzima se ovdje, a potom ga student popunjava, ispisuje i potpisuje. Točku 3. obrasca za prijavu popunjava, potpisuje i ovjerava žigom ovlaštena osoba visokog učilišta na kojem student studira. Zatim se skenirani obrazac za prijavu, u cijelosti popunjen i ovjeren od visokog učilišta student šalje na adresu: [email protected]

Obveznu propisanu dokumentaciju ulazi: preslika domovnice, preslika obje strane osobne iskaznice ili putovnice, preslika boravišne iskaznice ili odgovarajuće potvrde koju izdaje nadležna policijska uprava za studente državljane Europske unije, preslika rodnoga lista ili ispisa iz popisa birača kao dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, te preslika Dopunske isprave o upisanome poslijediplomskom studiju koju izdaje visoko učilište ili prijepis ocjena s prethodno završene razine studija ovjereno od visokog učilišta, za studente poslijediplomskih studija;

Posljednji korak je da se obrazac za prijavu – ispisan, potpisan i ovjeren, zajedno s propisanom dokumentacijom šalje poštom na adresu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Uprava za nacionalne manjine
Donje Svetice 38
10 000 Zagreb
s naznakom: ‘Javni natječaj za državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine za akademsku godinu 2022./2023.’

Detaljno natječaj možete proučiti u dokumentu ispod teksta, a ako vam dokument nije vidljiv osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share via
Copy link
Powered by Social Snap