Pretraga

Ministarstvo kaže da privremeni dekan Filozofskog, kojeg je postavio Boras, mora otići

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je svoje pravno mišljenje na Filozofski fakultet. Budući da nije usvojeno godišnje izvješće privremenog dekana Miljenka Šimprage, njegov mandat time prestaje. Drugim riječima, Ministarstvo kaže da Borasov prorektor mora otići s čela Filozofskog.

Miljenko Šimpraga, privremeni dekan Filozofskog fakulteta
Foto: Screenshot Z1 | srednja.hr

Kada neki faks odbije godišnje izvješće dekana, to se računa kao da je dekanu izglasano nepovjerenje. Prema propisima, on mora otići. To se neki dan dogodilo na Filozofskom fakultetu, no kako taj faks nema redovno izabranog dekana, već prorektora Miljenka Šimpragu kojeg je na tu poziciju instalirao sam rektor Damir Boras – nije bilo jasno što činiti. Zato su profesori Filozofskog odlučili pitati resorno Ministarstvo znanost i obrazovanja.

Ministarstvo kaže da mora otići

Jučer u kasno poslijepodne profesori Filozofskog dobili su dopis od Ministarstva u kojem, ukratko, stoji da Borasov privremeni dekan mora otići s čela Filozofskog fakulteta. Iz Ministarstva su potvrdili da je dekan, prema Statutu Filozofskog, odgovoran vijeću i rektoru kojima jednom godišnje podnosi izvješće o radu, kao i proračunski plan. Ako taj dokument padne, dekan više nije dekan, a, kako dalje objašnjavaju, nije bitno radi li se o redovno izabranom ili privremenom čelniku.

Podsjećamo da je odredbama članka 21. stavak 1. Statuta Filozofskog fakulteta,  čelnik i voditelj Fakulteta, ima prava i obveza ravnatelja ustanove. Kako obnašatelj dužnosti dekana ima sva prava i obveze izabranog dekana odnosno imenovanog ravnatelja ustanove te se i  na obnašatelja dužnosti dekana primjenjuju se odredbe članka 26. točka 3. Statuta Filozofskog fakulteta”, ističu iz Ministarstva.

Prema spomenutim odredbama, izvode zaključak, i obnašatelju dužnosti dekana kojem nije prihvaćen godišnji izvještaj mandat prestaje, pa stoga, ako Šimpragi nije prihvaćeno godišnje izvješće, navodi Ministarstvo, njemu kao obnašatelju dužnosti prestaje mandat.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Kriza se nastavlja, vijeće faksa donijelo presudnu odluku: ‘Filozofski fakultet od danas nema dekana’

Šimpraga još jučer mislio da je dekan

Članovi vijeća Filozofskog fakulteta ističu kako iz ovoga proizlazi da njihov faks već tjedan dana nema čelnika. U nadi da se prorektor Šimpraga pomirio s rezultatima glasanja o godišnjem planu, ističu, imaju zahtjev za rektora Borasa.

– Zahtijevamo od rektora Borasa da Filozofskom ovaj put omogući izbor obnašatelja dužnosti dekana iz vlastitih redova, kako bi što žurnije proveo potrebne postupke i omogućio da nakon dugotrajne krize napokon izaberemo i vlastitog dekana, istaknuli su članovi vijeća.

Jučer smo, podsjetimo, ispred Arhitekture dočekali dekane zagrebačkih fakulteta. Odgovarali su nam na pitanja o seksualnom nasilju na Sveučilištu, a među dekanima koji su stali pred naše kamere bio je i prorektor Šimpraga. Na pitanje novinara je li još uvijek privremeni dekan uzevši u obzir to što mu nije prihvaćen godišnji plan Šimpraga je odlučno rekao – “jesam”.

Ministarstvo kaže da privremeni dekan Filozofskog, kojeg je postavio Boras, mora otići
Share via
Copy link
Powered by Social Snap