Pretraga

Ministarstvo objavilo važne upute za sve koji se prijavljuju na natječaj za državnu stipendiju

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog je ponedjeljka objavilo dva natječaja za državne stipendije. Natječajem namijenjenom studentima nižeg socio-ekonomskog dodjeljuje se 10.000 stipendija, a kroz natječaj za posebne skupine studenata njih 400. Za prijavitelje na oba natječaja Ministarstvo je objavilo važne upute.

Foto: Pixabay

Studenti koji ostvare pravo na obje vrste državnih stipendija Ministarstva, mjesečno će na račun dobivati 1.200 kuna, i to od listopada 2019. do lipnja 2020. Prijave na ovogodišnji natječaj podnose se od 14. listopada 2019. do 4. studenoga 2019. godine u 12 sati, a detalje iz natječaja i za socioekonomske i za stipendije posebnim skupinama studenata možete doznati na ovoj poveznici.

Za sve one koji se namjeravaju prijaviti na oba natječaja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je važne upute.  Tako je zajedničko pravilo za oba natječaja ono da se prijave vrše elektroničkim putem, dakle, obrasci se ne ispisuju i ne šalju poštom.

Natječaj za socio-ekonomske stipendije

Prijave na natječaj za dodjelu stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa vrše se putem posebnog sustava na ovom linku.

Izdvojeni članak

Otvoren natječaj za dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini 2019./2020.

Kako je temeljni uvjet za ostvarivanje prava na ovu stipendiju prihod kućanstva, u uputama Ministarstva stoji da se u obzir uzimaju prihodi iz 2018. godine. Navodi se i da te podatke Ministarstvo samo povlači iz evidencija Porezne uprave RH, pa studenti ne moraju sami u sustav učitavati potvrde.

Za sve tri kategorije u kojima se stipendija dodjeljuje sastavni je dio prijave izjava o članovima obitelji, a za članove obitelji koji nemaju OIB potrebno je priložiti izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika.

– Svi studenti koji se prijavljuju dužni su navesti članove obitelji koju čine bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive na istom prebivalištu, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno. Članom obitelji smatra se i dijete koje ne živi na istom prebivalištu s obitelji, a nalazi se na školovanju, do završetka redovitog školovanja, a najkasnije do navršene 26. godine života. Stipendiju neće moći ostvariti student koji se navede kao jedini član obitelji, a mlađi je od 26 godina ako ne priloži pravovaljani dokaz, stoji u uputama Ministarstva.

Kako je naglašeno u uputama podatke o studiju može izmijeniti isključivo matično visoko učilište, a osobne podatke može izmijeniti i ažurirati isključivo nadležna policijska uprava. Podatke smještaju u studentskom domu Ministarstvo će dodatno provjeriti sa studentskim centrima.

Iz Ministarstva u uputama naglašavaju zadržavaju pravo da s nadležnim tijelima državne uprave provjere eventualne dostavljene priloge putem kojih studenti ostvaruju dodatne bodove.

Detaljnije upute Ministarstva vezane uz prijavu na natječaj za socio-ekonomske stipendija nalaze se u dokumentu u nastavku. *ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [1.70 MB]

Natječaj za stipendije za posebne skupine studenata

Za sudjelovanje u natječaju za 400 stipendija posebnim skupinama studenata kandidati se prijavljuju putem elektroničkog obrasca na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak

Izmijenjen popis studija čiji studenti imaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

Nakon toga se u prvom dijelu obrasca ispunjavaju osobni podaci, visokom učilištu i studijskom programu u prvom dijelu elektroničkoga obrasca.  Zatim slijedi odabir kategorije stipendije (jer se ona dodjeljuje u sedam kategorija) i popunjavanje traženih podataka u drugom dijelu elektroničkoga obrasca. Na posljetku je za uspješan završetak prijave potrebno je izvršiti autorizaciju AAI@EduHr računom poveznicom na kraju obrasca.

Samo će se prijave s potpunom dokumentacijom razmatrati u obradi, a dopuna dokumentacije koja stigne izvan utvrđenoga roka za podnošenje prijava kao prilog prijavi neće se razmatrati.

Važna uputa Ministarstva vezana uz ovu vrstu stipendije ta je da student ne može više puta ispuniti elektronički obrazac prijave za istu kategoriju stipendije. Može se prijaviti za više kategorija stipendija (npr. daroviti mladi umjetnik s invaliditetom). Za svaku kategoriju stipendije za koju se prijavljuje mora popuniti poseban elektronički obrazac prijave.

Detaljnije uputstva Ministarstva oko prijave na natječaj za stipendiju za posebne skupine studenata možete proučiti u dokumentu u nastavku. *ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Download [369.62 KB]

Ministarstvo objavilo važne upute za sve koji se prijavljuju na natječaj za državnu stipendiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap