Pretraga

Ministarstvo odgovara: Je li moguće dobiti i državnu socio-ekonomsku i STEM stipendiju?

A- A+

Od ove godine, uz 10.000 državnih stipendija za studente slabijeg imovinskog stanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje i 3.400 stipendija studentima čiji studij spada u STEM područja znanosti. Kako su kriteriji za dobivanje ovih dvaju stipendija potpuno različiti, postoji mogućnost da isti student ostvari pravo na obje državne stipendije. Međutim, naglašavaju iz Ministarstva, studenti će se sami morati odreći jedne od njih, a i Ministarstvo će ažurno provjeravati dobitnike stipendija za obje vrste stipendija.

Natječaj za državnu stipendiju za studente slabijeg imovinskog stanja za ovu je godinu zatvoren. Druga vrsta državnih stipendija, ona za studente u čiji je studij u STEM područjima znanosti, ne dodjeljuje se putem natječaja, već automatiziranim putem. Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznat će studente koji imaju pravo na ovaj vid potpore te ih automatski obavijestiti da svoje pravo mogu ostvariti.

– Postupak se provodi na način da Ministarstvo temeljem podataka prikupljenih od strane visokih učilišta objedini podatke o studentima koji ostvaruju pravo na stipendiju te ih kontaktira putem elektroničke pošte. Ukoliko studenti ne zaprime mail mogu svoje osobne podatke provjeriti na poveznici, pojašnjavaju nam iz MZO-a, a više detalja čitavom postupku dodjele te stipendije možete pročitati na ovom linku.

Moguće ostvariti pravo na obje državne stipendije

Izdvojeni članak

Krenula dodjela STEM stipendija: Ministarstvo napominje da obavezno provjerite ispravnost ovih podataka

Kako su uvjeti za ostvarivanje prava na državne socio-ekonomske i STEM stipendije potpuno različiti, a obje stipendije iznose 1.200 kuna mjesečno, dobivamo brojne upit oko toga je li moguće da jedan student ostvari pravo na obje, a za službeno objašnjenje oko tog pitanja obratili smo se samom Ministarstvu.

– Studenti koji su se prijavili na natječaj za dodjelu socio-ekonomskih stipendija, također mogu biti obaviješteni i o tome da su identificirani kao redovni studenti na studijskim programima u STEM područjima znanosti. Za vrijeme korištenja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora, a sukladno članku 19. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa, odnosno čl. 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti, napominju iz MZO-a.

Student se jedne stipendije mora odreći

Dakle, bitno je za naglasiti da student može ostvariti pravo na obje stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja, međutim jedne će se svakako morati odreći.

Izdvojeni članak

Poznato kada kreće isplata državnih stipendija studentima slabijeg imovinskog stanja

– Svaki student će imati obvezu Ministarstvu znanosti i obrazovanja osobno prijaviti ostvarivanje prava na obje stipendije, a isto će ažurno provjeravati dobitnike stipendija za obje vrste stipendija. U slučaju da se utvrdi da je u vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student korisnik neke druge stipendije koja se financira iz javnih izvora, studentu će se ponuditi mogućnost da uz uvjet obustave druge stipendije dobije državnu stipendiju. Ako se utvrdi da student uz državnu stipendiju prima neku drugu stipendiju ili za vrijeme trajanja državne stipendije dobije još neku stipendiju ili upiše mirovanje, a o toj okolnosti ne obavijesti Ministarstvo u roku od 30 dana od dana nastanka navedenih okolnosti, Ministarstvo će poslati studentu obavijest da se obustavlja isplata državne stipendije te da je obvezan vratiti do tada isplaćena sredstva, objašnjavaju iz Ministarstva.

Napomenimo i za kraj kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo službenu Facebook stranicu za potencijalne korisnike STEM stipendija, na kojoj u najkraćem roku možete dobiti sve važne informacije o toj stipendiji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap