Pretraga

Ministarstvo: Prorektor Čović je zakonski u mirovini, Sveučilište to mora priznati!

A- A+

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čović i u svojoj sedamdeset prvoj godini nastavio je raditi. Sindikat smatra kako nije bilo razloga da mu se produlji ugovor o radu jer je “osrednji znanstvenik”, a iz Državnog inspektorata poručuju kako slučaj nije u njihovoj, već u nadležnosti ministarstva. Oni su pak Hrvatske studije pozvali da u Registru zaposlenika zabilježe prestanak radnog odnosa profesora Čovića.

Ante Čović

Prorektor Ante Čović
Foto: HRT Screenshot

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Velimir Ribić napisao je u reakciji za Večernji list kako se teško može iščitati opravdanost daljnjeg zapošljavanja profesora Ante Čovića na Sveučilištu u Zagrebu.

Podsjećamo, Čoviću je Sveučilište produljilo radni odnos iako je prošle akademske godine navršio 70 godina rada.

– Raspravljali smo posebno oko podatka da je potreba njegova rada opravdana na svega jednom izbornom kolegiju na kojem je sunositelj s minimalnom satnicom. Također, ocjene studentskih anketa pokazuju da studenti prof. dr. sc. Čovića nikad nisu ocjenili prosječnom ocjenom izvrstan(5.0), napisao je Ribić.

‘Osrednji znanstvenik’

Izdvojeni članak
Ante Čović

Čović prorektor nakon sedamdesete? Hrvatski studiji na 51 stranici objašnjavaju zašto je neophodan za izborni kolegij

U smislu znanstvene izvrsnosti aktualnog prorektora za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju, u Sindikatu su, kaže, raspravljali sukladno Harzing’s Publish of Perish softveru, koji uzima u ozbir sve citate nekog autora.

– Profesor Čović u 45 godina rada ima ukupno 167 citata i faktor 6, što bi ga prema Pravilniku Sveučilišta u Rijeci (kakvo Sveučilište u Zagrebu nema) označilo kao osrednjeg znanstvenika, izravan je bio Ribić.

Zaključio je kako se postupak produljenja radnog odnosa vodio mimo svake zakonske procedure i kriterija te da ide na štetu ne samo mladim znanstvenicima nego i sustavu u cjelini.

Nema zakonske osnove

Pravna služba ministarstva, podsjećamo, također nam je potvrdila kako nema zakonske osnove za produljenje rada prof. Čovića, koji je prije nekoliko dana postao i povjerenik za znanost Hrvatskih studija.

Što o svemu misle inspketori rada, pitali smo Državni inspektorat, iz kojeg kažu da dosad nisu zaprimili prijavu koja bi upućivala na navedene okolnosti.

U pogledu dijela upita o radu nakon sedamdesete godine života, napominjemo da mišljenje odnosno pojašnjenje odredbi Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju („Narodne novine“ broj 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 02/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13, 101/14, 60/15 i 131/17, u daljnjem tekstu: Zakon) daje stručni nositelj pripreme Zakona odnosno nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kažu iz Inspektorata.

Inspekcija: Nemamo ovlasti

Izdvojeni članak

Boras: Ministarstvo nema pojma, profesor Čović može ostati prorektor i nakon sedamdesete

Napominju kako inspekcija rada, prema važećim propisima, nema ovlasti poduzimati ni upravne niti prekršajne mjere protiv poslodavca koji je radniku produžio ugovor o radu nakon određenih godina života radnika.

– Podsjećamo da prema odredbi članka 113. stavka 1. Zakona, upravni nadzor nad zakonitošću rada i općih akata visokih učilišta i drugih znanstvenih organizacija provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, slijedom odredbe stavka 3. toga članka, na temelju rezultata nadzora navedeno Ministarstvo može obustaviti izvršenje nezakonitih odluka i radnji visokih učilišta i znanstvenih organizacija – zaključili su iz Državnog inspektorata.

Ministarstvo: Unesite u sustav da je Čović u mirovini!

Iz ministarstva su nam potvrdili da je Čović zakonski trebao biti u mirovini.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja je uputilo dopis Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatskim studijima u kojem je istaknulo kako ne postoji pravna osnova  za nastavak radnog odnosa u slučaju prof. dr. sc. Ante Čovića nakon dana isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. S obzirom  na zakonsku nemogućnost ovakvog produljivanja radnog odnosa, Ministarstvo je pozvalo Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji da se regulira status u Registru zaposlenika na način da se zabilježi prestanak radnog odnosa – kažu iz ministarstva.

 Objasnili su i zašto.

“Podsjećamo, za zaposlenike zaposlene na znanstveno-nastavnim radnim mjestima, a koji su na dan 30. srpnja 2013. godine, kao redoviti profesori, profesori visokih škola i znanstveni savjetnici, bili u trajnom zvanju primjenjuje se Odluka Ustavnoga suda Republike Hrvatske, broj: U-I-5578/2013 i U-I-3633/2014 od dana 20. kolovoza 2014. godine, sukladno kojoj kada postoji potreba za nastavkom rada redovitog profesora u trajnom zvanju ili profesora visoke škole u trajnom zvanju, visoko učilište može redovitom profesoru u trajnom zvanju, odnosno profesoru visoke škole u trajnom zvanju, produljiti ugovor o radu do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina, pri čemu će se posebno cijeniti njegov znanstveni doprinos, uspješnost u obrazovnom procesu i odgoju mladih znanstvenika i nastavnika.”

Službene reakcije sa Sveučilišta još nije bilo.