Pretraga

Ministarstvo od SC-ova traži smanjenje stanarine u domovima na 100 kuna, a zauzvrat nudi veću subvenciju

A- A+

Od 16. ožujka zatvoreni su svi fakulteti u Hrvatskoj. Bila je to odluka Vlade RH, donesena s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa. Brojni studenti koji stanuju u studentskim domovima odmah su se vratili svojim domovima, a posebice nakon što je Stožer civilne zaštite donio odluku o napuštanju mjesta prebivališta. Pitanje koje si mnogi od njih postavljaju odnosi se na daljnje plaćanje stanarine u domu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je danas odluku vezanu uz tu problematiku.

Foto: Dominik Smolak|srednja.hr

Studentski centri iz proračuna će dobiti dvostruko veću subvenciju po studentu, ako snize stanarinu u domovima za studente koji ondje trenutno ne borave, priopćeno je danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Studenti koji su iseljeni iz doma na Cvjetnom ljuti na SC: ‘Učinjeno je mnogo propusta za koje vjerojatno nitko neće odgovarati’

– Dopunom Odluke propisano je da studentski centri mogu ostvariti dvostruko veći iznos subvencije (400 kuna) po studentu ako donesu Odluku kojom studentima koji trenutno ne borave u studentskom domu smanje iznos cijene smještaja na 100,00 kuna ili manje (u vidu paušalnog iznosa za ‘čuvanje smještaja’), kažu iz MZO-a.

Riječ je o dopuni Odluke o iznosu subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2019./2020 koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo svim studentskim centrima u Republici Hrvatskoj. Navedena Odluka naslanja se na trenutnu epidemiološku situaciju te mjere Vlade RH kao i Stožera civilne zaštite, a odnosi se isključivo na studentske centre i subvenciju smještaja u studentskim domovima, pojašnjeno je uz dokument.

– Ova Odluka stupila je na snagu 1. travnja 2020. godine. Za ožujak 2020. godine Ministarstvo će studentskim centrima doznačiti iznos koji se temelji na podacima s početka ožujka dok mjere nisu bile na snazi, poručili su iz Ministarstva.

Ovih dana studentskim smo centrima u Zagrebu (uključujući i iseljeno Cvjetno), Osijeku, Rijeci i Splitu poslali upite oko toga na koji će se način obračunavati stanarine u domovima za travanj. Odgovore nismo dobili, a čim ih dobijemo o njima ćemo pravovremeno izvijestiti javnost.

U nastavku se nalazi službena dopuna Odluke Ministarstva, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [51.62 KB]

studentski dom stjepan radić sava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap