Pretraga

Ministarstvo studentima nudi nekoliko vrsta stipendija: Možete li se prijaviti za više njih?

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove će godine studentima podijeliti više vrsta državnih stipendija. Oni se tako mogu natjecati za državnu socio-ekonomsku stipendiju, stipendiju za posebne skupine studenata s naglaskom na deficitarna zanimanja ili mogu konkurirati za STEM stipendiju. Jedno od češćih pitanja studenata ovih dana je – mogu li se prijaviti na natječaj za više od jedne državne stipendije?

Foto: Srednja.hr

Prošloga tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je dva natječaja za državne stipendije.

Dijele se STEM, socio-ekonomske i stipendije za posebne skupine studenata

Jedan od njih namijenjen je studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa i glavni uvjet za ostvarenje prava na ovu stipendiju su niski prihodi po članu kućanstva te drugi socijalni uvjeti u kojima studenti žive. Tim se natječajem dodjeljuje ukupno 10.000 stipendija u ukupnom godišnjem iznosu od 10.800 kuna.

Isto toliko iznosi i stipendija za posebne skupine studenata, za koju je natječaj također u tijeku. Dodjeljuje se 400 tih stipendija u više kategorija, a najveći broj njih namijenjen je studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Uz to, Ministarstvo će uskoro započeti i proces dodjele državnih STEM stipendija, koje se ne dodjeljuju putem natječaja nego sustav automatski prepoznaje potencijalne korisnike temeljem podataka koje unose visokoškolske ustanove. I ova stipendija dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine i iznosi 1.200 kuna mjesečno.

Izdvojeni članak
novac kune

Natječaj za dodjelu državnih stipendija u 2021./2022. godini

Studenti se mogu javiti na više natječaja, ali na račun mogu primati samo jednu stupendiju

Jedno od glavnih pitanja studenata koji žele postati korisnici državne stipendije ono je mogu li se prijaviti na dva otvorena natječaja za državnu stipendiju i mogu li konkurirati za STEM stipendiju? Odgovor na ta pitanja je – da! Niti jedan od pravilnika za tri navedene državne stipendije studente ne ograničava da sudjeluju i konkuriraju za sve tri.

I mogu se naći na rang-listama dobitnika sve tri državne stipendije, primjerice – moguće je da student slabijeg imovinskog statusa koji studira medicinu dobije socio-ekonomsku stipendiju i stipendiju za posebne skupine studenata te se nađe na rang-listi studenata koji su ostvarili pravo na STEM stipendiju. Međutim, student na račun neće smjeti primati više od jedne vrste državne stipendije.

Naime, jedno od glavnih pravila po pitanju stipendija je da za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ako student u međuvremenu ostvari pravo na neku drugu stipendiju financiranu iz javnih izvora, jedne se mora odreći.

Kako se prijaviti na natječaje za državne stipendije, doznajte ovdje. Podsjetimo, procedura dodjele STEM stipendije trebala bi započeti do 5. studenog. Do tog datuma Ministarstvo će studentima poslati mail u kojem ih poziva da provjere svoje podatke u sustavu dodjele stipendija. To je najvažniji korak, jer zapravo temeljem tih podataka studenti i ostvaruju pravo na STEM stipendiju. Studenti kojih fakulteta konkuriraju za ovu stipendiju provjerite na linku.

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap