Pretraga

Ministarstvo uvodi nove vrste državnih stipendija od 10.800 kuna: Doznajte za koje skupine studenata

A- A+

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) dodjeljivala je proteklih godina stipendije studentima u više kategorija. U tijeku racionalizacije javne uprave, odnosno ukidanja više od pedeset agencija i zaklada, ukinut je i NZPUSS. Kako je i prethodno bilo najavljivano, iz tog se razloga uvodi nova vrsta državne stipendije za posebne skupine studenata koja će se dodjeljivati u sedam kategorija i iznositi 10.800 kuna godišnje. Ministarstvo će, uz to, po novom dodjeljivati i državne stipendije za studente pripadnike romske nacionalne manjine. Uz tzv. socio-ekonomske i STEM stipendije, ovo su treća i četvrta vrsta državnih stipendija za studente.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je do 20. srpnja javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za posebne skupine studenata. Uz stipendije za redovite studente slabijeg socio-ekonomskog statusa i stipendije za studente čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti, treća je to vrsta državnih stipendija koju će dodjeljivati ovo Ministarstvo.

Stipendija od 10.800 kuna za sedam skupina studenata

Izdvojeni članak
stipendije

Učenici koji upišu ovih 25 zanimanja mogu dobiti stipendiju od 39.000 kuna

Prema prijedlogu Pravilnika, ovu stipendiju od 10.800 kuna godišnje, odnosno 1.200 kuna za devet mjeseci akademske godine, Ministarstvo će dodjeljivati za sedam skupina redovnih studenata: studentima deficitarnih studijskih programa s posebnim naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe, osobama s invaliditetom, kategoriziranim studentima s valjanom kategorizacijom, studentima koji su do punoljetnosti koristili uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja, studentima koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – nadareni mladi umjetnici te studentima bez oba roditelja te studentima roditeljima.

Natječaj za ovu stipendiju Ministarstvo će raspisivati do 15. listopada svake godine. Rang-lista dobitnika utvrđivat će se za svaku od sedam kategorija zasebno. U skladu s tim, za svaku od kategorija različiti su i uvjeti dodjele stipendije, a možete ih detaljno proučiti u dokumentu pri dnu sljedećeg odlomka.

Tko nema pravo na stipendiju za posebne skupine studenata?

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljena imena dobitnika STEM stipendija: Doznajte u kojem ih je području dodijeljeno najviše

Na natječaj za dodjelu državnih stipendija za posebne skupine studenata, ako se pravilnik usvoji u postojećem obliku, neće se moći prijaviti studenti koji su stekli manje od 45 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini. Ovo pravilo ne vrijedi za brucoše. Stipendiju neće moći dobiti niti studenti koji su na tom studijskom programu ukupno stekli broj ECTS bodova koji podijeljen s brojem upisanih prethodnih akademskih godina iznosi manje od 40, ne uključujući tekuću akademsku godinu. Oni koji su u akademskoj godini prijave na natječaj drugi put u statusu redovnog studenta upisali prvu godinu studija na istoj razini studija, točnije promijenili studijski program, također se ne mogu natjecati za ovu vrstu državne stipendije.

U natječaju ne mogu sudjelovati niti studenti koji su dva puta mijenjali i stoga su tri puta u statusu redovnoga studenta upisivali studijski program na istoj razini studija, studenti koji su već stekli kvalifikaciju na razini studija na koju su upisani i studenti koji imaju upisano mirovanje obveza u godini u kojoj se provodi natječaj.

Za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

U nastavku se nalazi Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za posebne skupine studenata, a javnoj raspravi možete pristupiti ovdje. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [505.54 KB]

Ministarstvo će dodijelijvati stipendije i pripadnicima romske manjine

Osim stipendija za navedene posebne skupine studenata, Ministarstvo uvodi i četvrtu vrstu državnih stipendija – za studente pripadnike romske nacionalne manjine. I te je stipendije do ove godine dodjeljivao NZPUSS, a od sada će uvjeti njihove dodijele biti uređeni posebnim pravilnikom.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Student Kineziologije koji je pobijedio tumor održao nadahnut govor na dodjeli sveučilišnih stipendija

Iznos ove vrste državne stipendije nije konkretiziran u prijedlogu Pravilnika – poznato je samo kako će se ona dodjeljivati za deset mjeseci akademske godine.

Pravo na ovu stipendiju imat će studenti pripadnici romske nacionalne manjine, hrvatski državljani i državljani zemalja članica Europske unije s prijavljenim boravkom u RH koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku u Republici Hrvatskoj i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, koji su upisani na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima i poslijediplomskim studijima.

Uvjeti za dodjelu stipendije pripadnicima romske nacionalne manjine

Ako se pravilnik usvoji u postojećem obliku, opći uvjeti za dodjelu stipendija za studente pripadnike romske nacionalne manjine bit će: status studenta sveučilišnoga, stručnoga ili poslijediplomskoga studija, dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjina te izjava da student ne prima drugu stipendiju iz javnih izvora.

Izdvojeni članak

[FOTO] Najbolji studenti Sveučilišta u Zagrebu dobili stipendije vrijedne 10.000 kuna

Student koji se natječe za ovu stipendiju mora imati do maksimalno dvije godine evidentiranog zaostajanja/ponavljanja tijekom upisanoga studijskog programa te izvršavati studijske obaveze sukladno propisima visokog učilišta.

Na natječaju za stipendije studente pripadnike romske nacionalne manjine neće moći sudjelovati studenti koji su u akademskoj godini prijave na natječaj treći put u statusu studenta upisali istu godinu studija na istoj razini studija. Stipendisti ne mogu biti niti studenti koji imaju upisano mirovanje obveza u godini u kojoj se provodi natječaj te studenti poslijediplomskih studija koji ne izvršavaju studijske obveze sukladno propisima visokog učilišta.

U nastavku se nalazi Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju studente pripadnike romske nacionalne manjine, a javnoj raspravi možete pristupiti ovdje*napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [233.94 KB]

stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap