Pretraga

Ministarstvo zdravlja nema vremena za studente, no bitka oko zdravstvenog osiguranja još nije završila

A- A+

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Toni Ganjto otkrio nam je kako borba oko besplatnog zdravstvenog osiguranja, koja je započela sa studentima starijima od 26 godina, još uvijek nije okončana. U tijeku su dogovori oko sastanka u Ministarstvu zdravlja na kojem žele postići to da rok od osam godina od upisa fakulteta bude jasnije definiran. Ganjto je također obrazložio odluku Zbora koji je od besplatnog osiguranja svim redovitim studentima, na koncu prihvatio prijedlog od tih osam godina.

Toni Ganjto 23-godišnji je student VŠPU Baltazar Adam Krčećić u Zaprešiću čije se ime nebrojeno puta izgovaralo među svim redovitim studentima u vrijeme krize oko poskupljenja cijena u menzama kao i gubitku prava na besplatno zdravstveno osiguranje za starije od 26 godina. S obzirom da obnaša dužnost predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH te je ujedno član Hrvatskog studentskog zbora, u svom drugom mandatu je najavio kako borba oko besplatnog zdravstvenog osiguranja nije okončana.

Izdvojeni članak

Inicijativa ‘Zdravstveno svima’ ne odustaje: Ograničenje od osam godina je neprihvatljivo

Nisu odustali od definiranja spornih osam godina

Nakon što je Ministarstvo zdravlja donijelo novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, među studentskim krugovima nastala je prava halabuka. Po tom Zakonu do 1. studenoga ove godine svi redoviti studenti morali su se osigurati preko fakulteta, s tim da su svi studenti stariji od 26 godina trebali izgubiti pravo na besplatno zdravstveno osiguranje.

Gnjevni studeni organizirali su niz prosvjeda i akcija kako bi stopirali spomenuti Zakon zbog kojeg su se redoviti studenti preko 26 godina osjećali diskriminiranima. Nakon što su Ganjto i ostali studentski predstavnici u Hrvatskom studentskom zboru postigli dogovor da se osigura besplatno liječenje studentima u periodu od osam godina od upisa faksa, mnogi su ih prozvali izdajicama koje su se u zadnji tren priklonile Ministarstvu.

Izdvojeni članak

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola: ‘Ne želimo novac, nego vertikalnu prohodnost i skončati diskriminaciju’

No, nakon što je HSZ uspješnim akcijama postigao da se dio cijena u menzama vrati na staro, najavili su da nisu odustali od zdravstvenog osiguranja, kao što je dio studenata zaključio. Ganjto nam je otkrio kako je promjena Zakona iznenadila i njih u Vijeću i Zboru kao i sve ostale studente te MZOS jer su o istoj doznali iz medija.

– Ne postoji koordinacija između MZOS-a i Ministarstva zdravlja, stoga Ministarstvo obrazovanja, a ni mi nismo dobili obavijest od nadležnih da se Zakon o zdravstvenom osiguranju mijenja. Kad se početkom akademske godine stvorila buka oko gubitka prava, mi u Zboru smo bili za to da svi redoviti studenti trebaju uživati pravo na besplatno liječenje, neovisno o dobnoj granici. Međutim, bližio se 1. studenoga i morali smo što brže reagirati da tisuće studenata ne ostanu bez osiguranja, a svima nam je bilo jasno kako sporo teče procedura donošenja zakona, izjavio je predsjednik Vijeća.

Izdvojeni članak

Studentski zbor: Na ulici će biti osam tisuća redovitih studenata bez zdravstvenog osiguranja

Zbog vremenskog pritiska pristali su na djelomično rješenje

Nastavio je kako su zbog vremenskog pritiska pristali na osam godina jer su htjeli bar djelomično riješiti problem, pa u daljnjem periodu zagovarati na povratak starog modela kad su studenti do 26 godina bili osigurani preko roditelja, a tek nakon 26 preko fakulteta.

Iako je broj studenata koji studiraju duže od osam godina, prema podacima MZOS-a, vrlo nizak, pojavio se problem što u Zakonu nije implementirano da se u to ograničenje ne ubrajaju godine mirovanja studija.

– U Ministarstvu zdravlja su taj naš zahtjev izignorirali. Obrazloženje smo tražili i dobili potpuno nejasan odgovor, a naše upite za sastanak odbijaju jer tvrde da nemaju vremena. Stoga sad čekamo hoće li nas primiti da taj problem s mirovanjem riješimo preko zamolbi, objanio nam je predsjednik Ganjto.

Izdvojeni članak

Studenti o privatnim fakultetima: ‘Koliko novca – toliko muzike’

Dodao je kako zdravstvenog osiguranje nisu ostavili iza sebe, jer žele da taj broj studenata koji će izgubiti pravo na besplatno osiguranje i nakon osam godina uopće ne postoji.

Cenzura studenata na Facebooku

Spomenute optužbe da su predstavnici izdali studente nisu jedina neugodnost s kojom se Ganjto susreo. Prilikom aktiviranja Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH i imenovanjem predsjednikom, 23-godišnjak se našao u nezavidnoj situaciji i kada su ga kolege s VŠPU-a optužile za cenzuriranje studenata na zajedničkoj Facebook grupi Studentskog zbora.

Takvu reakciju Ganjto je izazvao kad je u travnju s grupe obrisao objavu studenta Andreja Kovačevića, točnije novinski članak vezan uz Jelačićeve Nove dvore za čiju su se koncesiju skupljali potpisi za raspisivanje referenduma.

Izdvojeni članak

Zemlje koje su zabranile ili cenzurirale Facebook

– Odluku o brisanju objave nisam donio sam, nego uz suglasnost još dvije kolegice iz Skupštine zbora, a radilo se o periodu pred lokalne izbore u kada su se mnoge skupine u Zaprešiću htjele umiješati preko različitih kanala i iskoristiti ih za dobivalje raznih političkih bodova. Smatram da Zbor mora biti nepolitička organizacija, a ta grupa je bila službeni kanal komuniciranja Studentskog zbora s ostalim studentima gdje mi objavljujemo svoje vijesti. Stoga na istoj nema što raditi sadržaj koji je politički usmjeren i kojim se poziva studente da zauzmu nekakav stav čime se zapravo iznose stavovi lokalnih političara u Zaprešiću, objasnio je predsjednik Vijeća svoj potez.

Dodao je kako su iz Zbora nakon brisanja spornog teksta objavili priopćenje i da nije bila riječ o cenzuriranju, jer je komentiranje i dalje na grupi bilo dozvoljeno, ali su uklonili mogućnost objavljivanja postova jer u tom periodu nisu htjeli da se Zbor umiješa u bilo kakve političke stvari. 

– Kovačević je išao prema studentskoj pravobraniteljici Agati Cvitić s prijavom koja je bila neosnovana, stoga je pravobraniteljica istu odbacila budući da sam ja zapravo zaštitio studente, a Kovačević i ja smo na kraju sjeli, porazgovarali i zaključili ovu priču, istaknuo je Ganjto.