Pretraga

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ignorira molbu 7.000 studenata

A- A+

Student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Marko Leskovar, sredinom veljače pokrenuo je peticiju. Njome je želio sakupiti potpise podrške osoba koje smatraju da bi izvanredni studenti trebali imati pravo na rad posredstvom student servisa. I uspio je. U deset dana, koliko je peticija bila otvorena, sakupio je preko 7.000 potpisa. No, njegova inicijativa i vapaji izvanrednih studenata nisu naišli na podršku Hrvatskog studentskog zbora, a Ministarstvo ju potpuno ignorira.

Foto: www.ffzg.unizg.hr

Rad posredstvom student servisa uvelike bi izvanrednim studentima olakšao financijsku situaciju. Premda vlada opće mišljenje kako većina takvih studenata radi, to baš i nije tako. 

– Na mom fakultetu, od nas koji smo prva godina zaposleno je otprilike 15-20 posto izvanrednih studenata, što je stvarno poražavajuća brojka. Na drugim fakultetima među izvanrednim studentima također ta brojka nije nešto bolja. Izvanredno studiranje podrazumijeva studiranje uz rad, no ono je svoj smisao odavno izgubilo, kazao nam je u veljači Marko.

Izdvojeni članak

Izvanredni studenti krenuli u borbu: Žele pravo na rad preko student servisa

HSZ: ‘Ne može se selektivno davati samo neka prava izvanrednim studentima’ 

Veliki broj poslodavaca ustručava se zaposliti izvanrednog studenta, jer zna da oni uz posao, imaju i određene obaveze na fakultetima. S druge strane, brojni su izvanredni studenti koji moraju pohađati predavanja, izlaziti na ispite i kolokvije, pa zbog toga ne mogu započinjati stalni radni odnos s punim radnim vremenom.

Markovu inicijativu podržao je i velik broj naših čitatelja, a u anketi koja je provedena na portalu do današnjeg je dana glasalo 820 čitatelja. Čak 65 posto glasača smatra da bi se izvanrednim studentima pravo na rad posredstvom student servisa trebalo omogućiti, nasuprot 28 posto njih koji smatraju da izvanredni studenti ne bi trebali imati to pravo. 

No, na žalost svih onih koji su pozitivni oko ove ideje, ona baš i nije naišla na razumijevanje Hrvatskog studentskog zbora. O peticiji su raspravljali na svojoj posljednjoj sjednici. 

– HSZ je raspravljao o peticiji koju je potpisalo više od 7.000 osoba koja traži da izvanredni studenti ostvare pravo rada posredstvom Student servisa, a zaključeno je da se ne može selektivno davati samo neka prava izvanrednim studentima i da je potrebno provesti cjelovitu raspravu o izvanrednom studiju općenito, stoji u izvješću sjednice.

Izdvojeni članak

Sa zakašnjenjem od šest dana, objavljen novi Pravilnik o porezu na dohodak

U četiri tjedna Ministarstvo uopće nije reagiralo 

Pokretač peticije Marko Leskovar, ovakvim stavom Hrvatskog studentskog zbora nije zadovoljan. 

– Smatram kako bi se Hrvaski studentski zbor trebao ipak više interesirati oko problema zapošljavanja koji muči velik dio izvanrednih studenata koji je ukupno oko 50.000. Također Hrvatski studentski zbor bi trebao podržati ovu peticiju, oni bi trebali raditi u interesu studenata, te svojom podrškom izraziti želju za obrazovanijim društvom. Također, u izjavi su naveli da se ne može selektivno davati samo neka prava izvanrednim studentima, no ipak mišljenja sam da bi omogućavanjem rada izvanrednim studentima posredstvom student servisa nadomjestio nedostatak ostalih prava, kaže nam Marko. 

Na žalost, na peticiju koja ima preko 7.000 potpisa podrške, nije reagiralo niti nadležno Ministarstvo obrazovanja. 

– Poslao sam prikupljene potpise zajedno s par kolega ministru Pavi Barišiću, te na službene e-mail adrese Ministarstva prije gotovo četiri tjedna, no odgovora od ministra i MZO-a još uvijek nema, kaže nam Marko.