Pretraga

Ministrica Divjak oštro protiv Borasove ideje o poskupljenju ECTS-a: Studenti pokrenuli peticiju

A- A+

Od sljedeće akademske godine troškovi studiranja na Sveučilištu u Zagrebu bi mogli narasti. Na sutrašnjoj sjednici Senata trebalo bi se odlučivati o povećanju cijene ECTS boda. Ministrica Divjak rekla je da ne vidi opravdanje za povećanje cijena studentske participacije te da ovo nije autonomija sveučilišta kakva je zamišljena Ustavom. Podsjetila je predstavnike studenata u Senatu da imaju pravo na suspenzivni veto, a upravo na taj veto poziva i peticija koja je pokrenuta protiv poskupljenja ECTS boda.

foto: srednja.hr

Jučer smo detaljno pisali o tome da je izgledno kako će od iduće akademske godine, 2019./2020.,  studentima Sveučilišta u Zagrebu biti povećani troškovi studiranja, a iz novca kojeg država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata.

Izdvojeni članak

Boras i Sveučilište najavljuju poskupljenje ECTS-a za sve studente, a troše milijune kao nikada do sada

Naime, takva odluka kojom će ECTS bodovi poskupjeti i studentima povećati troškove, prošla je Odbor za proračun te je pripremljena  za usvajanje na sutrašnjoj sjednici Senata.

Ministrica Divjak danas je održala press konferenciju na kojoj je jasno rekla da Sveučilište u Zagrebu nema opravdanja za povećanje studentskih participacija i da se rastrošnost Rektorata ne smije prebacivati na leđa studenata.

– Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluku o financiranju visokih učilišta i bitno povećala sredstva za financiranje sveučilišta. Konkretno, Sveučilištu u Zagrebu trebalo bi se financiranje povećati za 27 milijuna kuna, odnosno 15 posto više, uz uvjet temeljeno na rezultatima. Sva su sveučilišta uključena u pregovore, osim Sveučilišta u Zagrebu koje nažalost izbjegava financiranje vezano uz rezultate. Ako pogledamo povećanje koje su već dobili, jasno je da su za ovu godinu iz proračuna primili 18 milijuna kuna više no lani. U tom kontektstu, doista nema opravdanja za uvećanje studentskih participacija, komentirala je Divjak naglasivši da Sveučilište u Zagrebu izbjegava financiranje temeljeno na rezultatima.

Usporedila je troškove rektorata i Ministarstva. Po njezinim podacima, Ministarstvo za uredski materijal troši godišnje 340 tisuća kuna, a troškovi Rektorata iznose 4,8 milijuna kuna. Za reprezentaciju, na koju je u 2018. u Rektoratu potrošeno oko milijun kuna, Ministarstvo troši 200 tisuća. Teško mi je, dodala je ministrica, razumjeti ovakvo povećanje troškova Rektorata, obzirom da su iznosi prije bili bitno manji jer se za Rektorat izdvajalo tri do četiri posto, a sada deset.

– Sigurna sam da pisci Ustava nisu imali ovakvo ponašanje na umu kada su definirali autonomiju Sveučilišta, dodala je Divjak.

Studenti pokrenuli peticiju

Izdvojeni članak

Poznati svi rezultati izbora: Evo tko su novi studentski predstavnici

Ministrica Divjak podsjetila je i da 12 studentskih predstavnika koji sjede u Senatu imaju pravo na suspenzivni veto za ovakvu odluku. Upravo se na suspenzivni veto poziva i peticija koja je protiv poskupljenja ECTS-a. Peticiju je pokrenula Sveučilišna lista Zajedno koja je prema privremenim rezultatima izgubila na izborima za studentski zbor krajem ožujka .

Zahtjevi ove peticije su da Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu na sjednici Senata 16. 4. uloži suspenzivni veto na točku dnevnog reda koja se odnosi na poskupljenje ECTS bodova. Time se dobiva najmanje novih 8 dana za organiziranje studenata po ovom pitanju. Zatim, da se pronađe održivi model kako se poskupljenje ne bi prelilo na studentske džepove – primjer: smanjenje materijalnih troškova sveučilišta i sastavnica kako bi racionalizacijom poslovanja prestala potreba za povećanjem školarine.

Uz to, ako se ovi zahtjevi ne ispune, studenti će se organizirati i pronaći će način, u demokratskim okvirima, kako spriječiti poskupljenje.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Ministrica Divjak oštro protiv Borasove ideje o poskupljenju ECTS-a: Studenti pokrenuli peticiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap