Pretraga

Ministrica o izbornim predmetima na maturi: Ako se sveučilišta ne očituju, sami ćemo donijeti odluku

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak, gostujući u emisiji Večernjeg lista, komentirala je promjene na državnoj maturi. Smatra kako neki izborni predmeti na maturi nisu nužni. Dala je primjer Fizike koja je vrlo slična Matematici. Od sveučilišta je zatražila da izaberu predmete koji bi im bili nužni.

ministrica Blaženka Divjak

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Tijekom sljedeća dva-tri dana slijede upute koje ćemo dobiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od epidemiologa o tome što trebamo osigurati da bismo djeci u školama i djeci u vrtićima pružili odgovarajuće uvjete. Nakon toga sa školama i osnivačima te uvjete treba osigurati. Ako ove dvije faze prođu kako trebaju, reći ćemo roditeljima da pošalju djecu u školu, rekla je u petak Blaženka Divjak.

Ministrica je gostovala u emisiji Večernjeg lista, gdje je komentirala povratak u škole i državne mature.

Škola će početi, kaže, samo ako se osiguraju svi potrebni uvjeti.

– Ja sam prva koja će reći ako nećemo imati uvjete 11. svibnja da to odgodimo za 18. svibnja ili za neki drugi dan, kazala je Divjak.

‘Nisu nam potrebni svi predmeti’

Izdvojeni članak

Riječka rektorica pojasnila kako je ukidanje izbornih predmeta na maturi samo jedan od scenarija

No komentirala je i ukidanje nekih izbornih predmeta na državnoj maturi. Smatra kako svi predmeti nisu nužni, već bi se neki mogli ukinuti.

– Nema smisla da nam trebaju svi predmeti. Na primjer,
izbornu fiziku ne treba polagati ako se ne treba provjeriti baš nešto specifično, jer su ispiti vrlo slični. Upis bi se u tom slučaju mogao obaviti uz maturu iz matematike i školske uz ocjene iz matematike, predlaže ministrica.

Podsjetila je i kako samo obvezni predmeti služe kao finaliziranje gimnazijskog obrazovanja.

– Izborni predmeti nisu namijenjeni da bi netko završio srednju školu, nego da nekome posluže kao preduvjet za upis, kaže ministrica.

Sveučilišta ne odgovaraju

Sveučilišta je zato tražila da se očituju koji bi im predmeti bili neophodni da procjene sposobnosti kandidata koji se žele upisati.

– Ako fakulteti kažu trebaju nam četiri izborna predmeta i nećemo imati prijemne ispite, mi ćemo ostaviti tih nekoliko ispita, najavila je ministrica.

No sveučilišta ne odgovaraju.

– Pojedini rektori ne žele surađivati s Ministarstvom bez obzira na to tko je ministar. Samostalnost znači odgovornost, kaže ministrica.

Sami ćemo donijeti odluku

Pohvalila je i Sveučilište u Rijeci koje ju je pozvalo na sastanak sa senatorima.

Ako se rektori sveučilišta ne očituju u nekoliko dana, najavila je Divjak, Ministarstvo će samo donijeti odluku o tome što s maturama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministrica o izbornim predmetima na maturi: Ako se sveučilišta ne očituju, sami ćemo donijeti odluku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap