Ministrica opet o povećanju kvota na Ekonomskom fakultetu: Odlučila je koliko će im subvencija odobriti

Bitka oko upisnih kvota na relaciji Donje Svetice – Kennedyev Trg ulazi u završnu fazu, ali čini se da je ministrica Divjak zadala ključni udarac Ekonomskom fakultetu. Naime, s Ekonomskog su fakulteta pokušali obrazložiti otprilike da je 2.500 manje od 1.600, no ministrica matematičarka imala je druge izračune.

montaža srednja.hr

Predstavnici MZO prije tjedan dana su održali sastanak s dekanom, prodekanom za studente i nastavu, tajnicom Fakulteta i predstavnikom Studentskog zbora Fakulteta, a kako prenosi Dnevnik.hr, danas je ministrica pisala Ekonomskom fakultetu.

Ekonomija povećala upisnu kvotu za 935 mjesta, a ministrica zaprijetila da to država neće plaćati

Jednostavno je – povećat će se broj studenata koji završavaju studij

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja napominje da kada se preddiplomski i diplomski studiji provode kao integrirani studij, student nema obvezu steći kvalifikaciju na preddiplomskoj razini prije upisa diplomskog studija, već, u slučaju integriranog studija na Vašoj instituciji, 5. godinu studija upisuje nakon 4. godine studija, odnosno ispunjavanja uvjeta za upis više godine. S obzirom na to da ste započeli s izvođenjem integriranog studija u akademskoj godini 2015./2016., ove će godine studenti integriranog studija prvi put upisati 5. godinu studija, odnosno godinu koja je prije bila zaseban diplomski studij. S obzirom na tu činjenicu i u subvencijama participacija u trošku studija pojavit će se studenti koji su stekli 55 i više ECTS bodova, a koji upisuju 5. godinu studija te će se ove godine za tu generaciju povećati broj subvencija na višim godinama. Slijedom svega navedenog, kvote za diplomski studij ne mogu se pribrojiti kvoti za preddiplomski studij jer diplomski studij u integriranom izvođenju studenti koji završavaju 4. godinu upisuju automatski. Povećanje kvote na preddiplomskom studiju stoga znači povećanje broja studenata i na višim godinama odnosno povećanje broja studenata koji završavaju studij, napisala je ministrica Divjak, a prenosi spomenuti izvor.

Ministarstvo neće odobriti više subvencija

S obzirom na navedene okolnosti, MZO je obavijestio da broj subvencija za prvu godinu studija, koje će odobriti Ekonomskom fakultetu, ne može biti veći od upisne kvote za prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2018./2019. A o kojim se brojevima se radi, možete pogledati u tablici.

Dodala i to da bi se uvećanjem upisnih kvota, kao i povećanjem ukupnog broja studenata, ugrozila kvaliteta studiranja, kao i uvjeti za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i izvođenje studijskih programa, koji proizlaze iz odredbi propisa u osiguravanju kvalitete.

– S obzirom na to da ste javno financirano visoko učilište, Vaša je odgovornost tim veća, a posljedice Vaših odluka imaju utjecaj na budućnost hrvatskog društva i gospodarstva u cjelini, zaključila je ministrica u pismu Ekonomskom fakultetu, prenosi Dnevnik.hr.

Odgovori