Pretraga

Minusi života u studentskom domu: Što je s peglanjem odjeće?

A- A+

Postoje razni izazovi kada je riječ o životu u domu, no većina će se složiti da je najveći problem upravo roba. Pranje i sušenje robe su muka za sebe, često se dogodi da nemate dovoljno mjesta za sve pospremiti, ali daleko je najveći izazov od svega peglanje.

foto: Unsplash

Studentske sobe u domovima imaju mnogo nedostataka – od toga da neke nemaju kupaonice ili hladnjak, pa do toga da vam uvijek fali prostora za disanje, kamoli za nešto više. Uz te očite stvari, postoje neki nedostatci o kojima ne razmišljate unaprijed, već ih putem primjećujete. Jedan od njih jest i problem s peglanjem.

Izdvojeni članak

Jedan od većih studentskih centara objavio stroge mjere za domove: Zabrana boravka za nepoštivanje pravila

Strah svake majke kada svoje dijete šalje na studiranje u daleki grad jest taj da će ono biti neuredno, ili još gore, izgledati neuredno. Bitno je svaki dan istuširati se, oprati zube i obući čistu odjeću te se počešljati prije izlaska iz kuće, odnosno u ovom slučaju sobe. Ono što je problem jest to što je velika borba već imati i čistu robu, a kamoli u ispeglanoj varijanti koju majke zamišljaju.

Možda sada mislite da to nije problem i da ustvari rijetko kada peglate robu i inače, i to možda je istina, ali isto tako inače ne živite u studentskom domu. Ako mislite da će vam roba nakon lude avanture u sušilici biti donekle reprezentabilna, živite u zabludi. Također, nije da ćete imati mjesta za sve uredno i lijepo posložiti. Vaš život će uskoro postati nered i vi ćete postati nered i nered će postati vi.

Apsolutno sve će vam biti stalno zgužvano, pa čak i roba za koju niste ni znali da može biti zgužvana. I u tim teškim trenucima, vi ju nećete imati kako ni ispeglati… Žao nam je što smo mi morali biti ti koji će vam spomenuti ovaj problem, ali netko je morao!

Nemojte očajavati (previše), zato što smo mi (autorica članka) već prošli kroz tu fazu očaja i nešto smo (sam) naučili iz ovog bolnog iskustva. Možda će vam ovi životni savjeti djelovati blesavo ili neizvedivo, ali vjerujte… To je jedini način za preživjeti život u domu. Stoga, krenimo!

Pazite pri kupnji odjeće

Vrlo jednostavno – kada kupujete odjeću, postavite si jedno pitanje: ‘Je li ovo odjeća koja će se zgužvati?’. Ako je odgovor potvrdan, jednostavno se pomirite s time da to nije dobar izbor za vas. Hoćete li zato propustiti dobar dio lijepih košulja, bluza, haljina, laganih majica? Apsolutno hoćete, ali vi ste student – kakve to veze ima?

I da, imajte na umu da nije dovoljno birati odjeću koju očito ne morate peglati, već i onu koja zaista nema nikakav potencijal za peglanje (zato što zaista ima, to ćete s vremenom saznati). Debeli džemperi su uvijek dobra opcija, a nećete nikad ni pogriješiti s odjećom koja je elastična te se prilagođava vašem tijelu. Čvrsti traper je također jedna od opcija!

Možda vam sada zvuči smiješno, no zaista ćete shvatiti da je bolje ne kupovati odjeću koja se mora peglati, zato što ćete ju rijetko nositi. Peglanje je stvaran problem u domu, i čak i kada nekako uspijete peglati (doći ćemo do toga), rijetko kada su rezultati zadovoljavajući, a još rjeđe imate vremena za sve to – ipak ste vi student.

‘Mini pegla’

Jedan od najvećih životnih #lifehacks koje vam možemo (mogu) preporučiti jest taj da kupite peglu za kosu. Nema veze treba li vam ona za kosu ili ne, ali u studentskom domu, radi se o vrijednom kućanskom aparatu koji se može koristiti na nekoliko načina. Od toga da može služiti za grijanje prostora (nemojte ovo raditi), hvataljke za stvari koje ne želite dirati (znamo, i mi imamo pitanja), ponekad kao pegla za kosu, ali i ono što je sada bitno – kao pegla za odjeću.

Postoji ljudi koji će vam reći da ćete s peglom za kosu zapaliti odjeću, no zapitajte se, biste li to koristili na svojoj kosi da vam može zapaliti odjeću? Vjerojatno je odgovor da, no recimo da ste razumni i da ipak nije. U svakom slučaju, vašoj odjeći se neće ništa dogoditi ako ju povremeno ispeglate s ovom ‘mini-peglom’.

Osim što je praktično to što se odmah ugrije, super je i to što zaista nemate potrebu za prostorom na kojem ćete peglati. Možete peglati i dok stojite, pa čak i dok ležite (malo nezgodno, ali izvedivo). Možda je nekad problematično ispeglati sredinu majice, no ako recimo nosite košulju ispod džempera (odlična studentska kombinacija), pegla za kosu vam je sasvim dovoljna za ispeglati rukave i ovratnik.

‘Pravo’ peglanje

Ako uspijete nabaviti peglu (realno, vaš/a cimer/ica), onda se susrećete s problemom manjka prostora. Koncept peglanja se bazira na tome da s nečim teškim i toplim (peglom) izravnate tkaninu, no za to vam treba čvrsta i ravna podloga koja ipak nije stol na kojem sve klizi. Ukratko, treba vam daska za peglanje, a to je gotovo pa sigurno nešto što nećete imati u svojoj sobi.

Postoji nekoliko različitih rješenja za ovaj problem, a jedno od njih jest i kupovina mini daske za peglanje, koja služi peglanju rukava na košuljama. Hoće li vam to puno pomoći? Vjerojatno ne, ali će biti bolje od peglanja na stolu. Navodno… Postoje i neke kao ‘putne’ daske za peglanje koje su ustvari malene i za njih biste mogli naći mjesta, no zaista ih se rijetko susreće u dućanima, a i želite li vi, studenti, trošiti svoje novce na to? I mislili smo…

Još jedno rješenje, kojem ćete se vjerojatno češće okretati, jest peglanje na krevetu. Iako stol djeluje logičnije, tamo će vam odjeća doslovno kliziti i nećete ju uspjeti izravnati uopće, dok će na krevetu biti minimalno zgužvana. Potrebno je samo da peglate baš na madracu (znači morate maknuti prekrivač i jastuk, pidžamu i ostalo), i da pazite da ne biste slučajno zapalili madrac. Bilo bi to…nezgodno.

Realno gledajući, peglanje na madracu će biti jedina opcija koju ćete zaista uzeti u obzir, a još neke ideje su te da što više odjeće držite na vješalicama, pa će biti manje izgužvana. Također, ako imate vlastitu kupaonicu, možete robu objesiti na vješalici u kupaonici dok se tuširate, pa će ju para donekle izravnati. Ili tako kažu… Svakako, sretno s peglanjem!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap