Pretraga

Mjesecima dobivamo anonimne pritužbe na rad Pomorskog fakulteta: Pitali smo Ministarstvo što je s tim

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo nam je da su u više navrata dobili pritužbe na navodne nepravilnosti u radu splitskog Pomorskog fakulteta. Inspekcija je, kažu, potvrdila da je sa zapošljavanjem na faksu sve u redu, dok po prijavi za navodne nepravilnosti u izobrazbi pomoraca, ističu, Ministarstvo nema zakonske ovlasti postupati.

dvorana, fakultet, predavanje

Foto: Unsplash

Već mjesecima novinari portala srednja.hr na svoje mail adrese dobivaju anonimne pritužbe na rad splitskog Pomorskog fakulteta. Anonimni prijavitelji u više su se navrata požalili na politike zapošljavanja na tom fakultetu, ali i način na koji se izvode cjeloživotni programi za pomorce. U vezi toga su uputili barem jednu kaznenu prijavu DORH-u protiv uprave fakulteta na čelu s dekanom Perom Vidanom. Zbog toga smo odlučili kontaktirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih upitati jesu li upoznati s pritužbama i provjeriti jesu li poduzimali neke konkretne korake.

Inspekcija je utvrdila da je sve ok sa zapošljavanjem

Iz Ministarstva su nam potvrdili da su u više navrata zaprimili predstavke u vezi mogućih nepravilnosti u radu Pomorskog fakulteta. Među ostalim, kažu nam, te su se predstavke odnosile i na moguće nepravilnosti u vezi zasnivanja radnih odnosa.

– Ovdje ističemo da se radnopravni odnosi u Republici Hrvatskoj reguliraju Zakonom o radu za čiju je provedbu nadležno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dok je za inspekcijske poslove u području rada i zaštite na radu nadležan Državni inspektorat, Sektor inspekcije rada. U okviru svojih zakonskih ovlasti, a na temelju zaprimljenih predstavki stranke, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zatražilo službeno očitovanje Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u vezi svih navoda iz predstavke, prepričali su nam iz kabineta ministra Radovana Fuchsa.

Pomorski je faks, na njihovo traženje, dostavio očitovanje i dokaznu dokumentaciju. Iz kabineta ministra kažu da je iz predmetnog dopisa bilo vidljivo da su sve točke prijave već bile predmet inspekcijskog nadzora. Inspekcija je, kaže nam MZO, utvrdila kako ‘nije potvrđena osnovana sumnja da su počinjena prijavljena kaznena dijela ili pak neka druga djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti’.

Izdvojeni članak
vice mihanović

HDZ-ovac s faksa dobio novac za studiju koju naručuje Lučka uprava, gdje je ravnatelj Vice Mihanović

Ministarstvo nema ovlasti postupati po prijavi

Ministarstvo smo upitali i što su poduzeli po pitanju pritužbi na način provođenja cjeloživotnog obrazovanja na splitskom Pomorskom fakultetu, odnosno programa izobrazbe pomoraca. Iz Ministarstva navode da visoka učilišta, u okviru propisane autonomije i akademske samouprave, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, ‘uređuju načine i oblike provođenja aktivnosti koje se temelje na načelima cjeloživotnog učenja koje uključuju i programe cjeloživotnog obrazovanja’.

– Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, koji je u nadležnosti Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture propisuju se, zvanja, stručna sprema, ispitni programi, programi izobrazbe, uvjeti i načini stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti i dopunskoj osposobljenosti zapovjednika broda, upravitelja stroja, časnika i drugih članova posade pomorskih brodova (u nastavku teksta: pomorci), uvjeti i načini stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti za sigurnosnu zaštitu luke, broda i brodarske kompanije, uvjeti i način priznavanja, obnove, zamjene i oduzimanja svjedodžbi, uvjete koje moraju zadovoljavati visokoškolske i srednjoškolske ustanove koje obrazuju pristupnike za stjecanje svjedodžbi o osposobljenosti i dopunskoj osposobljenosti, uvjete koje moraju zadovoljavati pravne osobe koje obavljaju izobrazbu pomoraca, uvjete koje moraju zadovoljavati ispitivači i članovi ispitnih povjerenstava, postupak i način izdavanja suglasnosti za ustanove koje obrazuju pristupnike za stjecanje svjedodžbi o osposobljenosti i dopunskoj osposobljenosti, postupak i način izdavanja dopusnica za održavanje izobrazbe pomoraca, te način utvrđivanja naknade koju plaćaju pravne osobe ovlaštene za održavanje izobrazbe pomoraca, pojasnili su nam iz MZO-a.

Slijedom navedenog, zaključuju iz kabineta ministra Fuchsa, ‘ustrojavanje i izvođenje programa cjeloživotnog obrazovanja u isključivoj su nadležnosti visokih učilišta te Ministarstvo nema zakonske ovlasti postupati po predmetnoj prijavi’.

Zanimljivi poslovi s Lučkom upravom

Podsjetimo da smo u srpnju prošle godine pisali o dosta zanimljivim poslovima između splitske Lučke uprave i Pomorskog fakulteta. Vice Mihanović, koji je ujedno ravnatelj Lučke uprave, ali i nastavnik na Pomorskom faksu, bio je u centru priče. Lučka uprava naručila je studiju ‘Okvir za razvoj master plana luke Split 2021-2046’ od Pomorskog fakulteta na kojoj su radili Mihanovićevi kolege i za to dobili određeni honorar.

Za tu je studiju Pomorskom faksu uplaćen iznos od 156.000 kuna te su na njoj, a za izradu studije plaćeni su Luka Vukić i Ivan Peronja sa Zavoda za menadžment pomorskih tehnologija, te Pero Vidan sa Zavoda za nautiku. Vidan je, inače, podsjetimo i dekan Pomorskog faksa koji se našao u komisiji za Mihanovićevu docenturu. Luka Vukić, Mihanovićev stranački kolega iz HDZ-a za svoj je doprinos izradi studije dobio 6.061,40 kuna. Više o tome možete pročitati ovdje.