Pretraga

Sve na jednom mjestu: Odgovori na najčešće postavljana pitanja u vezi prijave za državnu stipendiju

A- A+

Do 6. studenog otvoren je natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojim se dodjeljuje 10.000 stipendija studentima slabijeg socioekonomskog statusa. Stipendija se dodjeljuje kroz devet mjeseci akademske godine i iznosi 1.200 kuna, što je svakom studentu dobrodošla novčana pomoć. Kao i svake godine, prilikom postupka elektronske prijave na natječaj, među studentima se javljaju određene nedoumice i pitanja. Odgovori na većinu njih mogu se pronaći na novoj Facebook stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Državne socio-ekonomske stipendije, gdje možete pitati sve što vas zanima u vezi prijave. Napravili smo malu kompilaciju najčešćih pitanja studenata i odgovora Ministarstva znanosti i obrazovanja putem spomenute stranice.

Ulaze li u obračun prihoda kućanstva prošlogodišnja državna stipendija i zarada posredstvom SC-a?

Neoporezivi dio primitaka studenata za rad preko student servisa ne ulazi u prihod kućanstva (prihodi do 60.600 kuna godišnje); stipendije iz javnih izvora ne ulaze u prihod kućanstva, a stipendije iz ostalih izvora ulaze u prihod kućanstva.

Što su ostali neobvezni prilozi?

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za ovu akademsku godinu

Ovdje možete, ali ne morate prilagati eventualnu dodatnu dokumentaciju. Namijenjena je studentima koji žele ili smatraju potrebnim priložiti određeni dokument (sukladno osobnoj situaciji), a koji aplikacija nije zatražila kao obaveznim.

Dodatna napomena: Ako je za člana obitelji (brat ili sestra) pod „Sustav redovitog obrazovanja ili predškolska dob“ odabrana vrijednost „U RH“, podatke o obrazovanju Ministarstvo preuzima iz službenih evidencija tijela državne uprave:

– ako se za tog člana obitelji (brat ili sestra) u stupcu „Potrebno dostaviti potvrdu o školovanju“ nalazi oznaka NE, za njega nije potrebno priložiti potvrdu o redovitom obrazovanju,

– ako se za tog člana obitelji (brat ili sestra) u stupcu „Potrebno dostaviti potvrdu o školovanju“ nalazi oznaka DA, znači da podatak o obrazovanju za tog člana (brat ili sestra) nije pronađen u službenim evidencijama tijela državne uprave te je za njega potrebno priložiti potvrdu o redovitom obrazovanju. Prema navedenom, prilikom ispunjavanja i da bi završili prijavu trebate učitati traženu potvrdu.

Kako izmijeniti osobne i studentske podatke?

Izdvojeni članak

Poznato kada kreće isplata državnih stipendija studentima slabijeg imovinskog stanja

Podatke o studiju (ECTS bodovi, mirovanje, godine studija) može izmijeniti isključivo matično visoko učilište.

Dodatno objašnjenje za smještaj u studentskim domovima: ‘Student/ica je u akademskoj godini 2018./2018. smješten/a u studentski dom’ preuzet je iz podataka koje o studentu vodi visoko učilište u svojem informatičkom sustavu (ne iz Studomata već iz ISVU/ISSP sustava). Ako je podatak pogrešan, student se zbog promjene podatka treba obratiti svojoj referadi jer Ministarstvo ne može ispraviti te podatke. Referada mora upisati status smještaja u dom u ISVU sustav pod ‘Studentski domovi studenta’ i to na osnovu potvrde da ste smješteni u dom koju Vi kao student trebate donijeti u svoju referadu. U slučaju da u referadi ne znaju kako to napraviti neka se obrate ISVU centru potpore za pomoć ili provjere upute za evidentiranje boravka u domu u ISVU sustavu na ovoj adresi.

Osobne podatke (uključujući i podatke o prebivalištu) može izmijeniti i ažurirati isključivo nadležna policijska uprava.

Kako uz prijavu priložiti dokaz o statusu hrvatskog branitelja/djeteta hrvatskog branitelja?

Potvrdu o navedenom statusu skenirajte i u PDF obliku priložite u aplikaciji tijekom ispunjavanja prijave. Potvrde se izdaju u nadležnim tijelima državne uprave.

Dodatne važne obavijesti i korisnička uputstva za prijavitelje možete pročitati na ovom linku.

Sve na jednom mjestu: Odgovori na najčešće postavljana pitanja u vezi prijave za državnu stipendiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap