Pretraga

Mladež HSLS-a sarkastičnim igrokazom ‘otvorila menzu’ u centru Splita

A- A+

Želeći skrenuti pozornost na okolnost da godinama nema menze u centru Splita, prema kojoj gravitira osam fakulteta, mladež HSLS-a Split izvela je sarkastični performans u kojem presijecanjem vrpce svečano ‘otvaraju’ nepostojeći studentski restoran. Kako sami navode zatvorena menza Indeks ‘silom je neprilika postao sinonim za studentske probleme’ u Gradu pod Marjanom.

Foto: PR

Mladež HSLS-a Split je želeći aktualizirati problem toga što u centru grada već godinama nema menze, izvela je sarkastični igrokaz otvaranja studentskog restorana. To su učinili baš ispred zgrade gdje je nekada bio ‘Indeks’, odnosno već niz godina zatvorena menza, koja je postala sinonim za studentske probleme u Gradu pod Marjanom. Kako ka centru Splita gravitira osam fakulteta, nepostojanje menze u tom dijelu grada, stvara gužve u postojećim. Problem je što često u pauzama između predavanja studenti ne mogu ni stići do primjerice menze u Spinutu ili u Kampusu.

Izdvojeni članak

Splićani traže otvaranje menze u centru grada

‘Suprotno obećanjima menza još nije otvorena’

Nakon svoga prigodnog igrokaza, iz mladeži HSLS-a su poručili da nije važno hoće li menzu otvoriti SC ili privatni pružatelj usluga, samo da se gužve smanje.

– Ovaj performans smo izveli kako bi ponovno aktualizirali pitanje nedostatka studentske menze u centru Grada. Suprotno obećanjima od prije godinu dana, menza još uvijek nije otvorena, rekao je Hrvoje Bašić, predsjednik mladeži spomenute stranke.

I uistinu, prije godinu dana, mladež HSLS predvodila je bitku za otvaranje studentskog restorana, kako studenti pojedinih fakulteta poput Filozofskog, Pomorskog ili Pravnog ne bi morali kilometre pješačiti do prve menze.

– Govori se da je za otvaranje menze potrebno tri milijuna kuna što je zasad prevelik financijski zalogaj za SC-e i MZOS. Grad Split može pokušati pronaći adekvatan prostor u kojem bi se otvorila menza u suradnji s privatnicima koji bi tada poslovanje samo trebali uskladiti s Pravilnikom o pružanju usluga studentske prehrane, istaknuo je tada Hrvoje Bašić.

Foto: PR

Izdvojeni članak

Neslana šala: Lažna dojava ispraznila tri splitska fakulteta i nekoliko škola

Prijedlozi na koji način otvoriti menzu

Na prošlogodišnjem okruglom stolu mladeži HSLS-a o istom pitanju, na kojem su prisustvovali i članovi Udruge za bolji Split te Udruga zadarskih studenata, izneseni su prijedlozi na koji način otvoriti menzu. Ponovljeni su i ovoga puta:

1. Grad Split bi trebao pronaći adekvatan prostor koji bi SC-e uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta investiralo te otvorilo nove prostore menze.

2. Ako Grad može pronaći prostor, a SC-e ne vidi financijsku mogućnost da bi s Ministarstvom moglo zatvoriti financijsku konstrukciju projekta, tada bi se privatnom sektoru ponudilo mogućnost otvaranja menze.

3. Ako je nemoguće pronaći gradski prostor, tada se treba postojećim restoranima ili drugim zainteresiranim investitorima koji bi otvorili restoran u centru grada ponuditi sklapanje ugovora o pružanju usluga prehrane studenata s Ministarstvom te bi se u tom slučaju trebali samo uskladiti s pravilima o studentskim menzama koje propisuje Ministarstvo.

4. Nova menza u širem centru grada Splita trebala bi biti od Rive prema Gripama jer je to područje u kojem menzi nedostaje.

Mladi HSLS-a su naglasili i kako su poslali upit Studentskom centru te Gradu Splitu, gdje su zatražili pismeni odgovor o tome koji su koraci poduzeti kako bi se menza ponovno otvorila. Nikakav odgovor prema njihovim tvrdnjama nisu dobili. Vidjet ćemo hoće li ova simbolična predstava, utjecati da se ipak stvari maknu s mrtve točke.