Pretraga

Mladi dobili novac da istražuju probleme studentskih poslova: Rezultate planiraju iskoristiti za promjene

A- A+

Udruga „Forum za održivi razvoj Zeleni prozor“ započinje projekt koji će se baviti studentskim radom i radničkim pravima studenata. Za to su dobili i financijsku potporu, a ukupna vrijednost projekta je 5.000 eura. Nakon što analiziraju probleme studentskog rada, predložit će javne politike kojima će cilj biti unaprijediti studentski rad.

Foto: Ivan Božić; srednja.hr

Udruga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor između ostalog se bavi radom s mladima. Prošlog su tjedna potpisali ugovor o financijskoj podršci za ad hoc akcijski projekt u sklopu Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj za projekt pod nazivom „Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada“. Ukupna vrijednost projekta je 5.000 eura, a partner na projektu je Udruga mladih Varaždinski underground klub – V.U.K.

Izdvojeni članak
posao

Pitali smo kolege koji su najčudniji studentski poslovi koji su radili, pojedini odgovori su uznemirujući

U sklopu projekta koji će trajati tri mjeseca bit će provedene sljedeće aktivnosti:

1. Istraživanje o zastupljenosti, prednostima, nedostacima i oblicima studentskog rada među studentima Republike Hrvatske,

2. Predstavljanje zaključaka istraživanja i održanih fokus grupa,

3. Sastavljanje prijedloga javnih politika i izmjena propisa vezanih uz studentski rad, uz tribinu koja će se održati online i uključiti studente, studentske predstavnike i donosioce odluka iz svih dijelova Republike Hrvatske.

– Mnogi su studenti u posljednjih nekoliko mjeseci ostali bez studentskih poslova i mogućnosti da financiraju vlastiti studij, a nisu zaštićeni apsolutno nikakvim instrumentima niti imaju prava na bilo kakve naknade, kao što je to bio slučaj s ostalim radnicima. Prema podacima koje smo uspjeli prikupiti od Studentskih centara diljem Hrvatske, radi se o višestrukom padu broja izdanih ugovora u odnosu na prošlu godinu, a također su u nekim Studentskim centrima porasla i potraživanja prema poslodavcima zbog neplaćanja računa na vrijeme. Cilj ovog projekta je pozabaviti se ovom tematikom, kad već institucije ne smatraju to dovoljno bitnim, i predložiti vrlo konkretne prijedloge izmjena javnih politika i Zakona o obavljanju studentskih poslova. Naravno, nakon toga ćemo također nastojati vršiti pritisak da se sve preporuke i prijedlozi zapravo razmotre i uvaže, jer se radi o hitnom problemu i ne želimo da naš projekt bude deklarativne prirode, objašnjava Kaja Pavlinić, predsjednica Udruge.

Svojim istraživanjem pokušat će saznati kako studenti utiliziraju studentski rad, je li im on za džeparac ili egzistenciju, kakvi su to poslovi, koliko studenti zarađuju, koliko su dugo kod nekog poslodavca…

– Povećanje satnice ništa ne znači jer netko napiše da se radilo manje sati za jednaku cijenu, a u biti je student radio više. Često se kasni s plaćama i studenti nisu zaštićeni tijekom situacija kao što je pandemija, neki su od očitih problema koje nam Kaja nabraja i dodaje da će se Udruga itekako potruditi da politike koje predloži dopru do nadležnih.

Copy link
Powered by Social Snap