Pretraga

Mladi Hrvati otkrili što imaju od EU: Čak 68% bi ih glasalo za ostanak u Uniji

A- A+

Mreža mladih Hrvatske (MMH), u partnerstvu s Varaždinskim Underground Klubom (V.U.K.), u četvrtak je predstavila rezultate istraživanja percepcija mladih, kao dio projekta ‘7 godina u EU – što mladi imaju od toga?’. Većina ih je za ostanak u Uniji jer ulazak vidi kao povećanje mogućnosti. Vide i jačanje ljudskih prava, no napominju kako danas teže pokrivaju životne troškove.

foto: Guillaume Périgois za Unsplash

Mladi u manjem ili većem postotku smatraju da je danas ipak lakše naći posao nego prije ulaska u Europsku uniju.

Misle i da je osobama iz ruralnih krajeva lakše nastaviti obrazovanje u većim sredinama i da se ljudska prava svih građana bolje štite i poštuju.

Međutim, veći broj mladih smatra da je danas stanovanje manje priuštivo, da država ne brine dovoljno o nezaposlenima i onima koji primaju socijalnu pomoć te da političari i političke stranke manje slušaju i provode volju birača nego što je to bilo 2013. godine.

Pokazalo je to istraživanje u sklopu projekta ‘7 godina u EU – što mladi imaju od toga?’ koje je Mreža mladih Hrvatske provela u partnerstvu s Varaždinskim Underground Klubom. Istraživanje je provedeno u dva dijela, kao online upitnik koji je ispunilo 356 mladih osoba u dobi od 16 do 35 godina te kroz fokus razgovore s 24 mladih.

Hvale otvaranje granica

Rezultati su zanimljivi.

Prvo, više od 70% mladih smatra da je ulazak Hrvatske u Uniju bio dobar potez te bi ih, da dođe do referenduma o izlasku, čak 68% glasalo za ostanak u EU. Razlozi za to, pokazali su razgovori kroz fokus grupe, variraju od osobnih do društvenih, a dio tu ističe prilike za bolji posao.

izvor i obrada: MMH

– Više je mladih odgovorilo da situacija s pronalaženjem posla je bolja danas, a u fokus grupama se pokazalo da to prije svega povezuju s otvaranjem granica, ali i percepcijom većeg broja stranih firmi na domaćem tržištu, stoji u rezultatima.

Teže pokrivaju troškove

No, iako su prilike za zapošljavanje bolje i iako je u Hrvatskoj sve više stranih tvrtki, mladi su skeptični oko odnosa plaće i troškova. Tako je gotovo 70% mladih odgovorilo da je danas teže ili je jednako teško pokriti egzistencijalne
troškove iz prosječne plaće.

izvor i obrada: MMH

Također, iako smatraju da je više opcija za mobilnost mladih, ističu da ekonomska situacija i dalje predstavlja
preveliku prepreku za mnoge mlade.

Vide jačanje ljudskih prava

– Veći broj mladih (48% naprema 28%) smatra da je situacija s nezaposlenima te onima koji primaju socijalnu pomoć lošija danas nego prije. S druge strane, većina mladih smatra da je situacija s ljudskim pravima ipak bolja (55% naprema 25%), piše u rezultatima istraživanja.

izvor i obrada: MMH

Više od 60% mladih odgovorilo je da je stanovanje prije 7 godina bilo priuštivije nego danas, dok ih samo 13% misli da je danas bolja situacija. Međutim, čak 90% misli da je danas lakše iseliti iz Hrvatske.

izvor i obrada: MMH

Cjelokupne rezultate pogledajte u prezentaciji MMH-a:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [411.44 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

 

Copy link
Powered by Social Snap