Pretraga

Mladi hrvatski arihtekt (21) izumio ‘kožu’ za zgrade te pobijedio na europskom natjecanju

A- A+

Nikola Znaor je student treće godine arhitekture na bečkoj Akademiji umjetnosti koji je svojim izumom Woolshade pobijedio na europskom natjecanju ‘A dream 2012’. Mladi izumitelj je bivši učenik zagrebačkog MIOC-a, a ‘koža’ zgrade mu je osigurala pobjedu među natjecateljima iz 28 zemalja Europe te 532 prijavljena projekta.

Nikola Znaor (prvi s lijeva)

www.vecernji.hr

Na europskom natjecanju ‘A dream 2012’ sudjelovali su natjecatelji iz 28 zemalja, a među njima se našao i Zagrepčanin Nikola Znaor. Ovaj 21-godišnji student treće godine arhitekture na bečkoj Akademiji umjetnosti svojim je konceptom zaštite građevina od sunca osvojio prvo mjesto, te pobijedio konkurenciju od 532 prijavljena projekta, prenosi Večernji list.

‘Koža’ za zgrade od ekološkog i obnovljivog materijala

‘A dream 2012’ je natjecanje u kojem se mlade inovatore potiče da u arhitekturi i dizajnu koriste obnovljive i ekološke materijale, te je Znaorov izum pod nazivom Woolshade ispunio taj cilj. – Hlađenje građevina zahtijeva golemu upotrebu energije, a sustav suncobrana koji sam napravio predstavlja ‘kožu’ zgrade, čime se regulira temperatura u njoj, istaknuo je 21-godišnjak za Večernji list.

Na ideju za Woolshade došao je zbog znatiželje prema ljepoti i jednostavnosti prirodnih procesa. Također ga je potaknula i činjenica da se ponekad više energije troši na hlađenje, nego na grijanje.

– Suncobrani se otvaraju i zatvaraju na temelju razlike u temperaturi i kao posljedica toga zrak ekspandira, povećava se tlak i guranjem pneumatskog cilindra povećava se i volumen. Kada se konzola ohladi, tlak pada, smanjuje se volumen, zrak ‘usisava’ cilindar i suncobran se zatvara, opisao je Znaor princip na kojemu radi Woolshade. Izum je izrađen od aluminijskog kostura s drvenim, zamjenjivim dijelovima, dok je pokrov napravljen od organskog pamuka premazanog pčelinjim voskom.

www.vecernji.hr

Izdvojeni članak

Zahvaljujući izumu 17-godišnjeg Davida gledanje televizije može postati još zanimljivije

Pomoglo mu znanje stečeno u zagrebačkom MIOC-u

Prvu skicu za Woolshade izradio je prije osam mjeseci, a trenutno je u tijeku izrada prototipa te se Znaor nada da će do kraja sljedeće godine biti spreman za širu primjenu i ugradnju.

– Iako je naš srednjoškolski sustav poprilično opširan i ima puno prostora za poboljšanja, u zagrebačkom MIOC-u stekao sam respektabilno znanje koje mi je kasnije pomoglo. Također, u ovom projektu mi je pomogao bivši razrednik i profesor kemije Revik Nuss, što je pokazatelj povjerenja i značenja MIOC-a, istaknuo je mladi izumitelj.

Mladi hrvatski arihtekt (21) izumio ‘kožu’ za zgrade te pobijedio na europskom natjecanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap