Pretraga

Mladi opet spašavaju stvar: Još će 300 studenata s naša dva sveučilišta volontirati na korona odjelima

A- A+

Nakon što su studenti i nastavnici zagrebačke medicine pokrenuli akciju studentske pripomoći u bolnicama, aktivirali su se studenti još dva hrvatska sveučilišta. U Rijeci se odazvalo njih 200 za volontiranje na korona odjelima u KBC-u Rijeka, a sa Sveučilišta Sjever javljaju da će i 65 njihovih studenata, zbog korone, volontirati u zdravstvenim ustanovama.

Studentice Sveučilišta Sjever u bolnici u Varaždinu
Foto: Sveučilište Sjever

Nakon što su zagrebački Medicinski fakultet i zasebna studentska sekcija pokrenuli akciju studentske ispomoći, što u call centru, što u bolnicama, njihovim su se primjerom poveli i studenti drugih sveučilišta. Tako sjajne vijesti o novih gotovo 300 studenata volontera na korona odjelima stižu iz Rijeke i Varaždina.

Što će točno raditi?

Na poziv KBC-a Rijeka za volontersku ispomoć pri covid odjelima te bolnice javilo se čak 170 studenata riječkog Medicinskog fakulteta. Otkrio je to na današnjoj presici za novinare primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Pohvalio je veliki odaziv studenata i istaknuo da će oni biti sastavni dio timova liječnika, piše Novi list.

Kontaktirali smo Medicinski fakultet u Rijeci te ih pitali što će točno studenti raditi na COVID odjelima i kako će biti vremenski raspoređeni. Kažu nam da se javilo oko 200 studenata koji će volontirati u KBC-u. Trenutno su u fazi testiranja studenata na koronavirus, kako bi se osigurali da u bolnicu ne uđe netko tko je pozitivan.

Studenti bi trebali krenuti najkasnije u ponedjeljak, potpisat će određene volonterske ugovore i tako će biti raspoređeni po poslovima na odjelu, a o svemu će informacija biti više nakon što studenti startaju s ispomoći.

Izdvojeni članak

Na sveučilištu pokrenut info-centar za koronavirus: Volontiraju studenti, ali i zaposlenici

U Studentskom centru u Rijeci otvoren je i epidemiološki call centar za informacije o koronavirusu u kojem volontiraju studenti. O tome više možete pročitati ovdje.

‘To je naš životni poziv, a ne samo posao’

Sa Sveučilišta Sjever javljaju da će 65 njihovih studenata preddiplomskog i diplomskog studija sestrinstva volontirati u zdravstvenim ustanovama. Događa se to, ističu, nakon poziva koji je uputio resorni ministar Vili Beroš za mobilizacijom svih koji su spremni za rad i ispomoć uslijed preopterećenosti zdravstvenog sustava zbog pandemije koronavirusa.

– Osim u Varaždinu i Čakovcu, dvije studentice sestrinstva Sveučilišta Sjever volontiraju u OB Gospić. Studenti su počeli s volontiranjem od 9. studenog te su raspoređeni na odjele gdje postoje odabrani mentori vježbovne nastave od strane Sveučilišta Sjever ili odgovorna osoba imenovana od strane bolnice. Prije ulaska u ustanovu obavljeno je testiranje studenata na SARS-CoV-2 te su ih ustanove uputile u protokol rada za vrijeme pandemije, istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo Marijana Neuberg.

U Općoj bolnici Varaždin studenti rade sa sestrama mentorima i sestrama na odjelima gdje se zbrinjavaju pacijenti koji nisu oboljeli od korone.

– Kao i većina kolega, odazvala sam se ponajprije zbog toga što smatram da bi se mi, kao budući zdravstveni djelatnici, trebali osjećati dužnima odazvati ovakvom pozivu i dokazati da su medicinske sestre, kao i svi ostali zdravstveni djelatnici, spremni stati na prvu liniju obrane i pomoći ljudima jer naposljetku – to je naš životni poziv, a ne samo posao. Često sam čula da se postavlja pitanje zašto se studenti izlažu ovakvom riziku te kakve beneficije imaju od toga. Naime, osim što na taj način odrađujemo jedan dio kliničkih vježbi, valja napomenuti da se upoznajemo sa sustavom i organizacijom u izvanrednim situacijama te je takvo iskustvo od neprocjenjive vrijednosti. Znanja, vještine i brzinu reakcije u izvanrednoj situaciji u kakvoj se nalazimo, nadam se da nećemo više imati prilike doživjeti, ali svako iskustvo je od velikog značaja jer nam pomaže da se izgradimo i kao profesionalci i kao osobe jer na taj način razvijamo i usavršavamo solidarnost, emocionalnu inteligenciju, empatiju i ostale, za sestrinstvo bitne, kvalitete, ističe Laura Fel, studentica treće godine preddiplomskog studija sestrinstva.

Mladi opet spašavaju stvar: Još će 300 studenata s naša dva sveučilišta volontirati na korona odjelima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap