Pretraga

Mladi otkrili zašto su im privlačniji fakulteti u inozemstvu

A- A+

Visoka stupa nezaposlenosti, kvalitetnije obrazovanje i upoznavanje drugih kultura samo su neki od razloga zbog kojih naši studenti mahom odlaze na strane fakultete. Nekolicina ih upisuje studij u inozemstvu kao strani student, dok većina zahvaljujući Erasmusu ili drugim programima razmjene odlazi na semestar ili godinu. No sve je rašireniji trend studiranja, ali i zaposlenja vani, zbog čega je Hrvatska na velikom gubitku.

Za studij u inozemstvu treba imati dublji džep, znati strani jezik, ali i biti sposoban uklopiti se među strance čiji se mentalitet i kultura razlikuju od naše. Zahvaljujući Erasmusu i sličnim programima za studentsku razmjenu, mladi sve više odlaze u strane zemlje na semestar ili pak godinu, no nekolicina se odluči upisati fakultet u inozemstvu kao strani student. Budući da je u posljednih nekoliko godina zabilježen porast onih koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za visokom naobrazbom u stranim državama, porazgovarali smo s nekoliko srednjoškolaca i studenata kako bi doznali zašto su im sveučilišta u inozemstvu privlačnija od hrvatskih.

Izdvojeni članak

Studirati u inozemstvu ili na privatnom fakultetu?

Zaposlenje je glavni razlog zašto bi mladi studirali u inozemstvu

– Roditelji su mi rekli da upišem koji god hoću fakultet i gdje god hoću. Budući da nismo u financijskim problemima, odmah sam se odlučio prijaviti na arhitekturu u Beč. Uopće nisam razmišljao o Hrvatskoj jer kad pogledam kakvo nam je stanje u državi, pa samim tim i u visokom obrazovanju, shvatio sam da mi je najpametnije otići u inozemstvo. Kako smo sad dio EU, to ću postići još lakše. Prvenstveno mene, a mislim i većinu ljudi mojih godina, privlače fakulteti izvan Hrvatske zato što sam svjestan da će mi strana diploma ipak nešto značiti, za razliku od domaće, rekao nam je učenik Prve ekonomske škole u Zagrebu Stjepan.

Anita studira na Ekonomskom fakultetu u Splitu, ali kaže da bi istog trena otišla u neku stranu zemlju da joj roditelji to mogu priuštiti. – Upisala sam ovaj fakultet jer me to zanima i nisam se obazirala na brojku koja je na zavodu za zapošljavanje. Međutim, tri godine kasnije došlo mi je do mozga da se u svojoj zemlji nikada neću zaposliti. Sigurna sam da bi u Njemačkoj više naučila, bila spremnija za tržište rada, ali i lakše našla posao nego tu, međutim nisam u toj mogućnosti, objašnjava Anita.

Dodala je da su joj, ali i njenim poznanicima, primamljivi fakulteti u inozemstvu ponajprije zbog veće šanse za pronalaskom posla. Istu stvar potvrdio nam je i Jure sa zagrebačkog Prava koji je, kako kaže, siguran da neće naći posao u struci, ali i misli da naši studijski programi nisu posebno kvalitetni.

Izdvojeni članak

Studentica na razmjeni u Zagrebu: Fakulteti slabiji nego u Njemačkoj, jer fali organiziranosti

Nije problem ako zaostane godinu dana da nauči jezik

Većina studenata koja preko Erasmusa odlazi na razmjenu u neku od europskih zemalja, predavanja sluša na engleskom jeziku, ali ne nužno. Međutim, pojedinci tvrde da nije nikakav problem ili uzaludna žrtva izgubiti godinu dana dok naučiš jezik jer se to po diplomiranju u inozemstvu isplati.

– Planiram upisati faks u Francuskoj i jasno mi je da ću prvu godinu morati ‘zagrijati stolicu’ ako želim pohvatati sve konce. Ako i zaostanem godinu dana za svojom generacijom zbog učenje jezika, neće mi biti žao jer ako diplomiram bit će mi drago budući da će se sav trud isplatiti, rekla nam je srednjoškolka Dora. Dodala je kako ju inozemni fakulteti privlače od trenutka kad je njena sestra upisala FKIT u Zagrebu te shvatila koliko će muke uložiti u studij bez sigurnosti da će naći posao s kojim će dobro zarađivati.

Copy link
Powered by Social Snap