Pretraga

Mobilnost u doba korone: Priznaje se i Erasmus odrađen od doma

A- A+

Agencija za mobilnost i programe Europske unije otkrila nam je kako je zbog pandemije, očekivano, pao interes za studentsku razmjenu. Ipak, bilo je i onih koji su se javili pa ih Agencija sada poziva da iskoriste prednosti virtualnog Erasmusa u slučaju da se visoko učilište na koje su trebali otići opredijelilo za online nastavu.

pixabay.com

– Budući da nas je pandemija koronavirusa suočila s izvanrednim i nepredvidljivim okolnostima zbog kojih dolazi do brzih obrata situacije, studentima zainteresiranima za mobilnost preporučujemo da budu u češćem kontaktu sa svojim Erasmus+ koordinatorima, savjetuju studentima iz Agencije za mobilnost i programe EU.

S njima smo popričali o organizaciji studentske razmjene u doba koronavirusa.

Studentima također savjetuju i da prate mrežnu stranicu https://covid.uni-foundation.eu Europske sveučilišne zaklade (European University Foundation), na kojoj mogu naći novosti o situaciji na stranim visokim učilištima, uključujući i podatke o tome hoće li se nastava odvijati virtualno ili fizički.

Mobilnost u 2020.: Umrežavanje sa stranim kolegama iz svoje sobe

Kažu kako su u redovitom kontaktu s visokim učilištima u vezi s provedbom mobilnosti u nadolazećoj akademskoj godini, a napominju i da sve informacije i upute putem svojih stranica redovito raspačavaju studentima.

Izdvojeni članak

MUP nam je naveo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus

– Studenti u dogovoru s matičnim visokim učilištem imaju priliku ići i na blended mobilnost tijekom koje kombiniraju virtualno učenje i pohađanje nastave u inozemstvu. Neizvjesnu situaciju studentima koji odlaze na fizičku mobilnost donekle će olakšati odluka Europske komisije da se obvezna samoizolacija može priznati za dobivanje pune stipendije, napominju iz Agencije.

Otkrili su nam i kako se, očekivano, zbog pandemije koronavirusa dogodilo smanjenje broja prijava na mobilnosti. Međutim, mnogi su studenti nakon povratka u Hrvatsku nastavili pratiti nastavu online.

– Budući da neizvjesna epidemiološka situacija još ne ide u prilog fizičkim mobilnostima, pozivamo studente da iskoriste prednosti virtualnog Erasmusa u slučaju da se visoko učilište na koje su trebali otići opredijelilo za online nastavu u zimskom semestru ili akademskoj godini. Time će, neopterećeni epidemiološkom situacijom i fleksibilniji u planiranju svog vremena, steći mnoge vrijedne kompetencije. Virtualna ili blended mobilnost također je jedinstvena prilika za umrežavanje s kolegama u inozemstvu te, kao i kod fizičke mobilnosti, većini studenata znači brži pronalazak posla nakon studija, smatraju u Agenciji.

Strani studenti sami odlučuju hoće li doći ili ipak ne

Zanimalo nas je i što je sa stranim studentima koji dolaze ili bar trebaju doći na Erasmus u Hrvatsku te koliko ima takvih stranica.

– Kada je riječ o stranim studentima, njihove aktivnosti i odluke ovise kako o njima samima, tako i o preporukama nadležnih institucija njihovih matičnih zemalja. Budući da akademska godina u Republici Hrvatskoj počinje u listopadu, podaci kojima u ovom trenutku raspolažemo – iako se svakodnevno ažuriraju – nisu potpuni i ne odražavaju pravo stanje stvari, ističu.

Zaključuju kako sve najnovije informacije redovito prosljeđuju i Erasmus koordinatorima kako bi obavijestili svoje studente te ih objavljuju na službenim mrežnim stranicama mobilnost.hr.

Mobilnost u doba korone: Priznaje se i Erasmus odrađen od doma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap