Pretraga

Mostarski studenti pohrlili na predavanje Zorana Milanovića, on komentirao i ime sveučilišta

A- A+

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prilikom trodnevnoga posjeta BiH, a na poziv rektora prof. dr. Zorana Tomića posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje je održao sastanak s rektorom i prorektorima toga sveučilišta. Studentima je u krcatoj dvorani na Filozofskom fakultetu održao predavanje u kojem je komentirao ime jedinog hrvatskog sveučilišta u BiH.

Predavanje Zorana Milanovića | foto: SUM

– Ovo je hrvatsko sveučilište, ali je dobro da se tako ne zove. Neke stvari se ne trebaju izraziti riječima i slovima. Ono je i univerzalno sveučilište, jedino je sveučilište, nije univerzitet. Ima visoke ambicije, s obzirom na teške okolnosti u kojima radi, dobro surađuje s hrvatskom državom i to je dužnost, pa ako hoćete i pametna politika Hrvatske, da pomaže ovom Sveučilištu, poručio je predsjednik Zoran Milanović na Sveučilištu u Mostaru.

Predsjednik Republike je, kako javljaju sa Sveučilišta, naglasio kako ono uporno raste i napreduje. Studentima je u krcatoj dvorani održao predavanje te im poručio da “imaju prozor za pogled u prošlost i vrata za budućnost”.

– Međutim, postoje identiteti, vaš, ali i moj identitet jeste hrvatski, rekao je hrvatski predsjednik na predavanju studentima te ukazao na političko stanje u Bosni i Hercegovini.

foto: SUM

Milanović o poziciji Hrvata u BiH

Podsjetio je kako u ovome trenutku hrvatski narod ne može izabrati svog člana Predsjedništva.

– Oduzimati narodu pravo da bira svog predstavnika nije ispravno i nije pošteno. Hrvatima se ukralo njihovo pravo. Što tu nije jasno? Što je tu moralno i ispravno? Ne zanimaju me detalji Izbornoga zakona, jer ovo što treba napraviti je prema Ustavu BiH, naglasio je Milanović.

Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru rekao je kako je specifičnost Sveučilišta u činjenici da je ono jedino javno sveučilište u BiH koje radi na službenom hrvatskom jeziku. Izrazio je zahvalnost predsjedniku Milanoviću, ali i Vladi RH, nadležnim ministarstvima i uredima, kao i svim dosadašnjim vladama na nesebičnoj potpori i strateškoj pomoći u jačanju mostarskog sveučilišta.

Rektor Tomić: Uz novac iz Hrvatske, bilježimo sve bolje rezultate

– Uz tu potporu ovo Sveučilište bilježi sve bolje rezultate i snažno se integrira u akademski i znanstveni prostor Europe i svijeta – zaključio je rektor Tomić, piše SUMSova.

Zoran Milanović i njegov imenjak rektor Tomić | foto: SUM

Predsjednik Milanović i rektor Tomić iskoristili su prigodu još jednom se prisjetiti nevinih žrtava koje su stradali u genocidu u Srebrenici, ali i svih nevino stradalih u ratu.

– Nužno je čuvati sjećanje na žrtve. Neka nam to svima bude zadaća i zalog za budućnost, poručili su.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap