Pretraga

Muljaža poslodavaca: Pazite da vam se ovo ne dogodi ako radite preko studentskih ugovora

Studentica Ivana (podaci poznati redakciji), odlučila je javno podijeliti svoju priču u kojoj se našla jer je vjerovala svojim poslodavcima pa bila izigrana. Budući da nije u poziciji dati otkaz na tom radnom mjestu, a željela je upozoriti sve koji rade preko studentskih ugovora, pod skrivenim identitetom otkrila je kako su je poslodavci prevarili.

Poslodavci rado zapošljavaju studente jer se radi o skupini koja će istrpjeti više od stalnih zaposlenika, smatraju se jeftinom radnom snagom, a mnogi ih iskorištavaju tako što im redovito ne plaćaju ili, pak, njihove ugovore koriste za kojekakve prevare. Jedan od takvih primjera je studentica Ivana (podaci poznati redakciji) koja je bila žrtva prevare. Budući da je još uvijek na istom radnom mjestu, u strahu od otkaza odlučila je svoju priču podjeliti sa svima koji rade preko studentskih ugovora, no bez otkrivanja identiteta.

– Nadam se da će moja priča pomoći barem nekome da ne napravi istu pogrešku i vjeruje onoj ‘ma sve ti je to u redu’ i također se nadam da će studenti malo više paziti na svoje ugovore, napisala je Ivana prilikom iznošenja situacije u kojoj se našla zbog povjerenja u svoje poslodavce.

Nastavila sam raditi na tuđi ugovor i nakon završetka faksa

Iskoristili studentski ugovor za povrat poreza

Dogodila mi se jedna vrlo nezgodna situacija po pitanju mutnih radnji s mojim studentskim ugovorom te bih na neki način željela da ostali kolege studenti budu upozoreni i da dobrano paze na sve što se od njih traži da naprave sa tim ugovorima.

Naime, šefovi su od mene tražili da im učinim ‘uslugu’, odnosno da meni uplate nekoliko puta veću plaću kako bi mogli na taj iznos dobiti povrat poreza (jer ono za što su ga iskoristili nije predviđeno da se na to dobije povrat poreza, to mi je sve prekasno postalo jasno).
Prema njima sve je bilo u redu i s njihove strane nije bilo nikakvih problema, a meni je bilo sve šturo objašnjeno s riječima da je sve u redu.

Dva tjedna nakon svega su me šefovi tražili da im VRATIM veći dio novaca koje su mi uplatili.

Trećina zagrebačkih studenata prelazi godišnji limit u Student servisu

Ostala sam u šoku i nevjerici jer povrat na taj način do sada nitko nije spominjao, a mene su pokušali uvjeriti da su mi to rekli – što nije bilo točno jer riječi poput ‘vratiti’ razumijem!

Naravno iznos nisam imala u cjelosti jer imam svojih troškova i obveza te sam im, sva isprepadana njihovom reakcijom, u gotovini dala dio iznosa kojeg su tražili (tu sam progriješila jer im nikakvu gotovinu nisam smjela davati, ali doslovce su me isprepadali i prvo što mi je bilo na pameti je vratiti novac).

Da ne govorim o tome kako sam se ODMAH morala skinuti ocu s porezne kartice nekoliko mjeseci prije nego je trebalo!
Tu priča staje jer se dogovaramo kako ću im vratiti preostali iznos koji im odjednom dugujem.

Studentski servis je upoznat s time svime i oni sami su u nevjerici da se to događa. Moji poslodavci ih pokušavaju uvjeriti da je riječ o uplati nastaloj greškom, no studentski ugovor je ispunjen kako bi se podudarao s isplaćenim iznosom, a da ne spominjem kako sada šefovi vrte priču da je riječ o uplati nastaloj ‘greškom’.

Bespomoćna i prevarena dalje radi kod istih poslodavaca

Ivana nam je još otkrila kao od Studentskog servisa ne može očekivati pomoć jer nije u mogućnosti dati im svoju izjavu koja bi ju koštala radnog mjesta. A njeni poslodavci su problem sa Servisom riješili tako što su sastavili izjavu da je riječ o uplati nastaloj greškom te da im je studentica dio novca vratila, a drugi dio još treba vratiti. No istaknula je kako nisu nigdje naveli broj sati koje je odradila.

Muljaža poslodavaca: Pazite da vam se ovo ne dogodi ako radite preko studentskih ugovora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap