Pretraga

MUP nam je naveo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus

Ministarstvo unutarnjih poslova pitali smo mogu li sada, nakon što su ponovno postrožene mjere s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, studenti iz tzv. trećih zemalja doći na Erasmus. Iz Kabineta ministra Božinovića odgovorili su nam kako mogu, no naveli su i kako je takvim studentima obvezno testiranje na COVID-19 prije samog puta ili ih očekuje dvotjedna karantena.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova | Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

I studenti koji nisu državljani neke od zemalja članica Europske unije, državljani takozvanih trećih zemalja, mogu doći u Hrvatsku na Erasmus+. No, sa sobom, kako doznajemo iz Kabineta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, na graničnom prijelazu moraju imati potvrdu o tome da sudjeluju na Erasmusu.

Sveučilište u Zagrebu objavilo tko je dobio Erasmus: Oni koji odlaze u zimskom semestru obavezno moraju učiniti jednu stvar

– Napominjemo kako će se predmetnim osobama dozvoliti ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko na graničnom prijelazu predoče odgovarajući dokaz da sudjeluju u navedenom programu te su tom prilikom dužni odgovarajućom dokumentacijom dokazati razlog i neodgodivost dolaska u Republiku Hrvatsku, rekli su nam iz MUP-a.

A netom prije samog dolaska na Erasmus, program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi, studenti ne-EU zemalja moraju obaviti i testiranje na koronavirus.

– Na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, predmetni su dužni predočiti i negativni nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati- računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz, pojašnjavaju iz MUP-a.

Oni koji na granicu dođu bez nalaza PCR testa, završit će u karanteni.

– Osobe koje ne obave pretragu brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2 podliježu preventivnoj mjeri zdravstvenog nadzora u obliku obavezne 14-dnevne karantene/samoizolacije, zaključili su iz MUP-a.

 

MUP nam je naveo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus
Share via
Copy link
Powered by Social Snap