Pretraga

MUP nam je naveo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus

A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova pitali smo mogu li sada, nakon što su ponovno postrožene mjere s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, studenti iz tzv. trećih zemalja doći na Erasmus. Iz Kabineta ministra Božinovića odgovorili su nam kako mogu, no naveli su i kako je takvim studentima obvezno testiranje na COVID-19 prije samog puta ili ih očekuje dvotjedna karantena.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova | Screenshot: YouTube kanal MUP-a RH i policije

I studenti koji nisu državljani neke od zemalja članica Europske unije, državljani takozvanih trećih zemalja, mogu doći u Hrvatsku na Erasmus+. No, sa sobom, kako doznajemo iz Kabineta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, na graničnom prijelazu moraju imati potvrdu o tome da sudjeluju na Erasmusu.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu objavilo tko je dobio Erasmus: Oni koji odlaze u zimskom semestru obavezno moraju učiniti jednu stvar

– Napominjemo kako će se predmetnim osobama dozvoliti ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko na graničnom prijelazu predoče odgovarajući dokaz da sudjeluju u navedenom programu te su tom prilikom dužni odgovarajućom dokumentacijom dokazati razlog i neodgodivost dolaska u Republiku Hrvatsku, rekli su nam iz MUP-a.

A netom prije samog dolaska na Erasmus, program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi, studenti ne-EU zemalja moraju obaviti i testiranje na koronavirus.

– Na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, predmetni su dužni predočiti i negativni nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2, koji nije stariji od 48 sati- računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz, pojašnjavaju iz MUP-a.

Oni koji na granicu dođu bez nalaza PCR testa, završit će u karanteni.

– Osobe koje ne obave pretragu brisa nosa i ždrijela na SARS-Cov-2 podliježu preventivnoj mjeri zdravstvenog nadzora u obliku obavezne 14-dnevne karantene/samoizolacije, zaključili su iz MUP-a.

 

MUP nam je naveo što sve studenti iz trećih zemalja moraju učiniti kada dolaze na Erasmus
Share via
Copy link
Powered by Social Snap