Pretraga

MZOS: Studenti ne smiju iznositi hranu jer su se menze pretvarale u prodavaonice

A- A+

Prema novom Pravilniku o potpori za pokriće troškova studentske prehrane, koji je u primjeni od 1. veljače, djelatnici menzi ne smiju dozvoliti studentima da iznose hranu iz restorana. Nakon što iz Studentskog centra nismo dobili obrazloženje zašto studenti plaćenu hranu ne mogu iznositi iz menzi, odgovor na taj upit dobili smo od MZOS-a.

Foto: srednja.hr

Kad neki predmet platiš ili kupiš isti postaje tvoje vlasništvo i s njim možeš raditi što želiš – potonje možda vrijedi u raznim trgovinama, prilikom online kupovine i slično, ali ne i u hrvatskim menzama. Prema novom Pravilniku o potpori za pokriće troškova studentske prehrane, koji se primjenjuje od 1. veljače, djelatnici u menzama ako dopuste studentima iznošenje plaćene hrane iz restorana, čine povredu istoga.

Izdvojeni članak

Uskoro menza na Maksimiru: Studenti će konzumirati vlastito vino i divljač

Prilikom traženja obrazloženja za donošenje spomenute stavke Pravilnika od sanacijskog upravitelja za studentsku prehranu Mirka Bošnjaka, doznali smo da oni isti provode, no da za objašnjenje sadržaja Pravilnika trebamo pokucati na vrata MZOS-a.

Dodatni asortiman je bio financijski izraženiji i uglavnom se iznosio

Iz odjela za odnose s javnošću MZOS-a dobili smo obrazloženje kako je novi Pravilnik o studentskog prehrani regulirao studentsku prehranu na način da je stavljen naglasak na pripremi i konzumaciji cjelovitih obroka (menija). Istaknuli su da je glavna intencija Ministarstva bila da se iz državnog proračuna u najvećem dijelu subvencioniraju cjeloviti obroci, odnosno potiče priprema i konzumacija zdrave prehrane koja može zadovoljiti osnovne dnevne prehrambene potrebe studenata.

U potonje se ne uključuje dodatni asortiman koji je, kako iz MZOS-a tvrde, u prethodnom razdoblju bio brojčano i financijski vrlo izražen i koji se uglavnom iznosio iz restorana.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Većina studenata smatra da je menza na Filozofskom nužna

Menze kao prodavaonice povećano crpile sredstva iz državnog proračuna

– Takav je način poslovanja pojedinih restorana, koji su se pretvarali u neku vrst prodavaonica, predstavljao nepravilnost u sustavu te utjecao na neracionalno povećanje sredstava iz državnog proračuna. Kako bi se spriječile i ostale nepravilnosti u sustavu (korištenje studentske prehrane od strane osoba koje nemaju status studenta te iznošenje većih količina namirnica iz pojedinih restorana) povjerenstvo koje je radilo na izradi Pravilnika zauzelo je mišljenje da je potrebno ograničiti mogućnost iznošenja prehrambenih namirnica iz restorana, kao i ustrajati na praksi konzumiranja jela u studentskom restoranu u kojem je isto pripremljeno, kao što je i praksa svih koji koriste uslugu bilo kojeg restorana, obrazloženje je koje smo dobili iz Ministarstva.