Pretraga

Na Filozofskom prvi student prodekan u Hrvatskoj

A- A+

Branimir Križanec imenovan je za prodekana kako bi poboljšao komunikaciju između uprave i njegovih kolega. ‘Filozofski u Osijeku’ time je postao prvi fakultet koji ima svog studenta prodekana, a odlučili su se na novi pristup jer žele svoje buduće kolege uključiti u proces odlučivanja.

www.unios.hr

Uprava Filozofskog fakulteta u Osijeku odlučila je svoje studente uključiti u proces odlučivanja pa je Branimir Križanec, s druge godine diplomskog studija, postao prvi student prodekan u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

Mladi prodekan član je Uprave Filozofskog fakulteta i obvezan je informirati svoje kolege o odlukama sa sjednica, koje su važne za studente, a član je i Fakultetskog vijeća, gdje također sudjeluje u radu i odlučivanju.

Izdvojeni članak

Ako su vam zakinuta studentska prava, ovo su osobe koje vam mogu pomoći

Kao član uprave predstavljat će 1.500 studenata

– Zahvaljujući instituciji studenta prodekana ostvaruje se dvosmjerna komunikacija. U suradnji s drugim studentima prikupljam informacije vezane uz studente, studijske programe te unaprjeđivanje nastave i o tome informiram Upravu fakulteta. Također, sudjelujem u radu stručnog kolegija na poziv dekana, kada se raspravlja i donose odluke o pitanjima od iznimnog značenja za studente, rekao je Branimir Križanec koji je inače i predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Kao član uprave predstavljat će 1.500 kolega, a najvažnija zadaća mu je uspostaviti kvalitetnu suradnju. Osim toga, kao student prodekan pred profesorima mora zastupati interese, mišljenja, zahtjeve i prijedloge studenata, s ciljem podizanja kvalitete i bolje organizacije obrazovnog procesa i drugih aktivnosti.

Na ostalim fakultetima u Hrvatskoj ovakva funkcija ne postoji, a predstavnici studenata uglavnom su u vrlo negativnoj poziciji te ne uspijevaju kvalitetno štititi prava svojih kolega. Studentski zborovi uglavnom imaju minornu ulogu, a za pravobranitelje većina nije ni čula da postoji.

Izdvojeni članak

Studentski zbor odgovorio na pritužbe kolega zbog pregovora za cijene u domovima

‘Institucija prodekana nešto je više od Studentskog zbora’

– Institucija prodekana nešto je više od Studentskog zbora. Bilo kakve primjedbe i prijedloge vezane uz studente ja primam i izravno upućujem nadležnoj osobi na fakultetu. To je motivacija za studente da se aktivnije uključe u razgovore i rješavaju svoje probleme. Uostalom, studenti će se prije obratiti meni, svom kolegi, nego profesoru ili Upravi fakulteta, kaže Branimir za Glas Slavonije.

Njegov je zadatak i koordinacija rada studentskih udruga na fakultetu, poticanje suradnje između Alumni kluba FFOS i Filozofskog fakulteta. Također, Upravi fakulteta podnosit će godišnje izvješće o svim aktivnostima studenata.

– Mi smo prvi fakultet, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera prvo je sveučilište u Hrvatskoj koje ima svog studenta prodekana. Važno nam je da studente uključimo u proces odlučivanja, jer oni su naši partneri i kolege, koji trebaju preuzeti dio odgovornosti za taj proces, rekla je prodekanica za studijske programe i studente FFOS-a Dubravka Božić-Bogović.

Na Filozofskom prvi student prodekan u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap