Pretraga

Na Hrvatskim studijima opet cirkus, posvađali se oko izbora za dekana: ‘Daj ti drekavac šuti’

Kada biste nekome neupućenome ovo prepričali, teško da bi vam povjerovao da se ovakve stvari događaju na nekom stvarnom, akreditiranom fakultetu. No, to je realnost Fakulteta hrvatskih studija gdje je u tijeku postupak izbora dekana. Na zadnjoj sjednici gdje su predloženici, njih dvoje – Neven Hrvatić i Vlatka Vukelić – trebali predstaviti svoje programe, nastala je prava drama. Hrvatić je povukao kandidaturu, a onda su se preostali vijećnici krenuli svađati može li se nastaviti s jednom kandidatkinjom ili treba zaustaviti postupak.

Fakultet hrvatskih studija, hrvatski studiji

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Fakultet hrvatskih studija tek nedavno je ušao u postupak izbora nove dekanice ili dekana s dvoje predloženika koji su se trebali utrkivati za čelno mjesto institucije – Neven Hrvatić i Vlatka Vukelić. No, baš kad smo pomislili da će taj faks konačno imati prave, demokratske izbore s više od jednog kandidata, situacija se okrenula. Jučer je održana sjednica Fakultetskog vijeća na kojoj se odvijala prava drama nakon što je jedan od kandidata, profesor Hrvatić, povukao svoju kandidaturu.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje, sveučilište

Nova drama na zagrebačkom fakultetu, ostali bez dekana: Podnio je ostavku, razloge objasnio u pismu

Kandidat podnio ostavku

Na jučerašnjoj su sjednici Vukelić i Hrvatić trebali u 5 do 7 minuta iznijeti svoje programe; temeljne odrednice, planove i, poželjno, točke u kojima se međusobno razlikuju. Svatko ima neku svoju viziju vođenja Hrvatskih studija i tu su viziju imali priliku predstaviti. Njihovi su kolege, kako to biva, fakultetskim i sveučilišnim propisima, dobili priliku podržati ili ne podržati predloženike za dekana.

No, kada je došao red na Nevena Hrvatića da predstavi svoju kandidaturu i program, on se odlučio povući iz postupka izbora za dekana. Imao je viziju kako voditi ustanovu, povećati demokratičnost i transparentnost, no, kako je rekao u govoru pred fakultetskim kolegama, osjetio je brojne pritiske i neakademsko ponašanje. Napadi su usmjereni bili, kaže, ne samo na njega, nego i na njegove suradnike pa čak i obitelj.

U takvim je okolnostima – kao profesor, ali i otac – osjetio dužnost povući svoju kandidaturu i izaći iz postupka. Premda je tim postupkom iznenadio prisutne, uključujući i privremenog dekana Stjepana Ćosića, sjednica se nastavila. Privremeni je dekan planirao normalno nastaviti postupak s jednom, umjesto dvoje kandidata za dekana. Prije no što je Vlatka Vukelić dobila priliku nešto reći o svojoj kandidaturi, nastala je rasprava o njenom protukandidatu i njegovom odustajanju od utrke.

Nastala je prava drama

U priču se prvi uključio Mislav Kukoč, jedan seniora među profesorima filozofije u državi i predsjednik povjerenstva koje je razmatralo prijave kandidata za dekana Hrvatskih studija. To se povjerenstvo, kazao je, bavi i prigovorima, a budući da je Hrvatić na sjednici iznio i ozbiljne optužbe te prigovor na okolnosti postupka izbora dekana, postupak treba – obustaviti. Treba, kako je predložio, povjerenstvo prvo razmotriti prigovor pa tek onda mogu nastaviti dalje.

Uključio se u tu raspravu i njegov bliski suradnik, moćni zagrebački prorektor Ante Čović koji je rekao da se inače može ići dalje kad jedan kandidat odustane, no ovdje baš to i ne bi preporučio, zbog ugleda institucije i postupka. Ipak je, kazao je, kandidat pri odustajanju iznio neke prigovore i optužbe i to ne bi bilo loše razmotriti.

Uslijedila je prepirka kojoj se priključila i Josipa Kanjir iz fakultetske službe za pravne poslove koja je, pak, tvrdila da nijedno fakultetsko tijelo nema ovlasti donositi stav ili odgovarati na prigovore koji uključuje optužbe o pritiscima i napadima. O tome se, oštro je ponovila nekoliko puta, raspravlja na sudu. Ni privremenom se dekanu baš nije dalo zadržavati na toj temi pa je predložio da se postupak nastavi. Onda se opet javio prorektor Čović koji misli da se ipak ima o čemu raspravljati. Onda je malo vikao Kukoč, pravnica mu je odgovarala i priča se zahuktala. U nekom je trenutku prorektor Čović, na nečije neartikulirano dobacivanje, uzvratio ‘daj ti drekavac šuti’.

‘Nama fali zajedništvo, to je slika koja se treba postavljati na van’

Unatoč protivljenju dijela vijećnika, posebice prorektora Čovića, sjednica Fakultetskog vijeće je nastavljena, a profesorica Vukelić pozvana je da predstavi svoj program u nekoliko minuta. To je i učinila. Neposredno nakon njene prezentacije uslijedilo je nekoliko pitanja, a onda se opet javio prorektor Čović koji je htio da u zapisnik uđe njegova primjedba. On je, kazao je, imao puno kritika i komentara na dekanski program, no budući da je postupak po njegovu mišljenju izašao iz procedure, to ne može učiniti.

Jedan od zanimljivijih trenutaka događa se kada se za riječ javio Stjepan Šterc, pročelnik fakultetskog odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo. On je, pak, zaključio da na taj instituciji treba inspirirati zajedništvo pa iznio nekoliko primjedbi po tom pitanju. Ono što fakultetu fali, kazao je tim riječima, su razgovori i zajedništvo, to je slika koja se treba postavljati na van, a ne da kada dođe u grad ga pitaju ‘što se to događa non-stop na Fakultetu hrvatskih studija’. Iznio je još neke konkretne primjedbe o vijeću, imenovanju pročelnika, a onda se opet vratio na zajedništvo i kako ga on vidi.

– Ako imamo situaciju da imamo dio populacije koja se ne slaže s nama ili s novom dekanicom, zašto ne bi s njima obavili razgovor. Ok, gospodo draga, ovo je Fakultet hrvatskih studija, naš predmetni interes je hrvatsko društvo, prostor, civilizacijske i povijesne vrijednosti, želite li to između ostaloga, na tome raditi, dobrodošli ste, ako ne, izvolite kamo god hoćete. Nama fali to zajedništvo, kazao je Šterc na jučerašnjoj sjednici.


KAKO SMO SVE OVO SAZNALI?

Netko s Hrvatskih studija nije bio dovoljno vješt da tonski zapis sa sjednice Fakultetskog vijeća objavi kao privatnu snimku na Youtube kanalu, već je ta snimka bila dostupna svakome s linkom. Dobili smo link i poslušali praktično cijelu sjednicu. U datom trenutku ipak je netko shvatio da se sjednica preslušava van fakultetske zajednice pa je snimka ispravno stavljena u domenu ‘privatno’ i više joj nismo mogli pristupiti.


Vukelić ide dalje, pitanje je što će biti na Senatu

Nakon što je prezentirala svoj program i odgovorila na sva upućena pitanja i kritike, krenulo je izjašnjavanje o programu dekanske predloženice Vukelić. Njeni su je kolege podržali, kako smo i čuli na tonskome zapisu sjednice, s 20 glasova za i pet suzdržanih. Prisutnih je vijećnika bilo 32, što znači da nisu svi pristupili glasanju. Jedan koji se na sjednici pohvalio time da se izuzeo iz glasanja je bio, pogađate, prorektor Čović. No, s obzirom na proceduru i broj glasova koje je dobila Vlatka Vukelić je kao jedina kandidatkinja zakoračila u sljedeću fazu izbora za čelnika te institucije.

Privremeni je dekan Stjepan Ćosić, kako je najavio, poslao dopis u rektorat kako bi kandidatura profesorice Vukelić bila predana dalje u proceduru. Kako doznajemo, iduća bi sjednica Senata, vjerojatno posljednja, trebala biti ona svečana, a datum o kojem se trenutno priča je 27. rujna. Hoće li se i može li se na takvoj sjednici uopće donositi odluka o nečijem dekanskom programu ili će to dočekati zagrebačke senatore pod predsjedavanjem novog rektora Stjepana Lakušića u novoj akademskoj godini – ostaje tek za vidjeti.

Bilo kako bilo, kandidatura profesorice Vukelić prošla je tek prvu stepenicu puta. Kako bi bila valjana moraju je na prijedlog rektora zagrebačkog sveučilišta prihvatiti senatori. Tek nakon toga Fakultet hrvatskih studija može održati sjednicu na kojoj će se glasati o njenom izboru. Ako dobije dovoljan broj glasova i bude izabrana za dekanicu, postupak se opet vraća na Senat koji potvrđuje njen izbor. Tek nakon toga možemo govoriti o tome da će Fakultet hrvatskih studija, eventualno, imati novu dekanicu.. Filozofski je fakultet, podsjetimo, u dva navrata iskusio kako to izgleda kada rektor predloži senatorima da ne podrže, prvo jednog, a onda i dvoje kandidata. Stoga sudbina predloženice za dekanicu Hrvatskih studija još uvijek ostaje visjeti u zraku.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

11 zaposlenika faksa godinu dana neovlašteno primalo plaću iz proračuna: Šteta veća od milijun kuna

Ne cvjetaju im ruže…

Dajmo ovoj priči još malo konteksta. Profesorica Vlatka Vukelić široj je javnosti postala poznata kao predsjednica opskurne sindikalne organizacije – Hrvatskog sveučilišnog sindikata. U posljednjih je nekoliko godina ta organizacija glasila za blisku vrhuški zagrebačkog rektorata, prvenstveno moćnom prorektoru Anti Čoviću. U nekoliko je navrata, posebice kad je Čovićev radni status bio upitan tijekom prošle godine – u njegovoj 73. godini života – sindikat Vlatke Vukelić stao u obranu prorektora.

Posljednjih mjeseci, doduše, kako saznajemo iz upućenih izvora, u tom akademskom tandemu više ne cvjetaju ruže. Bliskosti i suradnje, takoreći, više nema. To dosta dobro objašnjava i situaciju s jučerašnje sjednice na kojoj je Čović objašnjavao da ipak treba pregledati prigovor njenog dekanskog protukandidata Hrvatića i tako, možebitno, privremeno zaustaviti postupak, što nikako ne ide na ruku Vukelić koja ostaje jedina kandidatkinja.


DRAMA NA DRAMU

Izbori za dekana Fakulteta hrvatskih studija u ovome se trenutku održavaju, podsjetimo, zato što je bivši redovni dekan Ivo Džinić proljetos podnio neopozivu ostavku. Ostavka je nastala, među ostalim, i oko tvrdnje Ministarstva znanosti i obrazovanja da su s tog faksa neovlašteno upisali 11 zaposlenika u centralni obračun plaća, i tako im neovlašteno osigurali plaće. Fakultet, naravno, sve to demantira.