Pretraga

Na KIF-u u Splitu preko interneta studirali Stipe Pletikosa i Vlado Šola

A- A+

Na ‘online’ stručnom studiju Kineziologija svoje ispite su preko interneta polagali Stipe Pletikosa i Vlado Šola. Najveći interes za obrazovanje preko weba je među rukometašima pa na splitskom KIF-u studiraju Pero Metličić, Davor Dominiković, Ljubo Vukić, Dalibor Anušić i izbornik muške reprezentacije Željko Babić.

foto: www.facebook.com

‘Online’ stručni studij Kineziologije na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu pokrenut je kako bi se vrhunskim sportašima približilo visoko obrazovanje, a danas se preko interneta na KIF-u educira više od 300 studenata.

Među njima bio je i Vlado Šola, koji je prošle godine svoj diplomski rad branio preko Skypea iz Katra, a Stipe Pletikosa je zbog previše profesionalnih obaveza u stanju mirovanja, iako je prije toga redovito polagao ispite, a odmah je položio čak i Anatomiju, najteži predmet na prvoj godini.

Izdvojeni članak

Splitsko Sveučilište za svoje studente dogovorilo suradnju sa zagrebačkom bolnicom

Studenti rukometa na KIF-u mogli bi se nositi i s najboljim klubovima svijeta

– Studij je zanimljiv jer je koncipiran tako da studenti mogu polagati ispite s drugih krajeva svijeta. Imamo dosta pomoraca koji studiraju uz rad, ali studij je najzanimljiviji vrhunskim sportašima. Zanimljivo je kada pratite nekog sportaša na nekom velikom prvenstvu i kada vam se javi da je u karanteni pa da uči i traži neke informacije, rekla nam je Marijana Čavala, docentica na preddiplomskom i diplomskom stručnom studiju i nekadašnja Voditeljica odsjeka stručnih studija na Kineziološkom fakultetu u Splitu.

Od profesionalaca najviše interesa su pokazali rukometaši. Svoje ispite iz Njemačke polaže Davor Dominiković, a Ljubo Vukić iz Bjelorusije. Braća Valčić bi trebala upisati treću godinu, dok  Petar Metličić  više voli svoje studentske obaveze rješavati na klasičan način. Kada bi se jednom svi zajedno okupili na fakultetu bi se mogla posložiti prilično jaka rukometna momčad.

Obrazovanje na Sveučilištu u Splitu riješili su i proslavljeni hrvatski vaterpolist Joško Kreković te nekadašnja košarkaška zvijezda Dino Rađa. Oni su diplomirali 2012., već u prvoj godini pokretanja studija, nakon što su prešli s KIF-a u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Video: Personalizirana nastava i online studiranje uskoro stupaju na scenu

Isplativo je i pokretanje programa za samo jednog zainteresiranog studenta

Osim da se visoko obrazovanje približi hrvatskim sportašima koji igraju za inozemne klubove, pokretanje ‘online’ studija Kineziologija važan je i zbog školovanja deficitarnog kadra.

Manji troškovi studiranja preko interneta na KIF-u omogućili su otvaranje smjerova koji želi upisati samo jedan kandidat. Prije toga, stručni kadrovi u Hrvatskoj školovali su se isključivo u Zagrebu i to pod uvjetom da se za određeni sport prijavi više od 12 zainteresiranih kandidata pa je oko 60 posto školovanih hrvatskih trenera u nogometu.

Kako bi se to promijenilo sada na splitskom KIF-u studiraju ili su već diplomirali kandidati zainteresirani za fitnes i rekreaciju, kondicijsku pripremu, kineziterapiju, nogomet, košarku, odbojku, rukomet, ragbi, vaterpolo, tenis, taekwondo, jedrenje, judo, koturaljkanje, sportsko penjanje, kickboxing i druge sportove.

Izdvojeni članak

Pozitivne i negativne strane online studiranja

Svjetski stručnjaci jeftiniji na ‘online’ studijima

Nastava se odvija preko sustava Moodle LMS, kompleta standardiziranih komponenti za učenje preko web portala, koji u svijetu koristi više od milijun predavača i 60 milijuna studenata.

– Svu tehničku podršku osigurava Carnet. Studenti i nastavnici materijalima te predavanjima pristupaju preko svoje jedinstvene AAI identifikacijske oznake, a svaka aktivnost je zabilježena u sustavu, tako da nastavnik ima uvid u utrošeno vrijeme po pojedinoj temi ili zadatku, kao i na klasičnoj nastavi. Jedina razlika je da student ‘uči’ u vremenu koje njemu odgovara, ali tempom koji dizajnira nastavnik ovisno o mogućnostima studenata, objasnio je prodekan za poslovnu politiku i poslovne financije i jedan od inicijatora ovog projekta Dražen Čular.

Kao jednu od glavnih prednosti istaknuo što za web predavanja mogu puno jednostavnije i jeftiniji angažirati i svjetske stručnjake. Pri samom početku bilo je dosta problema među nastavnicima i studentima koji se nisu dobro snalazili u ‘online’ tekstovima ili korištenju programa za komunikaciju.

Izdvojeni članak

iOS aplikacije za učenje preko interneta

Brzo su riješili probleme informatičke pismenosti studenata i nastavnika

– Kada smo detektirali da je informatička pismenost problem i nekim studentima, u program studija smo odmah na prvoj godini stavili kolegij Osnove informatike, u sklopu kojeg se studenti osposobljavaju za programe koji su im potrebni za sami studij, a uveli smo i edukaciju za nastavnike pa možemo reći da je taj problem sada iza nas, izjavila je docentica Marijana Čavala.

Važno je riješiti i problem organizacije praktične nastave pa na KIF-u dogovaraju suradnje pomoću kojih barem studentima diljem Hrvatske omogućuju odrađivanje tog vrlo važnog segmenta. Tak su nedavno potpisali ugovor i s ‘Bolnicom Sv. Katarina’ u koju će za potrebe Kineziterapije studenti iz Zagreba i okolice, a prije godinu dana je ostvarena suradnja i s Hajdukom.

Na KIF-u u Splitu preko interneta studirali Stipe Pletikosa i Vlado Šola
Share via
Copy link
Powered by Social Snap