Pretraga

Na najsjevernijem svjetskom fakultetu ne plaća se školarina, lako se dobiva posao, ali su troškovi studiranja golemi

A- A+

UNIS je najsjevernija visokoobrazovna institucija na svijetu. Smjestila se na norveškom otočju Svalbard, a specijalizirana je za arktičke studije. Broji 450 studenata iz cijelog svijeta koji ne plaćaju školarinu i nakon završenog fakulteta lako pronalaze posao.


Tko vodi UNIS?

Pet norveških sveučilišta ima udio u UNIS-u. Upravni odbor čine predstavnici univerziteta iz Osla, Bergena, Trondheima, Tromsa i Asa. Uprava se bira na tri godine, a trenutni predsjednik je Berit Kjeldstad s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Studenti iz Dalmacije i Istre ovih se zimskih dana nerijetko žale kako im teško padaju tmurni dani na sjeveru Hrvatske. No mala je njihova muka spram ledenih okova u kojim studentske dane provode budući intelektualci sa Svalbarda.

Naime, na Svalbardu, otočnoj skupini u Barentsovom moru smještenoj ‘iznad’ europskog kopna, nalazi se najsjevernije visoko učilište na svijetu. Jednosatni let iz Tromsoa ili pak četverosatni iz norveške prijestolnice Osla najjednostavniji je način da se dođe do UNIS-a (University Center in Svalbard) smještenog na 78 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine.

Artičke studije

Spomenuti univerzitetski centar je zapravo norveška državna kompanija, osnovana 1993. Godine, koja nudi fakultetsko obrazovanje iz područja arktičkih studija. Osim toga UNIS zbog svojeg specifičnog položaja nudi mnoge prednosti u provođenju visoko kvalitetnih istraživanja te ima ulogu promovirati Svalbard kao vodeću euopsku platformu za istraživanje sjevernih područja.
Mogućnost da prirodu koriste kao laboratorij na ovu izoliranu otočku skupinu privlači oko 450 studenata iz cijelog svijeta.

Izdvojeni članak

Najveći fakulteti na svijetu: Gigant od 2 milijuna studenata drži vrh

Artička biologija, geologija, geofizika i Artička tehnologija su znanstvena područja za koja se UNIS specijalizirao, a kako osnivači inzistiraju na internacionalnoj prirodi studija, službeni jezik je engleski. Više od polovine studenata dolazi iz inozemstva, a na raspolaganju im je uz 20 stalnih profesora čak 160 gostujućih predavača iz cijelog svijeta.

Nema školarina, ali troškovi života visoki

Školarine na UNIS-u nema no svaki je student dužan platiti oko 130 eura pristojbi godišnje. Sveučilište ne pokriva ni troškove istraživačkih ekskurzija što u nekim slučajevima zahtjeva znatnija financijska sredstva. Troškovi života na Svalbardu su za prosječnog hrvatskog studenta vrlo visoki jer se cjene smještaja i prehrane, na primjer, kreću između tisuću i 1200 eura mjesećno. Normalno za Norvešku, skupo za ostatak Europe.

Svalbard – ledeni kraj

Svalbard je otočna skupina smještena sjeverno od europskog kopna, negdje na pola puta između Norveške i Sjevernog pola. Ukupno su tri otoka iz otočja naseljena (Spitsbergen, Bjornoya i Hopen) te su najsjeverniji dio Kraljevine Norveške. Oslo je svoju vlast nad njima potvrdio 1920. godine Svalbardskim ugovorom. Cijela skupina ima otprilike 2 800 ljudi od kojih 60 posto čine Norvežani, a ostalo su Rusi i Ukrajinci. Sužbeni jezik je norveški, ali u većinski ruskim naseljima se govori ruski. Nekoć je mješavina jezika koja se koristili u cijeloj regiji Barentsovog mora bila poznata pod nazivom Russenorsk.

Svalbardski univerzitetski centar sudjeluje u brojnim istraživačkim projektima, a i aktivan je član University of Artic, multinacionalne mreže koja okuplja istraživačke organizacije i obrazovne institucije koje se bave proučavanjem artičkih područja. UNIS se može pohvaliti i kvalitetnom suradnjom s privatnim sektorom što njihovim studentima omogućava lako zapošljavanje nakon diplomiranja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap