Pretraga

Na našem sveučilištu i službeno pokrenut studij za koji plaća ide i do 8.000 dolara: Prijave bi mogle krenuti uskoro

A- A+

Podatkovna znanost i inženjerstvo, novi studij Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na splitskom sveučilištu, dobio je zeleno svjetlo. Već će od jeseni, vrlo vjerojatno, upisivati studij.

kod

Foto: Unsplash; Chris Ried

– Brže nego smo tada očekivali, na temelju pozitivnog mišljenja Agencije za znanost i visoko obrazovanje Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je potvrdu da je taj studij upisan u Upisnik studijskih programa, rekao nam je Ivica Boljat, pročelnik Odjela za informatiku splitskog PMF-a.

Upisuju studente na jesen?

Time je Fakultet stekao pravo za izvođenje toga studijskog programa, a troškovi izvođenja financirat će se iz državnog proračuna, pa će za studente, pojašnjava nam naš sugovornik, biti besplatan.

– Iako je potvrda izdana nakon što je Senat Sveučilišta u Splitu donio plan upisa na diplomske studije u ak. god. 2021./2022., vjerujemo da će s obzirom na interes budućih studenata i IT sektora, uz odobrenje Senata, izvođenje ovoga studijskog programa započeti već u 2021./2022. godini, rekao nam je Boljat.

Na diplomski studij moći će se upisati 20 studenata. Upisati se mogu, kako smo već pisali, završenog preddiplomskog studija informatike, računarstva, računarskog smjera matematike, informacijske tehnologije ili drugog srodnog studija.

Izdvojeni članak
kod

PMF pokreće novi studij: Drugo je najbrže rastuće zanimanje u svijetu, početna plaća i do 8.000 dolara

Plaća i do 8.000 dolara

Prije dva mjeseca pisali smo već o pokretanju ovog studija.

– Inženjerski aspekt ogleda se u izradi raspodijeljenih i paralelnih razvojnih okvira i specifikaciji računalnih arhitektura koje mogu raditi s velikim podacima. Stečene vještine su primjenjive na specifična područja poput obrade prirodnog jezika, medicine, bioinformatike, analitike učenja i poslovne analitike, uz istovremeno pridržavanje najnovijih etičkih načela obrade podataka. Prema LinkedInovom izvještaju za 2020. godinu podatkovni znanstvenici i inženjeri nalaze se na drugom mjestu najbrže rastućih zanimanja, kazao nam je tada Boljat.

Zanimanje ‘podatkovni znanstvenik’ drugo je najbrže rastuće u svijetu, a u SAD-u početna plaća ide i do visokih 8.000 dolara mjesečno.

kod
Share via
Copy link
Powered by Social Snap