Pretraga

Zbog seksualnog nasilja na Sveučilištu još jedan faks pokrenuo poseban kanal za prijave

A- A+

Stravična ispovijest srpske glumice Milene Radulović koja je svog učitelja glume i poznatog redatelja optužila za seksualno zlostavljanje, ohrabrila je mnoge studentice da progovore o slučajevima seksualnog nasilja koje su doživjele na svojoj koži. Putem Facebook stranice ‘Nisam tražila’ podijelile su užasavajuće priče s Hrvatskih fakulteta, a tek su rijetki čelnici naših visokoškolskih ustanova reagirali osiguravanjem sustava prijave takvih slučajeva. Ovih dana kanal za prijave pokrenut je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

PMF foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Nakon što su u javnost izašle stravične priče zlostavljanih studentica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, na toj su sastavnici promptno reagirali osnivanjem radne skupine koja se bavi isključivo prikupljanjem prijava žrtava. Slučajevima se sada bavi policija, a ovo nije jedina visokoškolska ustanova na kojoj su posljednjih dana žrtve seksualnog nasilja odlučile prijaviti počinitelje. No, rijetke su reagirale osiguravanjem sustava za prijavljivanje počinitelja.

Na PMF-u nema prijava, ali pokrenuli su zaštićeni kanal

Iako za sada nemaju zabilježenih prijava, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu pokrenut je ovih dana kanal putem kojeg studenti, ali i zaposlenici fakulteta mogu prijaviti slučajeve seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja ili spolne diskriminacije.

– Za sada nismo imali prijava za slučajeve zlostavljanja, ali smo svjesni da za to treba postojati zaštićeni kanal tako da bi se studenti osjetili sigurni dok prijavljuju zlostavljanje ako ga ima. Nedavno otvoreni Karijerni centar PMF-a je idealno mjesto za prijavu jer ima zaposlene dvije psihologice s iskustvom sa studentima koji nerado govore o svojim problemima, kaže nam dekan PMF-a Mirko Planinić.

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Zbog sve više prijava seksualnog nasilja traži se uvođenje novog predmeta u škole: Skupljeno preko 5.000 potpisa

Studenti mogu dobiti i podršku u vidu savjetovanja

Iako prijava do sada nije bilo, dodaje kako na fakultetu svakoj eventualnoj namjeravaju posvetiti maksimalnu pažnju. Dekan Planinić povodom pokretanja ovog kanala studentima i zaposlenicima se obratio i pismom.

– Svi smo dionici akademske zajednice koja stavlja naglasak na slobodu istraživanja i stvaralaštva te uzajamno povjerenje, poštovanje i suradnju. Naša obrazovna i istraživačka izvrsnost dobro je poznata stoga smo i dalje dužni doprinositi pozitivnoj slici PMF-a, atmosferi sigurnosti i uzajamnih pozitivnih odnosa. Vjerujem da svatko od nas to već i čini i da će se pozitivan doprinos svakog zaposlenika i studenta nastaviti i u budućnosti. Potaknuti potresnim ispovijestima žrtava seksualnog nasilja s drugih sastavnica Sveučilišta, želimo jasno definirati stav da je PMF mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja i uznemiravanja. Sukladno tome odlučili smo svim studentima i zaposlenicima PMF-a ponuditi relevantne informacije i osigurati siguran prostor za podnošenje prijava u slučaju bilo kojeg oblika nasilja i zlostavljanja, piše Planinić.

Studenti ili zaposlenici PMF-a koji su doživjeli neke oblike seksualnog nasilja, uznemiravanja ili diskriminacije mogu se javiti mailom na adrese koje se nalaze na ovoj poveznici. Prijave se mogu voditi kao anonimne, ali je potrebno da se studenti i zaposlenici identificiraju u Karijernom centru, kako bi se utvrdilo da se zaista radi o osobama koje studiraju ili rade na PMF-u. Prema van će, objašnjeno je na stranicama PMF-a, njihovi podaci biti u potpunosti zaštićeni. Osim što studenti PMF-a na nadvedeni način mogu prijaviti slučajeve, putem ovog kanala mogu dobiti i  podršku u vidu savjetovanja.

pmf_Klindic_Ivan.jpg
Share via
Copy link
Powered by Social Snap