Pretraga

Na Savi kreće nova akcija darivanja krvi, studente očekuje i poklon: Evo tko sve može biti darivatelj

A- A+

Studentska sekcija dobrovoljnih darivatelja krvi Medicinskog fakulteta u Zagrebu organizira još jednu akciju dobrovoljnog darivanja kriv. Akcija, koja će se održati u utorak, bit će organizirana u Studentskom domu Stjepan Radić.

Foto: Unsplash

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu organiziraju još jednu, 16. po redu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

– S obzirom na impresivni odaziv na prošlu akciju na Savi, i ovu smo akciju odlučili održati ondje kako bi studentima bilo što jednostavnije doći do nas. Pronaći nas možete 22. ožujka od 11 do 17 sati u Studentskom domu Stjepan Radić u dvorani Škuc (kod menze 1), stoji u obavijesti.

Kako nam kažu iz Studentske sekcije dobrovoljnih darivatelja krvi Medicinskog fakulteta u Zagreb u suradnji s Amazingom osigurali su i odlične poklone za neke sretne darivatelje, a uz pomoć Žabac Food Outleta i Barcaffea pripremili su i kupone kojima će se darivatelji moći počastiti.

– Akcija će se održati uz sve preporučene protuepidemijske mjere te vas očekujemo u što većem broju, poručuju studenti Medicinskog.

A tko sve može darovati krv pojašnjeno je na stranicama Zavoda za transfuzijsku medicinu. Bitno je da je osoba starija od 18 godina, što je kriterij kojeg studentska populacija zadovoljava. Tjelesna težina treba biti iznad 55 kilograma, odnosno proporcionalna visini, dok tjelesna temperatura mora iznositi do 37°C. Kada je riječ o krvnom tlaku, sistolični se treba kretati od 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, a puls bi trebao biti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Razina hemoglobina kod muškaraca treba biti 135 g/L, a kod žena 125 g/L.

S Zavoda objašnjavaju i da u Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do tri puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca. Ako nikada do sada niste darovali krv, ovdje možete pročitati kako izgleda taj postupak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap