Pretraga

Na splitskom Kineziološkom događa se veća drama, izdana je zabrana upisa studenata u 2023.

A- A+

Početkom tjedna započele su prijave studijskih programa u sustavu Postani student, a jedan od fakulteta koje maturanti ne mogu prijaviti je Kineziološki u Splitu. Pravi razlog leži u tome da je nakon provedenog vanjskog vrednovanja Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo zabranu upisa studenata u 2022./2023. godinu. Dogodilo se to nakon što je provedeno vanjsko vrednovanje kvalitete KiF-a Split, koji je u brojnim kategorijama ocijenjen minimalnom ocjenom kvalitete.

Kineziološki fakultet Split i dekan Damir Skulić|foto: kif.unist.hr/Facebook

Prije dva dana doznali smo kako ovogodišnjim maturantima u sustavu Postani student nije omogućen odabir Kineziološkog fakulteta u Splitu. Dekan Damir Sekulić nas je tom prilikom uvjeravao kako je riječ o problemu koji bi trebao biti riješen uskoro, odnosno da fakultet nije pribavio potrebnu papirologiju na vrijeme. Kazao nam je i da nema bojazni da će maturanti moći ove godine upisati studij. No, situacija nije nimalo bezazlena, kako se prvotno činilo iz izjava dekana Sekulića.

Naime, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), predložila je, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja i potpisalo u siječnju – zabranu upisa studenata na sve studije u 2022./2023.! Dogodilo se to nakon što je 2021. provedena reakreditacija tog fakulteta, odnosno obavezan postupak vanjskog vrednovanja kvalitete svih visokih učilišta. Drugim riječima, AZVO ocjenjuje ispunjava li neki faks sve uvjete da bi mogao nastaviti s radom. Taj postupak provodi se u petogodišnjim ciklusima. Reakreditaciju je proveo AZVO, a u većini kategorija koje se, među ostalim, odnose na prostorne uvjete, nastavnički kadar te podršku studentima, KiF u Splitu ocijenjen – minimalnom ocjenom kvalitete!

Nemaju dovoljno stalno zaposlenih nastavnika ni prostora

Krenimo redom, minimalnu su ocjenu na KiF-u u Splitu, među ostalim, ostvarili u kategoriji studijskih programa, gdje se navodi da fakultet nije ‘jasno definirao nadređene ishode učenja studijskih programa’. Fakultetu je naloženo i da početkom godine donese kalendar ispitnih rokova kako bi se studeni mogli pripremiti, kao i da mora uskladiti ishode učenja, redoslijed kolegija i ECTS bodove obaveznih i izbornih kolegija.

Minimalnom ocjenom ocijenjeni su i nastavnički i institucijski kapaciteti. Konkretnije, fakultet trebao imati više stalno zaposlenih nastavnika i nema prema AZVO-u dovoljno prostora za provedbu studijskih programa.

– Visoko učilište raspolaže vrlo ograničenom površinom vlastitoga prostora, opremom i infrastrukturom potrebnom za ispunjavanje specifičnih potreba studijskih programa te u tome smislu zaostaje za srodnim visokim učilištima u regiji. Na visokom učilištu ukupno je upisano 789 studenata (383 redovitih i 406 izvanrednih studenata). Istodobno, visoko učilište posjeduje približno 934 m2 vlastitog iskoristivog prostora, što znači da raspolaže s 1,18 m2 iskoristivog prostora po studentu. Standard propisuje 1,25 m2 iskoristivog prostora po studentu, što znači da visoko učilište ne udovoljava u potpunosti ovome standardu/kriteriju, piše u izvješću AZVO-a.

Izdvojeni članak

Zbog propusta faksa maturanti ne mogu prijaviti popularni studij: ‘Nadamo se da ćemo to uskoro riješiti’

Loša im je komunikacija, ali i podrška studentima

Ocjenjivala se kod reakreditacije i znanstvena djelatnost i tu je fakultet dobio minimalnu ocjenu kvalitete. Fakultet nije uspostavio niti dovoljno funkcionalan sustav unutarnjeg osiguranja kvalitete, te se nisu iskazali niti u pogledu dostupnosti informacija o važnim aspektima svojih aktivnosti, što je isto ocijenjeno minimalnom ocjenom. AZVO im je naložio da čim prije moraju izraditi nove mrežne stranice, ali se i početi služiti društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama.

Reakreditacija AZVO-a pokazala je i da KiF u Splitu ne osigurava dovoljno dobru podršku studentima. Morali bi, smatra AZVO, uspostaviti sustav mentoriranja i savjetovanja za studente. Trebaju na KiF-u u Splitu pribavljati i više ‘podrobnih povratnih informacija o zadovoljstvu studenata cjelokupnom kvalitetom studentskog iskustva.’ Podrška studentima iz ranjivih i podzastupljenih skupina ocijenjena je kao nezadovoljavajuća od strane AZVO-a.

Između ostaloga, minimalnu ocjenu KiF Split dobio je i u kategoriji ‘objektivno i dosljedno vrednovanje i ocjenjivanje studentskih postignuća’. Iz AZVO-a KiF-u preporučuju da uspostavi ‘sustav praćenja kvalitete sadržaja kolegija i nastave, koji bi trebao uključivati jasne kriterije i metode vrednovanja i ocjenjivanja’. Također, nastavnici bi trebali ići na radionice i seminare koji će im pomoći pri vrednovanju.

Slijedom svega toga, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ivica Šušak, izdao je Kineziološkom fakultetu pismo očekivanja s ‘rokom uklanjanja nedostataka od tri godine za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti te zabranom upisa studenata na sve studijske programe koji se izvode na fakultetu u 2022./2023.’ Dakle, zabrana ne vrijedi samo za upis novih studenata, nego i upis postojećih na diplomske studije. Ovo pismo očekivanja potpisano je početkom siječnja, a fakultet mora u roku od šest mjeseci donijeti akcijski plan u cilju uklanjanja nedostataka.

Inače, KiF Split podnio je prigovor na izvješće AZVO-a, ali je utvrđeno kako je on neosnovan.

Izdvojeni članak
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Bira se novi šef ili šefica Agencije za znanost: Bivša je otišla nakon što su joj otkrili afere

Svjetnica dekana postala je njegova supruga

Da bi stvar bila još gora, Večernji list, koji je također detaljno pisao o ovome, doznao je da po pitanju problema prostornog kapaciteta došlo do velikog gafa fakulteta. Naime, kada je fakultet trebao unijeti tražene podatke po kojima se ocjenjuje kvaliteta, u prostorne kapacitete nisu unijeli prostore u najmu kojima se studenti koriste i koji nisu isključivo vlasništvo fakulteta ni Sveučilišta.

I Večernjem je, kao i nama u srijedu dekan potvrdio da se trenutno radi na otklanjanju problema i da se u sve uključilo i Sveučilište u Splitu na čelu s rektorom Draganom Ljutićem. Dekan Damir Sekulić, koji je neki dan za srednja.hr rekao da preuzima odgovornost za to što se događa, za Večernji kaže i da ako ostane zabrana upisa studenata na snazi prije početka nadolazeće akademske godina da će fakultet biti financijski stabilan.

U svom tekstu Večernji ističe i još jednu zanimljivu crticu – na mjestu savjetnice dekana nalazi se dekanova supruga Nataša Zenić Sekulić. Reakreditacijsko povjerenstvo, naime predložilo je da se uvede funkcija prodekana za vanjsku suradnju, pa je umjesto te funkcije osvanula funkcija savjetnice dekana.

– Mi nismo vidjeli smisla da imamo čak četiri prodekana jer tri već postoje pa smo to premostili izborom savjetnika za vanjsku suradnju. To je prihvatila i Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Ova funkcija nije izmišljena, već je predviđena Statutom još prije desetak godina, rekao je Sekulić za Večernji i dodao da je njegova supruga na to mjesto izabrana odlukom Fakultetskog vijeća te da za to ne prima novčanu naknadu.

Dekan je neki dan tvrdio da nije bio upućen…

Podsjetimo, prije svega par dana na naš upit zašto studenti ne mogu odabrati Kineziološki fakultet Split u sustavu Postani student, dekan Sekulić pravdao se da su oni najmlađa sastavnica i da nije bio upućen u sve procedure. Izrazio je nadu i da će problem biti riješen tijekom veljače, što nakon novih saznanja zvuči kao nemoguća misija.

– Istina je da je fakultet trenutno u pribavljanju papira koji su bitni po zakonu da bi se osiguralo upisivanje u narednoj akademskoj godini. Nadamo se da će se to uskoro riješiti jer se uključilo i Sveučilište koje nam u tome pomaže. Mi smo najmlađa sastavnica splitskog sveučilišta i nakon nekog vremena trebalo je obnoviti neke papire. Moram preuzeti odgovornost, zaista nisam znao, nisam bio upućen da to treba odraditi, u tom smislu kasnimo s pribavljanjem tih papira, ali kažem, Sveučilište nam pomaže, mislim da ćemo to uspjeti riješiti u vrlo skoro vrijeme(…) Vjerojatno bi sve bilo i prije riješeno, međutim zbog COVID-a je cijela procedura jako usporena, sjednice se ne održavaju u dinamici kakva je bila prije, dolazi do zastoja u proceduri koju moramo ispoštovati i toga smo svjesni, govorio je dekan Sekulić još u srijedu.

Prijave studijskih programa započele su 1. veljače, a u većini slučajeva završavaju 18. srpnja kada će biti objavljeni konačni rezultati mature. Na fakultetima koji provode prijemne ispite, poput KiF-a u Splitu, rokovi za prijavu obično istječu ranije. Hoće li zaista do srpnja KiF uspjeti riješiti nagomilane probleme – ostaje tek za vidjeti.

U nastavku možete vidjeti završno izvješće AZVO-a, kao i pismo očekivanja Ministarstva kojim je na snagu stupila zabrana upisa. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.04 MB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.42 MB]