Pretraga

Na zagrebačkom fakultetu postavljeni uređaji koji spašavaju živote: ‘Neophodna su i korisna sredstva’

A- A+

Aa prijenosni je uređaj koji doslovce spašava živote. Koristi se kod osoba koje imaju poremećaj srčanog ritma i srčani zastoj, a u posljednjih nekoliko godina takvi uređaji sve su dostupniji na mjestima velike fluktuacije ljudi. Među prvim fakultetima u Zagrebu na koje su stigla ovakva dva uređaja je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije.

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije postavljeni su automatski vanjski defibrilatori|foto: FŠDT

S ciljem zaštite zdravlja studenata, gostiju i zaposlenika, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije postavio je dva prijenosna automatska vanjska defibrilatora (AVD), priopćeno je fakulteta čiji je dio djelatnika prošao i kroz osposobljavanje za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja

– Uređaj sam procjenjuje srčani ritam te u slučaju srčanog zastoja daje upute za daljnje postupanje do dolaska hitne medicinske službe. Rano prepoznavanje kaotičnog srčanog ritma i iznenadnog srčanog zastoja te ranog oživljavanja i rane defibrilacije do dolaska hitne medicinske službe je iznimno važno i drastično povećava šanse za preživljavanje. Prema podacima za javno zdravstvo, u Hrvatskoj, ali i svijetu, kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti, stoji u priopćenju fakulteta.

Izdvojeni članak

Vještine koje život znače: Srednjoškolski tim prve pomoći iz Hrvatske najbolji u međunarodnim okvirima

Taj negativni trend prepoznala je i uprava Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

– S preko 200 zaposlenika i velikim brojem studenata, ovi uređaji neophodna su i korisna sredstva pružanja prve pomoći, izjavio je Tibor Pentek, dekan fakulteta na odlasku.

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije među prvim je sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koji je postavio automatske vanjske defibrilatore, navodi se zaključno u priopćenju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap