Pretraga

Najbolji lijek protiv ilegalaca je poslat inspekciju u cik zore

A- A+

Sveučilite u Splitu broji oko 25 tisuća studenata koji na raspolaganju imaju četiri menze, dva studentska i jedan đački dom, no Studentski centar u tom gradu nema službu za kulturu. Ravnateljica SC-a Gordana Raos ističe da Centar ne može sam brinuti oko kulturnih i sportskih aktivnosti studenata već treba angažirati Sveučilište kao i sam Grad Split. Ipak, u prostorijama Kampusa koji je ove godine napakon otvorio svoja vrata, studenti će dobiti teretanu, sportsku dvoranu kao i dva sportska terena. Ilegalaca je u domovima sve manje jer iste inspekcija obilazi u cik zore, dnevni meniji se svakodnevno ažuriraju na internetskim stranicama SC-a, a Centar nudi svojim studentima tjednu psihološku kao i duhovnu pomoć.

Ravnateljica splitskog Studentskog centra Gordana Raos, uputivši nas u tajne studentskog poslovanja, podijelila je s nama koje sve mogućnosti imaju mladi ljudi koji redovito upišu neki od fakulteta na splitskom Sveučilištu.

Izdvojeni članak

Splitski Student servis: ‘Zbog krize sve je više tvrtki koje ne plaćaju redovito studente’

Prošle godine izbačeno šestero ilegalaca iz domova

Akademsku godinu 2013./2014. splitski studenti će pamtiti po mnogočemu. Svakako najbitniju stvar predstavlja otvorenje Kampusa u sklopu kojega se nalazi dom, menza, papirnica, ljekarna i druge poslovnice koje su prijeko potrebne studentima u stjecanju obrazovanja, ali i u svakodnevnom životu. Druga stvar je ta što se ove godine prijavilo najmanje kandidatat na natječaj za studentski smještaj u povijesti tog grada. No, unatoč neiskazanom očekivanom interesu od strane studenata, ravnateljica Raos je izuzetno ponosna na činjenicu da je dovršen najveći projekt u Splitu.

Ukupno je osigurano 1 360 mjesta u novootvorenom Kampusu, SD Bruno Bušić te Hostelu ‘Spinut’, a u sve tri lokacije mogu se nastaniti strani studenti baš kao i hrvatski, bez posebnih uvjeta ili odvjenih soba. Po pitanju provjere i inspekcije u domovima, Raos ističe da se provode od četiri do šest puta godišnje, ali u ranim jutarnjim satima. Inspekcija provjerava sobe oko pet ujutro kako bi bili sigurniji da osoba koju zateknu u prostoriji doista istu nastanjuje.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Prošećite najluksuznijim studentskim domom


Menze i kantine za studente

Studentima su u Splitu na raspolaganju su četiri velike menze u kojima se konzumiraju topli obroci: tri u kampusu (na Ekonomiji, FESB-u i Građevinsko-arhitektonskom fakultetu) te jedna u Hostelu ‘Spinut’. No također mogu koristiti sedam studentskih kantina u kojima se prodaju sendviči, mliječni proizvodi, kolači, sokovi,voda i slično.

– Za one koji prekrše odredbe Pravilnika i kućnog reda, a osobito ako su zatečeni u ilegalnom boravku u domu izriču se sankcije propisane Pravilnikom, dok se za takvu vrstu ilegalnog boravka odnosno prodaje svog prava na smještaj nekom dugom studentu izriče obvezna sankcija istjerivanja iz doma. Također se zabranjuje ponovno natjecanje za smještaj iduće akademske godine, a ovisno o težini povrede čak i nastupa na snagu trajna zabranu dobivanja smještaja, ističe ravnateljica splitskog SC-a.

Dodala je kako je upravo zbog ilegalnog boravka prošle akademske godine iz doma udaljeno šest studenata, no kako su kontrole češće, a sankcije nezgodne, broj zlouporabe studentskog smještaja je sve manji.

Meni obrok i meni po izboru različito će se plaćati

U četiri splitske menze, svaka je studentima pružala različitu dnevnu ponudu pa su studenti mogli birati gdje će ručati i večerati. Također je svaki dan na web stranici SC-a bila objavljena ponuda od sva četiri restorana, s tim da su cijene za iste proizvode bile jednake, kao i u sedam kantina.

Izdvojeni članak

Osječki Studentski servis: Sve više ugostiteljskih objekata traži studente

Međutim, od 1. listopada na snagu stupa novi Pravilnik o studentskoj prehrani kojeg je donio MZOS pa će se uspostaviti meni obrok i obrok po izboru, pri čemu će meni obrok MZOS subvencionirati u većem postotku, a jelo po izboru će student morati više nadoplatiti. Na taj način će se ujednačiti ponuda te cijene za sve studentske centre u Hrvatskoj, a namirnice kupljene u kantinama student će plaćati pola iznosa.

– Mislim da je ovaj Pravilnik dobrodošao za svih jer uvodi jedinstveni i ujednačeni sustav studentske prehrane. Temelji se na novoizrađenoj standardizaciji prehrane, nudi izbor i kvalitetniju ponudu minimalno skuplju, bezmesni vegetarijanski obrok i druge pogodnosti, a ono što je najvažnije uredno plaćanje Studentskim centrima što je bio dugogodišnji problem neurednog financiranja i gomilanja potraživanja, ističe ravnateljica Raos.

Izdvojeni članak

Studenti i kuhanje: Slastice koje ćete jednostavno pripremiti uz jeftine sastojke

Kulturno uzdizanje studenata ne može SC sam provoditi

Mana splitskog SC-a je ta što nemaju službu ni odjel za kulturu jer istu nitko ne financira, ali Centar svejedno ulaže svoja osobna sredstva i pokušava obogatiti kulturni i sportski život mladih. Studenti tako imaju na raspolaganju tjednu psihološku pomoć od strane iskusnog psihologa, kao i duhovnu pomoć od strane svećenika iz Ureda za pastoral mladih.

U novom domu u Kampusu planira se osposobiti i opremiti teretana, sportska dvorana kao i dva vanjska sportska terena, a sklopljen je ugovor s Nadbiskupijom o otvaranju dvorane za duhovne aktivnosti te imaju u planu osnovati pjevački zbor i druge aktivnosti.

– Smatram da SC ne može sam brinuti i provoditi kulturne i sportske aktivnosti studenata Sveučilišta u Splitu već da se na tom području treba više angažirat Sveučilište i Grad Split, dok će SC u okviru svojih skromnih mogućnosti, financijskih i kadrovskih, skrbiti o društvenom, kulturnom i sportskom životu studenata stanara domova, tvrdi Raos. Mišljenja je da trenutno financijski, prostorni ni ljudski resursi ne mogu pokriti  sveukupne potrebe 25 tisuća studenata u Splitu.

Najbolji lijek protiv ilegalaca je poslat inspekciju u cik zore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap