Pretraga

Najkontroverziniji kolegiji ikad ponuđeni

A- A+

Fakulteti i sveučilišta znaju biti dosta kontroverzni, bilo radi radikalnih profesora ili skandala, zbog čega su visoko obrazovne institucije često pod povećalom javnosti te su izloženi kritikama. Iako su često profesori i studenti predmet strke, ovaj put pišemo o kontroverznim kolegijima koji su proglašeni ili rasističkim tvorevinama ili su ocjenjivani kao promotori radikalnih ideja.

Sveučilišta i fakulteti u svojim zidinama nerijetko kriju radikalne profesore zbog kojih institucije trpe skandale, te su pod budnim okom javnosti i njenih kritika. Ovaj put se ipak nećemo baviti profesorima, već donosimo najkontroverznije kolegije koji su ikad bili ponuđeni na fakultetima. Online College donosi listu onih koji su takvima proglašeni bilo zbog svoje radikalne ili rasističke prirode.

Izdvojeni članak

Za ovako bizarne kolegije na faksu još niste čuli

Ljudska seksualnost

Ovaj je kolegij izazvao pravu pomutnju u medijima, ne zato jer poučava studente o ljudskoj seksualnosti, već zato što je nedavno jedan profesor pozvao studente da svjedoče seksualnom činu između heteroseksualnog para i još jedne žene, i to unutar prostorija Sveučilišta Northwestern. Nitko nije bio obavezan doći na ‘predstavu’, no mnogi su studenti i njihovi roditelji svejedno bili ljuti zbog ovakvog kolegija i nastave na njemu.

The N-Word: An Anatomy Lesson

Malo riječi u engleskom jeziku može podići toliko tenzije koliko to može riječ ‘Nigger’, kojom se označava Amerikanac afričkog podrijetla. Kolegij ponuđen na sveučilištu Arizona State naumio je uhvatiti se u koštac s problemima koji okružuju tu riječ. Rasa je oduvijek bila i ostat će delikatna tema u Americi, što objašnjava zbog čega je točno ovaj kolegij ocijenjen kao vrlo kontroverzan.

Politika gej braka

Gej brakovi nisu vruća tema samo u Americi, tako je i u Hrvatskoj. Ipak, kod nas se još nitko nije sjetio napraviti takav kolegij, dok ste takvo nešto mogli slušati na Seton Hall Universityju. Normalno je da postoje oni koji smatraju da isto pravo trebaju imati svi, te oni koji citiraju Bibliju kako bi argumentirali svoje mišljenje da gej brakovi ne bi smjeli postojati. Gdje god da započnete ovu temu, potaknut ćete žučne rasprave. Upravo je zbog toga ovaj kolegij vrlo kontroverzan.

Izdvojeni članak

Devet kolegija koje bi izabrao svaki student

Oslobođenje životinja

Peter Singer je poznati australski filozof, koji je poticao svoje studente da razmišljaju o osjećajima i iskustvima životinja. 

Vaš mozak na internetu

Nije tema ovog kolegija ono što je potaklo kontroverze, već način rada profesorice Cathy Davidson. Ona se odlučila za drugačiji pristup evaluaciji svojih studenata, ne ocjenjujući ih uopće. Taj je zadatak povjerila upravo studentima, koji su ocjenjivali radove svojih kolega, a kako bi zaradili dobru ocjenu, trebali su dolaziti na predavanja i sudjelovati u radu. Kritičari su smatrali kako je Davidson napustila svoje obveze, te kako time ugrožava akademski integritet institucije.

Izdvojeni članak

Sulejman Veličanstveni kao dio kolegija na Medicini

Što je Islam?

Islam je osjetljiva tema za mnoge Amerikance nakon napada na blizance 2001. godine, ali i zbog brojnih konflikata koji i dalje traju s islamskim nacijama. Mnoge islamski pojedinci bili su žrtve kriminala iz mržnje i verbalnih napada zahvaljujući manjku informacija, ali i mnoštvu dezinformacija. Ovaj je kolegij vodio Barry Sommer čija je misija bila ‘informirati, educirati i mobilizirati Amerikance povodom brojnih prijetnji radikalnog Islama, i onog što Amerikanci mogu učiniti kako bi zaštitili sebe i svoju zemlju od determiniranog neprijatelja’.

Falus

Ovaj je kolegij kritiziran sa svih strana – neki ga smatraju previše politički korektnim, dok drugi smatraju da je kolegij fokusiran na muške genitalije prekoračenje granice.

Ulične bande

Za vrijeme ovog kolegija studenti su išli na ‘izlete’ u teritorije raznih bandi i osobno ulazili u interakciju s članovima bandi i njihovim roditeljima. Iako je kolegij ocijenjen kontroverznim, i dalje se poučava na De Paul Universityju u Chicagu, koji vrvi bandama.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap