Najluđe stipendije u svijetu obrazovanja

Kad bi vam netko rekao da ćete dobiti stipendiju samo zato što ste vegeterijanac ili ljevak vjerojatno biste pomislili da je dotični malo previše bio na suncu pa da je prolupao. No usprkos tome što se u našim krajevima stipendije dodjeljuju studentima slabijeg imovinskog stanja ili pak darovitima, u Americi to nije uvijek glavno mjerilo. Saznajte kako do najluđih stipendija.

U inozemstvu, ali i kod nas, je sasvim normalno da korporacije i udruge stipendiraju darovite ili po nečemu posebne studente kako bi ih potaknuli i olakšali ima obrazovanje. Dok je kod nas praksa da se stipendiraju studenti slabijeg imovinskog stanja, perspektivni ili pak oni koji su zainteresirani za deficitarna zanimanja u Americi postoje stipendije za čije su dobivanje kriteriji iz naše perspektive, naprosto suludi. Iz pregršta bizarnih stipendija izdvojili smo pet najzanimljivijih.

Stipendija Nacionalne organizacije za legalizaciju marihuane

Rektorat u Zagrebu uručuje 100 stipendija darovitim studentima

NORML svake godine dodjeljuje stipendiju od 650 dolara odnosno nešto više od 3 500 kuna. Poticaj dobiva onaj student koji napiše najbolji esej o promjeni politike SAD-a prema marihuani i konzumentima kanabisa. Ova organizacija zagovara legalizaciju marihuane koju na neki način konzumira više od 100 milijuna Amerikanaca. Inače, većina saveznih država ima prilično stroge zakone vezane za marihuanu i veliki postotak populacije se zalaže za njihovu reformu, no ipak je pomalo nestvarno iz naše perspektive da se za ‘esej o travi’ dobiva stipendija.

Glavno da je lijevo – stipendija samo za ljevake

Ako ste student na Sveučilištu Juanita u Pennsylvaniji i ljevak ste onda automatski kriterije koje su propisali Mary i Fredrick Beckley za stipendiju koju dodjeljuje njihova zaklada. Ova neobična stipendija iznosi oko 5 i pol tisuća kuna, a ako ste dešnjak i rado biste se ogrebali za neku paru, bolje vam je da uvježbate ispunjavanje formulara lijevom rukom.

Samo za visoke – ili niske

Ovogodišnja ponuda stipendija za srednjoškolce

Stipendija Tall Club International namjenjena je samo visokim ljudima. Možda malo diskriminirajuća, no u Americi svakako prilično popularna. Iznosi tisuću dolara, a za nju možete aplicirati ako ste muškarac visok više od 188 centimetara ili žena više od 178.

Po obrnutom se principu dodjeljuje poticaj koji osigurava fundacija Billy Barty. Naime, ova zaklada dodjeljuje stipendiju u istom iznosu kao i TCI, ali samo za ljude patuljastog rasta.

Tko kaže da se ne isplati biti dobrica?

Bucknell University dodjeljuje vrlo neobičnu stipendiju koja se naziva Goodie – Goodie, a dodjeljuju je samo studentima koji ispune vrlo precizne kriterije. Aplikant ne smije piti alkohol, pušiti ili žvakati duhan, drogirati se, ali niti sudjelovati u bilo kojem obliku agresivnih natjecateljskih sportova. Cifra kojom se potiče ovakav životni stil varira, no pitanje je isplati li se zaista?

Stipendija koju životinje vole

Ponuda stipendija za studente u inozemstvu

Ako baš ne preferirate meso i možete zamisliti život bez njega stipendija u iznosu od čak 5 tisuća dolara koju dodjeljuje Vegeterian Resouce Group. Dovoljno je biti vegeterijanac kako biste postali kandidat za ovu gotovo 30 tisuća kuna vrijednu nagradu namjenjenu vašem obrazovanju. Jedino je malo dvojbeno morate li biti vegeterijanac tijekom cijelog života ili pak samo dok studirate, a i kako dokazati da se ne omrsite radije janjetom ili malim prasetom radije nego blitvom.

Odgovori