Pretraga

Ovo je najnovija lista najboljih sveučilišta na svijetu: Zagrebačko je potpuno potonulo

A- A+

Times Higher Education objavio je najnoviju ljestvicu najbolih sveučilišta na svijetu za 2020. godinu – World University Rankings. To je jedna od najuglednijih rang lista sveučilišta koja uključuje gotovo 1.400 svjetskih sveučilišta. Zagrebačko sveučilište na njoj se ove godine totalno srozalo ponovno se spustivši još niže nego lani. Bolje od njega stoji Sveučilište u Splitu, no i ono bilježi pad u odnosu na lanjsku ljestvicu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Jedna od najpriznatijih ljestvica sveučilišta, The Times Higher Education World University Rankings za 2020. godinu, ujedno je i ljestvica koja rangira najveći broj sveučilišta do sada (gotovo njih 1.400). Da ih sadrži samo 1000 kao većina drugih priznatih ljestvica, zagrebačko sveučilište ove se godine ne bi našlo na njoj. Naime, Sveučilište u Zagrebu na ovogodišnjoj ljestvici zauzelo je tek poziciju iza 1001. mjesta (1001+).

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Izašla je najnovija lista 1000 najboljih sveučilišta u svijetu, evo kako (ne)stoje hrvatska sveučilišta

Prošle i pretprošle godine je Zagreb na istoj ljestvici bio na zbirnoj poziciji između 801. i 1000. mjesta, što znači da je ove godine zabilježilo pad kvalitete. Jedino drugo hrvatsko sveučilište koje se našlo na ljestvici jest ono splitsko koje na njoj stoji bolje nego zagrebačko, te se od prošle godine nije pomaknulo s pozicije između 601. i 800. mjesta.

Najbolje svjetsko sveučilište i ove je godine Sveučilište u Oxfordu. Drugo mjesto zauzelo je California Institute of Technology, a treće je Sveučilište u Cambridgeu. Cijelu ljestvicu možete pronaći ovdje.

S ovogodišnje ljestvice potpuno je ispalo Sveučilište u Beogradu, a Sveučilište u Ljubljani zadržalo je lanjsku poziciju između 601. i 800. mjesta kao ono u Splitu. Sveučilište u Mariboru zauzelo je poziciju između 801. i 1000. mjesta.

Rezultati su izračunati pomoću 13 pokazatelja uspješnosti na temelju pet podataka koja se mjere: istraživanje, poučavanje, istraživački utjecaj, industrijski značaj istraživanja i internacionaliziranost sveučilišta. Metodologiju možete detaljnije proučiti na ovom linku.